ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέτρα και αντίμετρα θα ισχύσουν συνολικά από 1/1/2019

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ντάισελμπλουμ -Σόιπμπλε

Αθήνα, 21

Θε­τι­κή χα­ρα­κτή­ρι­σε τη συμ­φω­νία που έκλει­σε στο χθε­σι­νό Eurogroup με­τα­ξύ Ελ­λά­δας και δα­νει­στών ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος Δη­μή­τρης Τζα­να­κό­που­λος, ση­μειώ­νο­ντας ότι μέτρα και αντί­με­τρα δεν είναι υπό αί­ρε­ση, αλλά θα εφαρ­μο­στούν συ­νο­λι­κά από 1/1/2019. «Σφίγ­γα» ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος για το τι πε­ρι­λαμ­βά­νουν τα δύο πα­κέ­τα μέ­τρων.

Ερω­τη­θείς για τη χθε­σι­νή δή­λω­ση Ντάι­σελ­μπλουμ ότι τα αντί­με­τρα θα εφαρ­μο­στούν εφό­σον δη­μιουρ­γη­θεί ο δη­μο­σιο­νο­μι­κός χώρος από την εφαρ­μο­γή των μέ­τρων, απά­ντη­σε ότι ο επι­κε­φα­λής του Eurogroup είπε το αυ­το­νό­η­το με βάση ό,τι σχύει από το Σύμ­φω­νο Στα­θε­ρό­τη­τας για τις χώρες που δεν βρί­σκο­νται σε πρό­γραμ­μα.

Ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος είπε ακόμη ότι από τη ση­με­ρι­νή ει­κό­να της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας δεν υπάρ­χει θέμα μη επί­τευ­ξης των στό­χων και άρα φόβος για επι­πλέ­ον μέτρα, για να συ­μπλη­ρω­θεί το κενό.

Επί­σης, είπε ότι δεν θα χρεια­στεί υπε­ρα­πό­δο­ση των στό­χων, για να ισχύ­σουν τα αντί­με­τρα.

Όσες φορές κι αν ρω­τή­θη­κε, ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος δεν έδωσε κα­νέ­να στοι­χείο για τα μέτρα που θα πε­ρι­λαμ­βά­νουν τα δύο πα­κέ­τα (μέτρα και αντί­με­τρα) πα­ρα­πέ­μπο­ντας στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τα τε­χνι­κά κλι­μά­κια που φτά­νουν στην Αθήνα αμέ­σως μετά την Κα­θα­ρά Δευ­τέ­ρα, όπως προ­βλέ­πε­ται από την χθε­σι­νή συμ­φω­νία.

Σε ερώ­τη­ση αν η κυ­βέρ­νη­ση προ­χω­ρή­σει στη νο­μο­θέ­τη­ση των μέ­τρων και των αντί­με­τρων, χωρίς να έχουν ολο­κλη­ρω­θεί οι συ­ζη­τή­σεις για τα με­σο­πρό­θε­σμα μέτρα για το χρέος και το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα, απά­ντη­σε ότι στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης είναι η συ­νο­λι­κή συμ­φω­νία, η οποία θα ανοί­ξει και το δρόμο για την έντα­ξη της χώρας στο πρό­γραμ­μα πο­σο­τι­κής χα­λά­ρω­σης της ΕΚΤ.

Όσο για τον χρόνο έντα­ξης στο QE, εξέ­φρα­σε την άποψη ότι δεν είναι πρό­βλη­μα να χαθεί η προ­θε­σμία του Μαρ­τί­ου.

«Να επι­στρέ­ψει το Βε­ρο­λί­νο στο ρε­α­λι­σμό»

Ο κ. Τζα­να­κό­που­λος τό­νι­σε ότι το επό­με­νο βήμα είναι η κρί­σι­μη συ­ζή­τη­ση για τα με­σο­πρό­θε­σμα μέτρα για το χρέος και για τα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα. Στο ση­μείο αυτό κά­λε­σε το Βε­ρο­λί­νο «να επι­στρέ­ψει στο δρόμο του ρε­α­λι­σμού» και να υπο­χω­ρή­σει από την πα­ρά­λο­γη απαί­τη­σή του για δια­τή­ρη­ση πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των ύψους 3,5% για δέκα χρό­νια.

