Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση, που είχε χθες η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, με το προεδρείο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για την υπογραφή τοπικής σύμβασης εργασίας.
Δεν επήλθε συμφωνία γιατί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν δέχθηκαν να γίνουν μειώσεις στους μισθούς, μεγαλύτερες του 10%. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της Ε.Ξ.Ρ. ως προς το ποσοστό της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων, δεν παρουσίασε μεγάλη απόκλιση από αυτή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μετά το πέρας της συνάντησης υποστήριξαν πως η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων, τους ζήτησε να δεχθούν μειώσεις που φθάνουν το 22%.
Στη συνάντηση συμμετείχε εκτός από το προεδρείο της Ε.Ξ.Ρ., ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Βασίλης Μηναΐδης και ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.
Προσπάθεια για εξεύρεση λύσης θα γίνει σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες ξανά, στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
«Καταθέσαμε μια σειρά ρεαλιστικών προτάσεων, για συμφωνία. Μια συμφωνία που όπως εξηγήσαμε, θα δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης, θα διασφαλίζει θέσεις εργασίας και κυρίως την εργασιακή ειρήνη. Αυτό είναι το πνεύμα συνεργασίας, που απαιτείται για την στήριξη και σωτηρία του οικοδομήματος του ροδιακού τουρισμού. Εξηγήσαμε ότι κάθε ημέρα που περνάει κάνει τη συμφωνία δυσκολότερη, καθώς συμπιέζει επικίνδυνα τις επιχειρήσεις, μειώνοντας τις δυνατότητες ελιγμού. Έμπρακτα, από πλευρά μας, δείξαμε διάθεση συναίνεσης, φθάνοντας στα όρια των διαπραγματευτικών μας αντοχών. Δυστυχώς η άλλη πλευρά δεν ανταποκρίθηκε άμεσα. Καλώ την συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων να επιδείξει τα ανακλαστικά που απαιτούν οι περιστάσεις και με αίσθημα ευθύνης, να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να βρεθεί η λύση. Τακτικισμοί, καθυστερήσεις και απειλές για κινητοποιήσεις, μόνο να επισπεύσουν και να προκαλέσουν την καταστροφή μπορούν», τόνισε με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Αντώνης Καμπουράκης.
«Συζητήσαμε για την υπογραφή της τοπικής σύμβασης εργασίας. Ίσως την επόμενη εβδομάδα να βρεθεί η χρυσή τομή. Πρέπει να βρεθεί λύση γιατί θα υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις όταν θα λήξει η μετενέργεια», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλληλων κ. Θανάσης Σταμούλης.
Οι συνδικαλιστές ζήτησαν και την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων. Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι που είναι πέντε ή λιγότερα έτη πριν από την συμπλήρωση προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση ζήτησαν να επαναπροσλαμβάνονται από τα ξενοδοχεία.
Για τους αλλοδαπούς μαθητές οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και να μεριμνούν ώστε ο αριθμός τους να μην υπερβαίνει τα δέκα άτομα ανά μονάδα. Στο σχετικό κείμενο γίνεται αναφορά και για τις επαναπροσλήψεις που θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέχρι τις 10 Μαΐου το αργότερο κάθε χρονο.
«Τόσο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εποχικής επιχείρησης όσο και κατά τη νεκρή περίοδο αυτής, απόλυση εργαζόμενου θα συμβαίνει μόνο με την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης. Για την εξεύρεση του χρόνου εργασίας και τον υπολογισμό της αποζημίωσης θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος πρόσληψης. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απασχολούνται μέχρι τη λήξη της θερινής περιόδου», αναφέρει το σχετικό κείμενο.
Με γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης ενημέρωσε στο μεταξύ τα μέλη της Ενωσης Ξενόδοχων, ότι ελήφθη μέριμνα και για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου Capsis.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι την περασμένη Τετάρτη, 23η Μαΐου 2012, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσής μας συνάντηση, με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο ξενοδοχείο Capsis, μετά από σχετικό αίτημά τους.
Κατά τη συνάντηση, εξέφρασα την πάγια θέση της Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η εικόνα του Ροδιακού τουρισμού πλήττεται καίρια, από το επί του παρόντος κλείσιμο του ανωτέρω ξενοδοχείου, η επαναλειτουργία του οποίου μας βρίσκει θερμούς υποστηρικτές. Διαβεβαίωσα επίσης τους εργαζομένους ότι η Ένωση, αν και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο δεν είναι ενεργό μέλος της, θα εξαντλήσει, κάθε δυνατότητα προς την κατεύθυνση αυτή.
Βεβαίως, πίσω από το κλειστό ξενοδοχείο υπάρχει η αγωνία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, που αναζητούν εργασιακή διέξοδο, μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, για όλους μας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη διαθεσιμότητά τους, προς εργασία και να σας παρακαλέσω, στο βαθμό που έχετε ή προκύψει κάποια ανάγκη κάλυψης θέσης ή θέσεων, εξειδικευμένου προσωπικού, να λάβετε υπόψη σας τους διαθέτοντες σημαντική εμπειρία και δεξιότητες εργαζόμενους, στο ξενοδοχείο Καψής.
Στο βαθμό που η συγκεκριμένη ενημέρωση, δια της παρούσης επιστολής, αποδειχθεί χρήσιμη για εσάς, θα χαιρόμουν να επικοινωνήσετε με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάση Σταμούλη».
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/den-ta-vrikan-xenodochi-xenodochoipallili/













