Στο λιμάνι της Ελευσίνας βρίσκεται αποθηκευμένος με προοπτική να καταλήξει έως το τέλος Μαϊου στη Νότια Ρόδο ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ ενώ η ανάδοχος του έργου εταιρεία “ΤΕΡΝΑ ΑΕ” έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση όλων των έργων που απαιτούνται για την εκτέλεση της ειδικής μεταφοράς.
Πιο συγκεκριμένα η ΤΕΡΝΑ πρόκειται να εκτελέσει εργασίες κατασκευής προσωρινής ράμπας στο Πλημμύρι για την προσέγγιση του πλοίου που θα μεταφέρει τις μηχανές και εργασίες καθαρισμού και μέτρων προστασίας των γεφυρών στο τμήμα της οδού από το Πλημμύρι έως την Κατταβιά.
Εχει ήδη εξασφαλίσει, την 3η Μαρτίου 2011, απόφαση για την παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την 1η Φεβρουαρίου 2011 άδεια από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το καθαρισμό και τη λήψη μέτρων προστασίας σε κοίτες τεχνικών έργων.
Την Μεγάλη Τρίτη ζήτησε εξάλλου την χορήγηση ανάλογων αδειών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ Μανώλη Σαββή.
Και ενώ η διαδικασία για την μεταφορά του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στη Ρόδο και την έναρξη των εργασιών κατασκευής του εργοστασίου έχει ήδη δρομολογηθεί σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται η υπογραφή του συμβολαίου για την αγορά από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της έκτασης όπου θα κατασκευασθεί το νέο εργοστάσιο.
Το τίμημα για την αγορά της έκτασης ανέρχεται στο ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ και η καταβολή του έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.
Το «πράσινο φως» για την πώληση της έκτασης έχει δώσει και το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔ.
Η υπογραφή του συμβολαίου θα δώσει την δυνατότητα στη ΔΕΗ να εκδώσει οικοδομική άδεια. Ηδη, έχουν υποβληθεί οι σχετικοί φάκελοι για την έκδοση οικοδομικής άδειας και άδειας εγκατάστασης του σταθμού, για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Ο Θερμοηλεκτρικός Σταθμός, συνολικής ισχύος 115,4 MW, με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2012 ενώ αρμόδιοι της ΔΕΗ εκτιμούν ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν περί τα τέλη Ιουνίου.
Η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου υπεργράφη τον Ιούλιο του 2009 και το συμβατικό τίμημα ανέρχεται σε 182,8 εκ. ¤.
Το Δεκέμβριο του 2010 εκδόθηκε η ΚΥΑ Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων του νέου Σταθμού.
Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση μέσα στο 2011 έργων προϋπολογισμού δαπάνης 2 εκατ. ευρώ στη Νότια Ρόδο ως αντισταθμιστικό όφελος για την κατασκευή και λειτουργία του σταθμού.
Το μόνο εμπόδιο που παραμένει για την έναρξη κατασκευής του πολυπόθητου έργου είναι η προσφυγή που υπέβαλαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας τα μέλη της “Πρωτοβουλίας Πολιτών Κατταβιάς για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ανάπτυξη της Νότιας Ρόδου”, την 11η Φεβρουαρίου 2011, με αίτημα την ακύρωση της οικοδομικής αδείας και της έκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, ζητώντας μάλιστα και με έτερη αίτηση την αναστολή εκτέλεσης των εργασιών που έχουν ξεκινήσει.
Όπως απεκάλυψε η «δ», τα μεέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου κκ Τσαμπίκος Παπαδημητρίου (υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές με την παράταξη του κ Γιώργου Χατζημάρκου), Εμμ. Πόκκιας, Ντ. Χρυσοπούλου, Ιωάννης Αρνάς, Μανώλης Ρίζας, Σταύρος Ρίζας και Γ. Ζαννέτης σχεδόν ταυτόχρονα προσέφυγαν και ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου καταγγέλλοντας αυθαίρετες κατασκευές από πλευράς της ΔΕΗ.
Ισχυρίζονται συγκεκριμένα ότι την 16η Φεβρουαρίου 2011 στην περιοχή της Κατταβιάς και σε χώρο Νatura με την ονομασία “Νότιο Ακρο Ρόδου, Πρασονήσι, Υγρότοπος Λιβάδι Κατταβιάς”, άρχισαν εργασίες εκσκαφής ευρείας κλίμακας.
Σύμφωνα με την καταγγελία οι εργασίες αυτές αποσκοπούν στην εγκατάσταση εργοταξιακής αποθήκης υλικού και μηχανημάτων στο χώρο κατασκευής του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ Α.Ε. ενώ επισημαίνεται ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την υπ’ αριθμ. 6/2011 άδεια οικοδομής της Δ/νσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας Δωδεκανήσου.
Καταγγέλλουν ότι η ανέγερση ογκώδους κτηρίου αποθήκης επιφάνειας 1283 τ.μ. και ύψους 10 περίπου μέτρων δεν προβλέπεται ούτε καλύπτεται από την Πράξη Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (υπ’ αριθ. 162761/2011) με την οποίαν εγκρίθηκε η κατασκευή και λειτουργία του νέου εργοστασίου.
Υποστηρίζουν ακόμη ότι σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις με όγκο, όπως η επίμαχη, χρήζουν περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ισχυρίζονται ότι οι εργασίες εκσκαφής για την εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού άρχισαν δίχως να έχει εκδοθεί τέτοια άδεια.
Καταγγέλλουν έτσι ότι οι εργασίες αυτές είναι παράνομες και καταστρέφουν το έδαφος και το τοπίο της συγκεκριμένης περιοχής η οποία αποτελείται από άθικτα οικοσυστήματα.
Εν πάση περιπτώσει η ΔΕΗ για την κάλυψη των αναγκών του νησιού και μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου στη Νότια Ρόδο προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια αεριοστροβίλου σύγχρονης τεχνολογίας.
Ο αεριοστρόβιλος θα εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Σορωνής τον προσεχή Ιούλιο, δηλαδή στην αιχμή της θερινής περιόδου. Η διαδικασία αυτή θα είχε ολοκληρωθεί αν δεν είχαν ανακύψει προβλήματα με το διαγωνισμό που οδήγησαν το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης στη ματαίωση του.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/anigi-diaplata-o-dromos-gia-to-neo-ergostasio-tis-dei/













