ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μουζάλας στο Spiegel: Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Μουζάλας

«Η Ελλάδα φέρει ήδη ένα βαρύ φορτίο. Φιλο­ξε­νούμε 60.000 πρό­σφυ­γες. Ανα­λο­γικά με τον πλη­θυ­σμό είναι μέγεθος συγκρί­σιμο με αυτό της Γερ­μα­νίας. Θα ήταν λάθος να επι­βα­ρυν­θεί η Ελλάδα κι άλλο με την επι­στροφή στην εφαρ­μογή των κανόνων του Δου­βλί­νου. Μόλις κατα­φέ­ραμε να αντι­με­τω­πί­σουμε την κατά­σταση στο θέμα της στέ­γα­σης των προ­σφύ­γων στην ηπει­ρω­τική χώρα και βρι­σκό­μα­στε στη δια­δι­κα­σία επί­λυ­σης των προ­βλη­μά­των στα νησιά. Η πίεση από την Τουρκία στο προ­σφυ­γικό δεν μειώ­νε­ται επίσης», είπε ο υπουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής, Γιάννης Μου­ζά­λας, σε συνέ­ντευξή του στο Spiegel.

Στο ερώτημα του γερ­μα­νι­κού περιο­δι­κού αν απο­κλείει κατη­γο­ρη­μα­τικά την επι­στροφή της εφαρ­μο­γής των κανόνων του Δου­βλί­νου (σ.σ. όπερ θα σήμαινε επα­να­προ­ώ­θηση όλων των προ­σφύ­γων των οποίων απορ­ρί­πτε­ται η αίτηση ασύλου από άλλη χώρα μέλος της Ε.Ε. στην στην πρώτη ευρω­παϊκή χώρα που έφτασαν, δηλαδή ουσια­στικά μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία, κάτι το οποίο υπο­στη­ρί­ζει και ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Τόμας Ντε Μεζιέρ) απά­ντησε: «ναι, δεν είμαστε σε θέση να εφαρ­μό­σουμε τους κανόνες του Δου­βλί­νου. Θέλω να κατα­νο­ή­σουν οι Γερ­μα­νοί ότι δεν έχει να κάνει με πολι­τι­κούς ή ιδε­ο­λο­γι­κούς λόγους ή ότι δεν εκτι­μούμε δεόντως τη βοήθεια της Γερ­μα­νίας. Απλώς, η Ελλάδα δεν έχει τη δυνα­τό­τητα να αντε­πε­ξέλ­θει στην άφιξη άλλων προ­σφύ­γων. Mόλις σηκω­θή­καμε. Μη μας κάνετε να σκο­ντά­ψουμε πάλι».

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα δεν προ­τί­θε­ται να δεχτεί ούτε έναν πρό­σφυγα, ο οποίος θα σταλεί πίσω, ο κ. Μου­ζά­λας απά­ντησε: «Μπο­ρούμε να δεχτούμε το πολύ μία μικρή ομάδα, ως σύμβολο ότι δεν απορ­ρί­πτουμε τους κανόνες του Δου­βλί­νου εξο­λο­κλή­ρου. Αυτήν τη στιγμή έχουμε εξα­ντλή­σει τις δυνα­τό­τη­τές μας. Από τους συμ­φω­νη­θέ­ντες 32.000 πρό­σφυ­γες, μόλις οι 10.000 έχουν κατα­νε­μη­θεί σε άλλες χώρες μέλη. Η θέση μας είναι ξεκά­θαρη: Δεν μπο­ρούμε να φιλο­ξε­νή­σουμε ούτε έναν προ­σφυγα παρα­πάνω. Κάνω έκκληση στη νοη­μο­σύνη της Ευρώπης».

Για τη συμ­φω­νία Ευρω­παϊ­κής Ένωσης -Τουρκίας είπε ότι «είναι σύνθετη και παρα­μέ­νουν τα γκρίζα σημεία, αλλά η συμ­φω­νία είναι μία επι­τυ­χία, διότι οι ροές των προ­σφύ­γων περιο­ρί­στη­καν πάρα πολύ και μάλιστα χωρίς φράχτες. Μετά τη συμ­φω­νία έρχο­νται μόνο 60 πρό­σφυ­γες τη μέρα».

Ο υπουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής θεωρεί, επίσης, «φυσικό να υπάρ­χουν καθυ­στε­ρή­σεις ως προς την επα­να­προ­ώ­θηση Σύρων προ­σφύ­γων στην Τουρκία» και τούτο διότι προ­σπα­θεί να τηρεί το διεθνές δίκαιο «σε κάθε μεμο­νω­μένη πρί­πτωση».

Τέλος, πρό­σθεσε ότι προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθούν άλλα προ­βλή­ματα στους καταυ­λι­σμούς των προ­σφύ­γων στα νησιά, διότι ακόμα και με εκατό περισ­σό­τε­ρους πρό­σφυ­γες την ημέρα η κατά­σταση μπορεί να επι­δει­νω­θεί, όπως στην Μόρια, «ζητή­σαμε από την Ε.Ε. την άδεια να ανα­κου­φί­σουμε τα νησιά και να μετα­φέ­ρουμε περισ­σό­τε­ρους πρό­σφυ­γες στην ηπει­ρω­τική χώρα σε κλει­στές εγκα­τα­στά­σεις στην Αθήνα. Δεν έχουμε όμως πάρει ακόμα καμιά απά­ντηση».

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.