ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στηρίζονται εμπράκτως στη Ρόδο οι γυναίκες, θύματα βίας

news room 3 λεπτά ανάγνωση
1

Τις γυναί­κες, που έχουν πέσει θύματα βίας, στη­ρί­ζει εμπρά­κτως η Διεύ­θυνση Κοι­νω­νι­κής Πολι­τι­κής του Δήμου Ρόδου σε συνερ­γα­σία με τον Δικη­γο­ρικό Σύλλογο Ρόδου. Αυτό ανα­κοί­νωσε χτες η αντι­δή­μαρ­χος Κοι­νω­νι­κής Πολι­τι­κής, Ισό­τη­τας των Φύλων, Τρίτης Ηλικίας, ΑΜΕΑ και Εθε­λο­ντι­σμού κα Άννα Ζωάννου μαζί με την κα Καλ­λιόπη Παπα­παύ­λου – Βαρδέλη, μέλος του ΔΣΡ και πρόεδρο της Επι­τρο­πής Ανθρω­πί­νων Δικα­ω­μά­των.

«Ο Δήμος Ρόδου με τον ΔΣΡ αφου­γκρά­στη­καν από κοινού την τοπική κοι­νω­νία και τις ανάγκες της. Γι αυτό το λόγο, την προη­γού­μενη χρονιά στις 25 Νοεμ­βρίου την παγκό­σμια ημέρα για την εξά­λειψη της βίας κατά των γυναι­κών, υπο­γρά­φτηκε πρω­τό­κολλο συνερ­γα­σίας μεταξύ του Δ.Ρόδου και του ΔΣΡ. Στόχος της συνερ­γα­σίας αυτής ήταν η νομική στήριξη της κοι­νω­νίας μας σε θέματα ενδο-οικογενειακής βίας, την προ­στα­σία των ανη­λί­κων καθώς και των γυναι­κών θυμάτων βίας. Την προ­σπά­θεια αυτή έρχεται να ενι­σχύ­σει το νέο πρό­γραμμα της Γ.Γ.Ισό­τη­τας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για θέματα ισό­τη­τας που αφορά την παροχή Νομικών Υπη­ρε­σιών και Νομικής Βοή­θειας σε γυναί­κες θύματα βίας από το ΔΣΡ με χρη­μα­το­δό­τηση από το ΕΣΠΑ», ανέφερε η αντι­δή­μαρ­χος.

Στην τοπο­θέ­τησή της, η κα Βαρδέλη, τόνισε τα εξής: «Ο ΔΣΡ συμ­βάλ­λο­ντας ενεργά στην πρόληψη και κατα­πο­λέ­μηση της έμφυλης βίας κατά των γυναι­κών εντά­χθηκε στο πρό­γραμμα παροχής νομικής βοή­θειας για γυναί­κες θύματα έμφυλης βίας της Γ.Γ. Ισό­τη­τας των Φύλων του Υπ.Εσω­τε­ρι­κών σε συνερ­γα­σία με το Κέντρο Ερευνών για θέματα ισό­τη­τας. Αντι­κεί­μενο του προ­γράμ­μα­τος είναι η παροχή νομικών υπη­ρε­σιών σε γυναί­κες θύματα έμφυλης βίας η οποία καλύ­πτει την εκπρο­σώ­πησή τους τόσο εξω­δι­κα­στικά όσο και ενώπιον δικα­στη­ρίων για αστικές και ποι­νι­κές υπο­θέ­σεις. Στο συγκε­κρι­μένο πρό­γραμμα παρα­πέ­μπο­νται από τα Συμ­βου­λευ­τικά Κέντρα Γυναι­κών του δικτύου. Η βία κατά των γυναι­κών απο­τε­λεί σοβαρή και παράλ­ληλα ανε­παρ­κώς καταγ­γελ­λό­μενη παρα­βί­αση των θεμε­λιω­δών δικαιω­μά­των των γυναι­κών όσον αφορά την αξιο­πρέ­πεια, την ισότητα και την πρό­σβαση στην δικαιο­σύνη. Ο αντί­κτυ­πος του φαύλου κύκλου της βίας αφορά τόσο τις γυναί­κες που έχουν μπει σε αυτόν όσο και τις οικο­γέ­νειές τους αλλά και την κοι­νω­νία».