Επα­νέ­λα­βε ότι στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης πα­ρα­μέ­νει μία συ­νο­λι­κή συμ­φω­νία, ώστε το 2018 η χώρα να ανα­χρη­μα­το­δο­τεί το χρέος της χωρίς στή­ρι­ξη από τον επί­ση­μο τομέα.

«Στη­ρίξ­τε τη συμ­φω­νία»

Στο στό­χα­στρο του κυ­βερ­νη­τι­κού εκ­προ­σώ­που μπήκε η ΝΔ, για την οποία είπε πως «όχι μόνο δεν χαι­ρέ­τι­σε τη χθε­σι­νή συμ­φω­νία, αλλά επι­μέ­νει σε μια πα­ρά­δο­ξη γραμ­μή αμ­φι­σβή­τη­σης των γε­γο­νό­των και της ίδιας της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας».

«Αρ­νεί­ται με πεί­σμα ότι χθες υπήρ­ξε επί της αρχής συμ­φω­νία» συ­νέ­χι­σε και την κα­τη­γό­ρη­σε πως όπως και κατά την πε­ρί­ο­δο της πρώ­της αξιο­λό­γη­σης, έτσι και σή­με­ρα συ­νε­χί­ζει να επεν­δύ­ει στην απο­τυ­χία.

«Όσο το κα­τα­στρο­φο­λο­γι­κό σε­νά­ριό της θα δια­ψεύ­δε­ται, τόσο θα αυ­ξά­νε­ται η πο­λι­τι­κή της αμη­χα­νία και θα γί­νε­ται εμ­φα­νές το στρα­τη­γι­κό της αδιέ­ξο­δο» είπε.

Πά­ντως, ο κ. Τζα­να­κό­που­λος κά­λε­σε το κόμμα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης και τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα να αφή­σουν την κιν­δυ­νο­λο­γία και να στη­ρί­ξουν τη συμ­φω­νία «που δεν θα επι­βα­ρύ­νει τα ελ­λη­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά». Διευ­κρί­νι­σε, πά­ντως, ότι η κυ­βέρ­νη­ση δεν σκο­πεύ­ει να θέσει θέμα αυ­ξη­μέ­νης πλειο­ψη­φί­ας για την ψή­φι­ση των μέ­τρων.

Κλεί­νο­ντας την ενη­μέ­ρω­ση ο κ. Τζα­να­κό­που­λος απέ­δω­σε εύ­ση­μα στον υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών Ευ­κλεί­δη Τσα­κα­λώ­το και σε όλη τη δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή ομάδα.

Νένα Σώκου

Newsroom ΔΟΛ

«Βόμβα» Σόι­μπλε: Με­ταρ­ρυθ­μί­σεις σε συ­ντα­ξιο­δο­τι­κό, φο­ρο­λο­γι­κό και ερ­γα­σια­κά

«Κα­τα­νοώ ότι για πο­λι­τι­κούς λό­γους η Ελ­λά­δα δεν μπο­ρεί να προ­χω­ρή­σει σε νέες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις στο συ­ντα­ξιο­δο­τι­κό, όμως αυτό δεν ση­μαί­νει ότι κάτι τέ­τοιο δεν μπο­ρεί να γίνει αρ­γό­τε­ρα», δή­λω­σε ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Βόλφ­γκανγκ Σόι­μπλε σε συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου που πα­ρα­χώ­ρη­σε στο πε­ρι­θώ­ριο του Ecofin στις Βρυ­ξέλ­λες.

