ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκάλυψη Tσακαλώτου: Συζητάμε παράταση του «κόφτη» μετά το 2018

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσακαλώτος

Η κυβέρ­νηση θα δεχόταν, στο πλαίσιο ενός συμ­βι­βα­σμού με τους θεσμούς, την παρά­ταση του αυτό­μα­του «κόφτη» δαπανών μετά το 2018 που λήγει το πρό­γραμμα απο­κα­λύ­πτει ο Ευκλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος σε συνέ­ντευξή του στην Καθη­με­ρινή.

Επίσης, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών δηλώνει πως θα μπο­ρού­σαν από τώρα να περι­γρα­φούν τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιο­χές των δαπανών που θα εφαρ­μο­στεί ο κόφτης, εάν επι­βε­βαιω­θούν οι εκτι­μή­σεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμ­φω­νη­θεί δεν επι­τυγ­χά­νε­ται πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, απο­κλείει κατη­γο­ρη­μα­τικά τη θεσμο­θέ­τηση αυτών των μέτρων από τώρα.

 Ο κ. Τσα­κα­λώ­τος ξεκα­θα­ρί­ζει, επι­πλέον, ότι η κυβέρ­νηση απορ­ρί­πτει συγκε­κρι­μέ­νες παρεμ­βά­σεις που έχουν προ­τεί­νει τα στελέχη του ΔΝΤ, δηλαδή τη μείωση του αφο­ρο­λο­γή­του και των υφι­στά­με­νων συντά­ξεων.

Ο υπουρ­γός είναι επι­κρι­τι­κός έναντι του Ταμείου τόσο για τις αστο­χίες στις προ­βλέ­ψεις και τις εκτι­μή­σεις του όσο και ως προς την απο­φα­σι­στι­κό­τητά του να πιέσει για τη μείωση του ελλη­νι­κού χρέους. «Πραγ­μα­τικά δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο. Ούτε καν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρ­χουν πολλές λύσεις για να ολο­κλη­ρω­θεί η τωρινή φάση της δια­πραγ­μά­τευ­σης, μία από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμ­βουλο» ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά. «Η εμμονή του στη μεγα­λύ­τερη ελά­φρυνση του χρέους πιο πολύ συζη­τιέ­ται παρά παρα­τη­ρεί­ται στην πράξη» λέει ακόμα.

Ο Ευκλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος, πάντως, παρά τις δυσκο­λίες στην ολο­κλή­ρωση της δεύ­τε­ρης αξιο­λό­γη­σης, ξεκα­θα­ρί­ζει ότι η κυβέρ­νηση δεν σκέ­φτε­ται προ­σφυγή στις κάλπες.

Ημε­ρη­σία

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.