ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δ. Κρεμαστινός : “Χρειάζεται κατάργηση και όχι αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ των νησιών”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κρεμαστινός
Μέγεθος γραμμάτων

Ο Αντι­πρό­ε­δρος της Βου­λής βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου Δη­μή­τρης Κρε­μα­στι­νός μί­λη­σε στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής κατά τη συ­ζή­τη­ση του νο­μο­σχε­δί­ου για τον Εθνι­κό Μη­χα­νι­σμό Συ­ντο­νι­σμού των πο­λι­τι­κών κοι­νω­νι­κής έντα­ξης. Κατά την ομι­λία του τό­νι­σε ότι είναι αδια­νό­η­το ο Πρω­θυ­πουρ­γός κ. Τσί­πρας να ει­ση­γεί­ται αρ­χι­κώς στην Τρόι­κα την επι­βο­λή του αυ­ξη­μέ­νου ΦΠΑ στα νησιά (στο υπό­μνη­μα των 47 σε­λί­δων) και τώρα ο ίδιος να ει­ση­γεί­ται την ανα­στο­λή και όχι την κα­τάρ­γη­σή του. Σχο­λί­α­σε ότι είναι προ­φα­νές ότι ο ΦΠΑ θα επα­νέλ­θει μόλις εξυ­πη­ρε­τη­θούν οι πο­λι­τι­κοί σκο­ποί για τους οποί­ους κάνει την ανα­στο­λή.

Μετά από αυτήν την εξέ­λι­ξη, η Δη­μο­κρα­τι­κή Συ­μπα­ρά­τα­ξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κα­τα­θέ­τει σή­με­ρα τρο­πο­λο­γία κα­τάρ­γη­σης του αυ­ξη­μέ­νου ΦΠΑ.

 Ακο­λου­θεί ολό­κλη­ρη η ομι­λία του στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής:

«Κυρία Πρό­ε­δρε, εγώ θα ήθελα κα­ταρ­χήν να εκ­φρά­σω τη λύπη μου για τον τρόπο που γί­νε­ται ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός διά­λο­γος σε ορι­σμέ­νες στιγ­μές με­τα­ξύ Υπουρ­γού ή Υπουρ­γών και ορι­σμέ­νων Βου­λευ­τών, χωρίς να πάρω θέση για το ποιο­ςέ­χει δίκιο. Ο τρό­πος που γί­νε­ται αυτός ο διά­λο­γος δεν πε­ρι­ποιεί τιμή, δυ­στυ­χώς, για το Ελ­λη­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο.

Μπαί­νω στο θέμα κα­τευ­θεί­αν. Διε­ρω­τώ­μαι, αφού η Κυ­βέρ­νη­ση έχει υπο­γρά­ψει κά­ποια συμ­φω­νία με τους δα­νει­στές καιέ­χει κα­θη­με­ρι­νή επαφή μαζί τους, συ­νο­μι­λεί δη­λα­δή με την Τρόι­κα, για ποιον λόγο δεν τους εξη­γεί ότι θα λά­βου­με ορι­σμέ­να μέτρα, τα οποία είναι συμ­βα­τά με τη συμ­φω­νία μας; Αφού έχει κα­θη­με­ρι­νή επαφή μαζί τους, πρέ­πει να τους πει ότι θα εξαγ­γεί­λου­με ορι­σμέ­να μέτρα, τα οποία είναι συμ­βα­τά με τη συμ­φω­νία μας.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι από χθες τα διε­θνή πρα­κτο­ρεία και το Euronews με­τα­δί­δουν ότι ο Ευ­ρω­παϊ­κός Μη­χα­νι­σμός Στή­ρι­ξης, το ESM, ανα­κοί­νω­σε ότι πα­γώ­νει την εφαρ­μο­γή των βρα­χυ­πρό­θε­σμων μέ­τρων ελά­φρυν­σης του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους, μέχρι να δια­πι­στω­θεί αν τα μέτρα είναι συμ­βα­τά με το Μνη­μό­νιο.