Σύμ­φω­να μά­λι­στα με τον Γερ­μα­νό υπουρ­γό, πε­ραι­τέ­ρω με­ταρ­ρυθ­μί­σεις πρέ­πει να γί­νουν και στο φο­ρο­λο­γι­κό σύ­στη­μα και τα ερ­γα­σια­κά.

Πά­ντως ο Σόι­μπλε τό­νι­σε ότι μετά τη συμ­φω­νία στο χθε­σι­νό Eurogroup «οι θε­σμοί μπο­ρούν να επι­στρέ­ψουν στην Ελ­λά­δα».

«Δεν μι­λή­σα­με πολύ για το θέμα της Ελ­λά­δας» χθες στο Eurogroup, αλλά «ση­μειώ­θη­κε πρό­ο­δος», εξή­γη­σε ο ίδιος. «Οι θε­σμοί συμ­φώ­νη­σαν σε μια κοινή θέση», επε­σή­μα­νε ο Σόι­μπλε, και τό­νι­σε πως «υπήρ­ξε συμ­φω­νία με­τα­ξύ θε­σμών και Ελ­λά­δας επί της αρχής για τις με­ταρ­ρυθ­μί­σεις, αλλά μόνο επί της αρχής».

Ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών επα­νέ­λα­βε ότι αυτή τη στιγ­μή το πρό­βλη­μα της Ελ­λά­δας «δεν είναι το χρέος», αλλά οι με­ταρ­ρυθ­μί­σεις.

Eurogroup: Ποια είναι τα νέα μέτρα που βά­φτι­σαν με­ταρ­ρυθ­μί­σεις

Η κυ­βέρ­νη­ση απο­δέ­χτη­κε να νο­μο­θε­τή­σει εκ των προ­τέ­ρων πρό­σθε­τα μέτρα για το 2019, πέραν αυτών που προ­βλέ­πει η 2η αξιο­λό­γη­ση. Αθήνα και Βρυ­ξέλ­λες επι­λέ­γουν να μι­λά­νε για «με­ταρ­ρυθ­μί­σεις» αντί για «μέτρα λι­τό­τη­τας».

Ωστό­σο με non paper το Μα­ξί­μου υπο­στη­ρί­ζει πως η «συμ­φω­νία πε­ρι­λαμ­βά­νει τε­λι­κά τον απα­ρά­βα­το όρο που έθεσε η ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά για “ούτε ένα ευρώ πε­ρισ­σό­τε­ρη λι­τό­τη­τα”».

Αντι­θέ­τως ο πρό­ε­δρος Ντάι­σελ­μπλουμ και το ανα­κοι­νω­θέν του Eurogroup δεν λένε που­θε­νά κάτι τέ­τοιο! Αν δεν υπήρ­χε το «non paper», από τις επί­ση­μες δη­λώ­σεις και ανα­κοι­νώ­σεις από τις Βρυ­ξέλ­λες προ­κύ­πτει ξε­κά­θα­ρα πως τα μέτρα αυτά θα γί­νουν από φέτος νόμος του Κρά­τους και θα λη­φθούν στα σί­γου­ρα -και όχι προ­λη­πτι­κά εαν χρεια­στεί.

Αντι­θέ­τως «υπό αί­ρε­ση» (αν και εφό­σον πια­στούν οι στό­χοι) θα τε­λούν, όπως τα πα­ρου­σί­α­σε ο κ. Ντάι­σελ­μπλουμ, μόνον τα όποια θε­τι­κά «αντί­με­τρα» τυχόν θέλει να φέρει η κυ­βέρ­νη­ση και, άρα, θα πα­ρα­μέ­νει αμ­φί­βο­λο ως το 2020 εάν θα εφαρ­μο­στούν ποτέ τε­λι­κά. Άλ­λω­στε στην κυ­βέρ­νη­ση απέ­κλειαν συ­νε­χώς την ψή­φι­ση μέ­τρων «υπό αί­ρε­ση» ως αδύ­να­τη επει­δή δεν προ­βλέ­πε­ται από το νο­μι­κό πλαί­σιο της χώρας μας.

