ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική κόντρα για τη ροζ σημαία που αποσύρθηκε από εικαστική έκθεση με παρέμβαση του Γιώργου Γεραπετρίτη

news room 3 λεπτά ανάγνωση
roz-simaia_0.jpg

Πολι­τική κόντρα ξέσπασε εξαι­τίας της ροζ ελλη­νι­κής σημαίας που παρου­σιά­στηκε σε έκθεση στο Γενικό Προ­ξε­νείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, σε συνερ­γα­σία με το Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νικό Επι­με­λη­τή­ριο, καθώς μετά την παρέμ­βαση Γερα­πε­τρίτη για την από­συρση του έργου τέχνης υπήρξε αντί­δραση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ δια του Στέ­φα­νου Κασ­σε­λάκη όσο και από τη Νέα Αρι­στερά.

Η υπόθεση ξεκί­νησε όταν ο επι­κε­φα­λής του κόμ­μα­τος «Νίκη», Δημή­τρης Νατσιός, εμφά­νισε στη Βουλή, κατά τη συζή­τηση επί του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, φωτο­γρα­φία της επί­μα­χης ροζ ελλη­νι­κής σημαίας. «Είναι δυνατόν να παρου­σιά­ζε­ται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να δια­κω­μω­δεί­ται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Όπως υπο­γράμ­μισε ο κ. Νατσιός, κάνο­ντας λόγο για «κουρέλι», η σημαία μας, αντί για γαλα­νό­λευκη, είναι φτιαγ­μένη με κλι­νο­σκε­πά­σματα και με ροζ χρώμα.

Η σημαία φιλο­ξε­νή­θηκε εντός του ελλη­νι­κού Γενικού Προ­ξε­νείου στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο έκθεσης της Γεωρ­γίας Λαλέ, με θέμα την ενδο­οι­κο­γε­νειακή βία και τα εγκλή­ματα με θύματα γυναί­κες. Όπως ανα­φέ­ρε­ται επε­ξη­γη­μα­τικά, «το έργο τέχνης δημιουρ­γεί­ται από σεντό­νια, δωρεά γυναι­κών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναί­κες έχουν φαι­νο­με­νικά λίγα κοινά πράγ­ματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώ­σει σε αυτά τα σεντό­νια απελ­πι­σμέ­νες και φοβι­σμέ­νες».

«Η πλειο­νό­τητα των θυμάτων γυναι­κο­κτο­νίας δολο­φο­νού­νται στα σπίτια τους και στα κρε­βά­τια τους. Η ζωή τους τελειώ­νει στο κρεβάτι που στρώ­νουν κάθε πρωί. Τα σεντό­νια τους απορ­ρο­φούν το αίμα τους» έχουν ανα­φέ­ρει σχετικά οι διορ­γα­νω­τές της έκθεσης. Πρό­κει­ται για μία συμ­βο­λικά βαμμένη σε χρώμα ροζ σημαία, που στόχο έχει να ανα­δεί­ξει το ακαν­θώ­δες ζήτημα της ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας και τις δια­στά­σεις που έχει λάβει στις μέρες μας.

Παρά τον συμ­βο­λικό της χαρα­κτήρα, ωστόσο, με εντολή του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, Γιώργου Γερα­πε­τρίτη, η ροζ ελλη­νική σημαία απο­σύ­ρε­ται άμεσα από την έκθεση του Γενικού Προ­ξε­νείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Μιλώ­ντας στον ΑΝΤ1 και τον Real FM για την από­συρση της ροζ ελλη­νι­κής σημαίας, η Γεωργία Λαλέ σχο­λί­ασε: «Λυπάμαι που παρερ­μη­νεύ­τηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναι­κο­κτο­νίας και ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαί­ωμα στη ζωή και την ελευ­θε­ρία στην Ελλάδα και παγκο­σμίως».

Η ανάρ­τηση Κασ­σε­λάκη

«Η τέχνη επι­τρέ­πε­ται να ‘παίζει’ ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμ­βό­λων, όταν θέλει να μετα­φέ­ρει ένα μήνυμα -από την αντί­θεσή της στον ρατσι­σμό μέχρι την ενδο­οι­κο­γε­νειακή βία», σημειώ­νει ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης με ανάρ­τηση του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης.

Ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «αντί­θετα, η εξω­τε­ρική πολι­τική της χώρας μας δεν επι­τρέ­πε­ται να παίζει με τα εθνικά θέματα ‘υπο­κλι­νό­μενη’ -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προ­σβάλ­λει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα».

Ο κ. Κασ­σε­λά­κης συνο­δεύει την ανάρ­τηση του με φωτο­γρα­φία από ένα «διάσημο έργο τέχνης, που δημιουρ­γή­θηκε πριν από 33 χρόνια» (σ.σ. πρό­κει­ται για έργο του Ντέι­βιντ Χάμονς, με τίτλο African-American Flag, όπου τα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ αντι­κα­τα­στά­θη­καν με κόκκινο, πράσινο και μαύρο). «Δεν περι­μένω από τον κ. Γερα­πε­τρίτη να υπο­κλι­θεί μπροστά στην τέχνη, αλλά του­λά­χι­στον ας την αφήσει στην ησυχία της», σχο­λιά­ζει ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανα­κοί­νωση της Νέας Αρι­στε­ράς

Η Νέα Αρι­στερά τάχθηκε υπέρ του έργου τέχνης: «Η ακρο­δε­ξιά σχολή επι­βάλ­λει μαύρη πολι­τική στη χώρα. Μια γυναίκα καλ­λι­τέ­χνις εκθέτει στη Νέα Υόρκη , στο ελλη­νικό προ­ξε­νείο, έργα της για τις γυναι­κο­κτο­νίες και την κακο­ποί­ηση των γυναι­κών. Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελλη­νική σημαία φτιαγ­μένη από σεντό­νια κρε­βα­τιών γυναι­κών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελλη­νίδα εικα­στι­κός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντό­νια συμπυ­κνώ­νει τη φωνή των Ελλη­νί­δων γυναι­κών. Οι φασί­στες δεν σηκώ­νουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γερα­πε­τρί­της δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο. Η κυβέρ­νηση υπο­κύ­πτει διαρκώς στις πιέσεις των ακρο­δε­ξιών. Δεν πρέπει να το επι­τρέ­ψουμε. Είμαστε με τη Τζώρ­τζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναί­κες. Ο κ. Γερα­πε­τρί­της οφείλει να ανα­κα­λέ­σει μια απόφαση που μυρίζει ακρο­δε­ξιά διο­λί­σθηση» ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νωση της Νέας Αρι­στε­ράς.

Πηγή: skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.