Ωραία, για ποιον λόγο η Κυ­βέρ­νη­ση, αφού είναι συμ­βα­τά όπως λέει, δεν λέει στους δα­νει­στές, στην Τρόι­κα, στους κυ­ρί­ους που βρί­σκο­νται εδώ στο Hilton, ότι εμείς θα ανα­κοι­νώ­σου­με αυτά τα συμ­βα­τά μέτρα, αντι­θέ­τως, δη­μιουρ­γεί μια τέ­τοια κα­τά­στα­ση, που τα διε­θνή πρα­κτο­ρεία λένε ότι η από­φα­ση αυτή προ­κά­λε­σε ισχυ­ρές πιέ­σεις στα ελ­λη­νι­κά ομό­λο­γα και το χρη­μα­τι­στή­ριο; Δεν είναι εύ­λο­γη αυτή η απο­ρία την οποία εκ­φρά­ζω αυτή τη στιγ­μή;

Βε­βαί­ως, ο κ. Παπ­πάς μάς κα­θη­σύ­χα­σε προη­γου­μέ­νως, λέ­γο­ντας ότι ευ­ρω­παϊ­κοί πα­ρά­γο­ντες υπο­στη­ρί­ζουν πως τα μέτρα αυτά είναι συμ­βα­τά. Είπε, μά­λι­στα, ότι και η κυρία Γεν­νη­μα­τά είναι υπέρ. Ασφα­λώς και είναι υπέρ, γιατί είναι το αυ­το­νό­η­το. Είναι δυ­να­τόν να είναι η Δη­μο­κρα­τι­κή Συ­μπα­ρά­τα­ξη ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ κατά, όταν προ­α­σπί­ζε­ται το δί­καιο των αδυ­νά­των; Και ποιο κόμμα θα είναι κατά του βοη­θή­μα­τος; Κα­νέ­να. Πρέ­πει, όμως, το κα­θέ­να να δια­τυ­πώ­σει τη θέση του.

Ποιο κόμμα θα είναι κατά της εφαρ­μο­γής της ανα­στο­λής του ΦΠΑ; Αφού η Δη­μο­κρα­τι­κή Συ­μπα­ρά­τα­ξη ήταν το κύριο κόμμα που μέχρι τώρα συ­νέ­βαλ­λε στο να μην εφαρ­μο­στεί η εξί­σω­ση του ΦΠΑ με­τα­ξύ νη­σιών και εν­δο­χώ­ρας. Στο πρώτο μνη­μό­νιο είναι σαφώς ανα­γε­γραμ­μέ­νο. Στο δεύ­τε­ρο μνη­μό­νιο είναι το ίδιο. Δεν ήρθε ποτέ ο εφαρ­μο­στι­κός νόμος στη Βουλή. Ο εφαρ­μο­στι­κός νόμος στη Βουλή ήρθε από ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και ΑΝΕΛ και ψη­φί­στη­κε από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Η Κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ πρό­τει­νε μά­λι­στα η ίδια προς την Τρόι­κα την εξί­σω­ση του ΦΠΑ των νη­σιών με τον ΦΠΑ της εν­δο­χώ­ρας.

Και τώρα, αντί να πάμε πίσω, πάμε στην ανα­στο­λή της εξί­σω­σης. Ανα­στο­λή, όμως, για πόσο χρόνο; Εμείς δεν εί­μα­στε υπέρ της ανα­στο­λής. Εμείς εί­μα­στε υπέρ της κα­τάρ­γη­σης, αλλά αφού δεν υπάρ­χει κα­τάρ­γη­ση, ας πάμε στην ανα­στο­λή. Άρα, στη­ρί­ζου­με κατ’ ανά­γκη την ανα­στο­λή, αλλά δεν επι­θυ­μού­με απλά την ανα­στο­λή.

Και γιατί όχι η ανα­στο­λή; Γιατί δεν μπο­ρούν να ζή­σουν τα νησιά με το κα­θε­στώς αυτό. Η ιστο­ρία του ΦΠΑ πρέ­πει να ξέ­ρε­τε ότι είναι πολύ μα­κρι­νή. Η  δια­φο­ρο­ποί­η­ση του ΦΠΑ με­τα­ξύ νη­σιών και εν­δο­χώ­ρας έγινε επί πρω­θυ­πουρ­γί­ας Αν­δρέα Πα­παν­δρέ­ου, όταν ήρθε ο ΦΠΑ, ως υπο­χρε­ω­τι­κό μέτρο, από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση. Μέχρι τότε, τα νησιά είχαν φο­ρο­λο­γι­κή προ­στα­σία, γιατί πραγ­μα­τι­κά είναι δύ­σκο­λο να ζήσει ο νη­σιώ­της στα νησιά, όταν αγο­ρά­ζει τα πάντα ακρι­βό­τε­ρα από την εν­δο­χώ­ρα. Η ζωή τους είναι ακρι­βό­τε­ρη, οι νη­σιώ­τες εγκα­τα­λεί­πουν τα νησιά και γί­νο­νται με­τα­νά­στες σε Αμε­ρι­κή και Αυ­στρα­λία και τα νησιά παύ­ουν να έχουν κα­τοί­κους.