Επι­πλέ­ον, στην ανα­κοί­νω­ση του Eurogroup δεν διευ­κρι­νί­ζε­ται καν για πόσα χρό­νια θα διαρ­κέ­σουν οι «με­ταρ­ρυθ­μί­σεις» αυτές (ανα­φέ­ρο­νται αό­ρι­στα σαν «με­σο­πρό­θε­σμες» για το 2018 και μετά).

Τα «σί­γου­ρα» νέα μέτρα

Το Μα­ξί­μου λέει πως «για κάθε 1 ευρώ νέο φόρο θα υπάρ­χει 1 ευρώ ελά­φρυν­σης» και απο­φεύ­γει επι­με­λώς τις λέ­ξεις «φόροι» και «συ­ντά­ξεις».  Όπως πε­ριέ­γρα­ψε όμως ο ίδιος ο πρό­ε­δρος Ντάι­σελ­μπλουμ τη συμ­φω­νία για την νο­μο­θέ­τη­ση των «με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων», αυτές θα πε­ρι­λαμ­βά­νουν κα το αφο­ρο­λό­γη­το και τις συ­ντά­ξεις, στα πρό­τυ­πα του ΔΝΤ (“IMF like”).

Άρα το «μάρ­μα­ρο» θα πλη­ρώ­σουν όσοι ζουν με λι­γό­τε­ρα και από 500 μήνα «κα­θα­ρά» και θα πλη­ρώ­σουν φό­ρους που πριν δεν πλή­ρω­ναν, με αφο­ρο­λό­γη­το κάτω από τις 8.636 ευρώ που ισχύ­ει σή­με­ρα. Οι λε­πτο­μέ­ρειες (κλί­μα­κα, συ­ντε­λε­στές κλπ) θα συμ­φω­νη­θούν στην Αθήνα με την Τρόι­κα τις επό­με­νες μέρες.

Επι­πλέ­ον, με τον πλέον επί­ση­μο τρόπο, ανοί­γει ξανά και το Ασφα­λι­στι­κό, που η κυ­βέρ­νη­ση έλεγε πως έκλει­σε ορι­στι­κά. Στο στό­χα­στρο μπαί­νει αυ­το­μά­τως η δια­τή­ρη­ση της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς, σε όσους ήδη λαμ­βά­νουν σύ­ντα­ξη.

«Πα­ζά­ρι» για τους φό­ρους

Δε­δο­μέ­νες θε­ω­ρού­νται η δρα­στι­κή μεί­ω­ση του αφο­ρο­λό­γη­του, η κα­τάρ­γη­ση των φο­ρο­α­παλ­λα­γών που έχουν απο­μεί­νει (π.χ. ια­τρι­κές δα­πά­νες, επι­δό­μα­τα, έκ­πτω­ση προ­κα­τα­βο­λής φόρου κ.ά.) και η κα­τάρ­γη­ση της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς στις κύ­ριες συ­ντά­ξεις, που θα προ­κα­λέ­σει απώ­λειες 20%-30% από το 2019.

Ως αντι­στάθ­μι­σμα η κυ­βέρ­νη­ση θα διεκ­δι­κή­σει τη μεί­ω­ση της φο­ρο­λο­γί­ας των επι­χει­ρή­σε­ων, την ελά­φρυν­ση του ΕΝΦΙΑ και τη μεί­ω­ση του με­σαί­ου συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ από το 13% στο 12%

Δα­νει­στές: Πο­λι­τι­κή συμ­φω­νία τον Απρί­λιο, τα μέτρα θα ισχύ­σουν από Αύ­γου­στο του 2018

Δυ­να­τή αλλά όχι πι­θα­νή μια συμ­φω­νία στο Eurogroup του Μαρ­τί­ου και νέος χρο­νι­κός ορί­ζο­ντας τί­θε­ται στο Eurogroup της 7ης Απρι­λί­ου στη Μάλτα για το κλεί­σι­μο της αξιο­λό­γη­σης σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από τις Βρυ­ξέλ­λες.