Όπως τόνισε, τα καταγ­γελ­λό­μενα περι­στα­τικά είναι αλά­χι­στα καθώς δεν παίρ­νουν την δικα­στική οδό λόγω της απρο­θυ­μίας των γυναι­κών να καταγ­γείλ­λουν την κακο­ποί­ησή τους –κυρίως σε μικρές κοι­νω­νίες, όπως η Ρόδος, λόγω του κιν­δύ­νου επα­να­λαμ­βα­νό­με­νης θυμα­το­ποί­η­σής τους.

«Απαι­τεί­ται συστρά­τευση των φορέων της πολι­τείας (αστυ­νο­μι­κές, εισαγ­γε­λι­κές, δικα­στι­κές αρχές, ιατρι­κές υπη­ρε­σίες, αυτο­διοί­κηση κλπ) και κυρίως η δια­σύν­δεση των υπη­ρε­σιών που εμπλέ­κο­νται», ανέφερε και τόνισε πως είναι απα­ραί­τητο οι γυναί­κες να αισθά­νο­νται ασφά­λεια για να προ­χω­ρή­σουν.

«Ο ΔΣΡ συμ­βάλ­λει στην ενδυ­νά­μωση του υπο­στη­ρι­κτι­κού δικτύου μέσω της Επι­τρο­πής Ανθρω­πί­νων Δικα­ω­μά­των στο νησί. Τώρα με την ανάληψη του προ­γράμ­μα­τος της παροχής νομικής βοή­θειας το οποίο έρχεται ως επι­στέ­γα­σμα της μακρο­χρό­νιας αυτής συνερ­γα­σίας μας, δίνεται η δυνα­τό­τητα ακόμη πιο ενεργά και απο­τε­λε­σμα­τικά να στη­ρί­ξουμε ενδυ­να­μώ­νο­ντας τις γυναί­κες θύματα έμφυλης βίας να προ­χω­ρή­σουν στην ζωή τους με καταγ­γε­λία των περι­στα­τι­κών και όπου απαι­τεί­ται με προ­σφυγή στην δικαιο­σύνη» είπε η κα Βαρδέλη.

Να σημειω­θεί ότι το Συμ­βου­λευ­τικό Κέντρο Υπο­στή­ρι­ξης Γυναι­κών Θυμάτων Βίας λει­τουρ­γεί από το 2015 και έχει εξυ­πη­ρε­τή­σει 252 ωφε­λού­με­νες. Το τελευ­ταίο διά­στημα έχει παρα­τη­ρη­θεί αύξηση της προ­σέ­λευ­σης των γυναι­κών λόγω της καλής ενη­μέ­ρω­σης, της δικτύ­ω­σης, των δράσεων και των προ­σφε­ρο­μέ­νων υπη­ρε­σιών.

«Το Κέντρο εξυ­πη­ρε­τεί γυναί­κες που έχουν δεχθεί οποια­δή­ποτε μορφή έμφυλης βίας, π.χ. ενδο-οικογενειακή, σεξουα­λική παρε­νό­χληση, βιασμό, παρά­νομη δια­κί­νηση και εμπορία γυναι­κών με σκοπό την οικο­νο­μική κ σεξουα­λική εκμε­τάλ­λευση και θα παρα­πέ­μπει στον ΔΣΡ όπου επι­θυ­μεί να προ­χω­ρή­σει σε δικα­στι­κές ή εξω­δι­κα­στι­κές ενέρ­γειες κάνο­ντας χρήση της παροχής νομικών υπη­ρε­σιών του προ­γράμ­μα­τος –αζημίως για την ίδια» κατέ­ληξε η κα Ζωάννου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.