Το ξέ­ρε­τε ότι οι Σουλ­τά­νοι είχαν ει­δι­κό κα­θε­στώς υπέρ των φο­ρο­λο­γου­μέ­νων για τα νησιά του Αι­γαί­ου; Μιλώ για την Οθω­μα­νι­κή Αυ­το­κρα­το­ρία. Αντι­λαμ­βά­νε­στε, λοι­πόν, ότι αυτό είναι αυ­το­νό­η­το. Δεν θα έπρε­πε να συ­ζη­τά­με σή­με­ρα για ανα­στο­λή. Πρέ­πει να επα­νέλ­θου­με στο κα­θε­στώς της δια­φο­ρο­ποί­η­σης του ΦΠΑ με­τα­ξύ νη­σιών και της εν­δο­χώ­ρας.

Λέ­γο­ντας όλα αυτά, πρέ­πει να πούμε ότι αυτή κα­θαυ­τή η ύπαρ­ξη των νη­σιών είναι σπου­δαίο πράγ­μα για την Ελ­λά­δα. Ακόμη και οι δη­λώ­σεις που γί­νο­νται υπό μορ­φήν, αν θέ­λε­τε, υπερ­βο­λής, δη­λα­δή «Ε, ας μας πά­ρουν και με­ρι­κά νησιά, θα τα ξα­να­πά­ρου­με» είναι ενο­χλη­τι­κές και ενο­χλούν τους κα­τοί­κους.

Διότι πρέ­πει να ξέ­ρου­με την ιστο­ρία, ότι τα νησιά αυτά έχουν κα­τα­κτη­θεί από Ενε­τούς, από ιπ­πό­τες, από την Οθω­μα­νι­κή Αυ­το­κρα­το­ρία, δη­λα­δή είναι το δέ­λε­αρ του Αι­γαί­ου. Εμείς λοι­πόν που τα έχου­με κα­θό­μα­στε και συ­ζη­τά­με υπό ποιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις μπο­ρεί να τα έχου­με ή να μην τα έχου­με; Αυτά είναι τα αυ­το­νό­η­τα.

Έρ­χο­μαι επί της ου­σί­ας τώρα. Χθες, ο Πρω­θυ­πουρ­γός επι­σκέ­φθη­κε τη Νί­συ­ρο. Όπως ξέ­ρε­τε, η Νί­συ­ρος απέ­χει λίγα μίλια από την Κω. Η Νί­συ­ρος δεν έχει κα­νέ­να πρό­βλη­μα, ούτε η Τήλος. Δεν θα ήταν λο­γι­κό να πάει στην Κω και να δει πώς είναι αυτά τα hotspots; Εγώ πήγα στην Κω. Σας λέω λοι­πόν ότι στα hotspots  υπάρ­χουν δω­μά­τια, τα οποία είναι τέσ­σε­ρα επί τέσ­σε­ρα ή τέσ­σε­ρα επί πέντε και είδα να υπάρ­χουν δέκα άν­θρω­ποι μέσα! Δεν μπο­ρού­με να πούμε στους Ευ­ρω­παί­ους, οι οποί­οι μας το επέ­βαλ­λαν, να έχου­με αν­θρώ­πι­νες συν­θή­κες στα hot spot, αφού αυτοί τα επέ­βαλ­λαν; Δεν μπο­ρού­με τα hot spots να τα έχου­με σε δευ­τε­ρεύ­ο­ντα, μη του­ρι­στι­κά νησιά και τα έχου­με στα με­γα­λύ­τε­ρα του­ρι­στι­κά, τα οποία δυ­σφη­μί­ζουν τον του­ρι­σμό μας;