Ανα­φο­ρι­κά με τα χθε­σι­νά μέτρα τα οποία συμ­φώ­νη­σε η κυ­βέρ­νη­ση στο χθε­σι­νό Eurogroup δεν εμπί­πτουν σε οποια­δή­πο­τε αι­ρε­σι­μό­τη­τα από τη πλευ­ρά της κυ­βέρ­νη­σης και η εφαρ­μο­γή τους είναι υπο­χρε­ω­τι­κή.

Πα­ράλ­λη­λα τα νέα μέτρα δεν θα ισχύ­ουν από την 1.1.2019 όπως ανα­φέ­ρει η κυ­βέρ­νη­ση, αλλά από το τέλος του τρί­του προ­γράμ­μα­τος, δη­λα­δή από τον Αύ­γου­στο του 2018 καθώς το τρίτο μνη­μό­νιο που υπέ­γρα­ψε η κυ­βέρ­νη­ση τον Ιού­λιο του 2015 για τρία έτη λήγει τον Ιού­λιο του 2018.

Ο μόνος τρό­πος για την εφαρ­μο­γή αντι­σταθ­μι­στι­κών μέ­τρων για τη δη­μιουρ­γία ενός ου­δέ­τε­ρου δη­μο­σιο­νο­μι­κού ισο­ζυ­γί­ου (για το κρά­τος και όχι για τον πο­λί­τη που θα επι­βα­ρυν­θεί από τα μέτρα αυτά) είναι να υπάρ­ξει υπε­ρα­πό­δο­ση των δη­μο­σιο­νο­μι­κών πέρα του στό­χου πλε­ο­νά­σμα­τος ύψους 3.5%  επί του ΑΕΠ.

Οι Ευ­ρω­παϊ­κοί Θε­σμοί πι­στεύ­ουν πως είναι δυ­να­τό η Ελ­λά­δα να πιά­σει τον στόχο πλε­ο­νά­σμα­τος για το 2018, καθώς έχει γίνει «τε­ρά­στια δη­μο­σιο­νο­μι­κή προ­σαρ­μο­γή από το 2009 έως σή­με­ρα», όμως το ΔΝΤ δεν βλέ­πει το ίδιο εν­δε­χό­με­νο.

Οι Βρυ­ξέλ­λες εκτι­μούν πα­ράλ­λη­λα πως δεν θα υπάρ­ξουν με­γά­λες δυ­σκο­λί­ες στο να πε­ρά­σει το πα­κέ­το μέ­τρων από την Βουλή των Ελ­λή­νων.

Πά­ντως σύμ­φω­να με άλλες πλη­ρο­φο­ρί­ες το ΔΝΤ είναι πρό­θυ­μο να με­τά­σχει στο πρό­γραμ­μα μετά την ολο­κλή­ρω­ση της δεύ­τε­ρης αξιο­λό­γη­σης και την νο­μο­θέ­τη­ση των νέων μέ­τρων. Χρο­νι­κά η από­φα­ση του αυτή από το ΔΣ του Τα­μεί­ου δεν ανα­μέ­νε­ται να θα γίνει πριν από το κα­λο­καί­ρι.

Το Τα­μείο φαί­νε­ται να δυ­σφο­ρεί ακόμα με το ζή­τη­μα του χρο­νι­κού πλαι­σί­ου ανα­γκα­στι­κής  επί­τευ­ξης του πρω­το­γε­νούς πλε­ο­νά­σμα­τος 3.5% επί του ΑΕΠ. Για την ανά­λυ­ση βιω­σι­μό­τη­τας του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους το Τα­μείο ανα­μέ­νε­ται να τη βα­σί­σει στα πρώτα δύο με τρία έτη μετά το τέλος του μνη­μο­νί­ου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.