Η Ρόδος θα είναι ο επόμενος σταθμός της Praktiker Hellas που ήδη βρίσκεται στη φάση της οικονομοτεχνικής μελέτης για τις δυνατότητες της τοπικής οικονομίας και τα κέρδη που μπορεί να έχει ο όμιλος από μια τέτοια επένδυση.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Δημοκρατικής», ο όμιλος Praktiker έχει επιλέξει το οικόπεδο στο οποίο θ’ ανεγερθεί το κτίριο και αυτό βρίσκεται επί της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου, σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό Σγουρού. Τα συμβόλαια αγοραπωλησίας του ακινήτου θα γίνουν μόλις ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη και δειχθούν τ’ ακριβή στοιχεία ανάπτυξης του καταστήματος και της διείσδυσής του στην τοπική αγορά. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης έχει εκτιμηθεί στα 17 εκατομμύρια ευρώ.
Αδεια για την ίδρυση και λειτουργία του υπερκαταστήματος αυτού δεν απαιτείται από την Περιφέρεια, αλλά ούτε και από το Δήμο Ροδίων, καθώς δεν πρόκειται για επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το Praktiker, όπως είναι γνωστό, εμπορεύεται κάθε είδος που αφορά στο σπίτι’ από υλικά ξηράς δόμησης (γυψοσανίδες, έτοιμα χωρίσματα, κλπ), έπιπλα, χρώματα, πόρτες, πατώματα, είδη κήπου, εργαλεία, ξύλα, είδη ψύξης – θέρμανσης, φωτιστικά, τηλεοράσεις και πολλά άλλα. Μάλιστα, πρόσφατα η εταιρεία έχει επεκταθεί και στις επενδύσεις πράσινης ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού.
Σήμερα το Praktiker διαθέτει 13 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, 440 άλλα στην Ευρώπη, η δε, μητρική εταιρεία έχει έδρα στη Γερμανία και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Εχει γίνει γνωστό πως η κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει μείωση των κερδών του ομίλου και εν μέρει έχει αναστείλει την υλοποίηση της επέκτασής του σε κάθε γωνιά της χώρας. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το πλάνο που αφορά στο κατάστημα της Ρόδου προχωράει κανονικά διότι στο νησί ήδη υπάρχουν ανταγωνιστές που διεισδύουν στην συνείδηση του ντόπιου καταναλωτή.
Από τη στιγμή που οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την ίδρυση του καταστήματος Praktiker Ρόδου, τότε η ανέγερσή του θα έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, δηλαδή, εάν η οριστική απόφαση ληφθεί πριν τον Ιούλιο (που θεωρείται ως το πιο πιθανό σενάριο) τότε το κατάστημα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία πριν από το Πάσχα του 2012.
Δεν είναι, όμως, μόνο το Praktiker που ετοιμάζει τους καταλόγους του για τη Ρόδο. Κι άλλες, μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, γνωστοί επενδυτικοί όμιλοι έχουν θέσει στο μικροσκόπιό τους το νησί. Αυτή την περίοδο γνωστοί «παίκτες» της ελληνικής αγοράς συζητούν με μεσιτικά γραφεία της Ρόδου για τις δυνατότητες εξαγοράς ακινήτων με σκοπό την εμπορική ή άλλη επιχειρηματική τους ανάπτυξη. Οι συζητήσεις αυτές αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό και θ’ αποκαλυφθούν μόνον όταν όλα θα έχουν δρομολογηθεί.
Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές που επέρχονται για την τοπική οικονομία είναι πια ριζικές. Οικογένειες με παράδοση στο λιανεμπόριο θ’ αναγκαστούν ν’ αλλάξουν επιχειρηματική ρότα, διότι ο ανταγωνισμός θα είναι εξαιρετικά σκληρός. Υπό το πρίσμα αυτό οι συνεργασίες, οι συνέργιες μεταξύ ντόπιων επιχειρηματιών με οδηγό το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου παρουσιάζονται πια ως μονόδρομος για να παραμείνει ένα ποσοστό του ελέγχου της τοπικής οικονομίας σε Ροδίτικα χέρια.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/erchete-to-praktiker-sti-rodo-me-katastima-stin-ethniki-odo/