Αυτές είναι, κύ­ριοι Υπουρ­γοί, οι απαι­τή­σεις που έπρε­πε να έχει η Κυ­βέρ­νη­ση από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση. Αφού δη­λα­δή η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση επέ­βαλ­λε τα hotspots, να μην εγκα­τα­στα­θούν στα νησιά του αυ­ξη­μέ­νου του­ρι­σμού. Του­λά­χι­στον αυτό έπρε­πε να απαι­τή­σει. Διότι η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση λέει ότι θα πρέ­πει να βρί­σκο­νται κοντά στην Τουρ­κία για να μπο­ρεί να γί­νε­ται γρή­γο­ρα η επι­στρο­φή των με­τα­να­στών στην Τουρ­κία. Να έρ­χο­νται δη­λα­δή και να γυ­ρί­ζουν πίσω στην Τουρ­κία. Δυ­στυ­χώς, αυτό δεν γί­νε­ται. Και όταν δεν γί­νε­ται αυτό το πράγ­μα, τότε προ­κύ­πτουν εκρη­κτι­κές κα­τα­στά­σεις στα νησιά. Και όταν οι εκρη­κτι­κές κα­τα­στά­σεις με­τα­δί­δο­νται από τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, αντι­λαμ­βά­νε­στε τι δυ­σφή­μη­ση είναι για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό γε­νι­κό­τε­ρα, αλλά και των νη­σιών ει­δι­κό­τε­ρα. Αυτά είναι ίσως τα προ­βλή­μα­τα, τα οποία πρέ­πει να δει η Κυ­βέρ­νη­ση.

Όσον αφορά την τρο­πο­λο­γία που έφερε, δεν νο­μί­ζω ότι εξυ­πη­ρε­τεί κα­νέ­ναν, ούτε καν την Κυ­βέρ­νη­ση. Φα­ντά­ζο­μαι ότι όλα τα κόμ­μα­τα είναι υπέρ. Και αυτός, εν­δε­χο­μέ­νως, που δεν ήταν υπέρ δεν θα είχε το θάρ­ρος να το πει. Άρα λοι­πόν, τι εξυ­πη­ρε­τεί η ψη­φο­φο­ρία απόψε; Η ψη­φο­φο­ρία δεν εξυ­πη­ρε­τεί απο­λύ­τως τί­πο­τα.

Όσον αφορά την ουσία του θέ­μα­τος, θα έπρε­πε να πα­νη­γυ­ρί­ζει η Κυ­βέρ­νη­ση αν αυτό το επί­δο­μα προ­ερ­χό­ταν από το πραγ­μα­τι­κό πλε­ό­να­σμα, όχι από το υστέ­ρη­μα ή –αν θέ­λε­τε- τη φο­ρο­λο­γία των μι­κρο­με­σαί­ων. Για ποιο λόγο; Διότι εάν φο­ρο­λο­γού­νται συ­νέ­χεια οι μι­κρο­με­σαί­οι, κά­ποια στιγ­μή θα πά­ψουν να είναι και αυτοί μι­κρο­με­σαί­οι. Θα γί­νουν και αυτοί προ­βλη­μα­τι­κοί. Θα πρέ­πει να δί­νου­με και στους μι­κρο­με­σαί­ους επί­δο­μα, εάν δεν υπάρ­ξει πα­ρα­γω­γή και επεν­δύ­σεις. Η Κυ­βέρ­νη­ση δη­λα­δή πρέ­πει να κα­τε­βά­σει λίγο τους τό­νους της, να μην πάει να εκ­με­ταλ­λευ­τεί πράγ­μα­τα τα οποία είναι αυ­το­νό­η­τα για όλη τη Βουλή και να κοι­τά­ξει την πραγ­μα­τι­κή ουσία της υπό­θε­σης. Πρέ­πει η Ελ­λά­δα γρή­γο­ρα να απο­κτή­σει μια στα­θε­ρό­τη­τα πο­λι­τι­κή, η οποία, όπως ξέ­ρε­τε, μέχρι σή­με­ρα, δεν έχει επι­τευ­χθεί.

Γιατί δεν έχει επι­τευ­χθεί μέχρι σή­με­ρα; Διότι οι υπο­ψή­φιοι Πρω­θυ­πουρ­γοί φι­λο­δο­ξούν να γί­νουν Πρω­θυ­πουρ­γοί και όλοι ανα­λαμ­βά­νουν ο κα­θέ­νας να φέρει από ένα μνη­μό­νιο στη Βουλή αυτή. Πρώτα ο κ. Σα­μα­ράς και τώρα ο κ. Τσί­πρας, αυτό γί­νε­ται από την αρχή του πρώ­του μνη­μο­νί­ου μέχρι τώρα. Η πο­λι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα είναι βα­σι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για να μην έχου­με συ­νέ­χεια βοη­θή­μα­τα, βοη­θή­μα­τα, βοη­θή­μα­τα. Χωρίς την πο­λι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα, η οποία θα φέρει επεν­δύ­σεις, πα­ρα­γω­γή και πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τα στη χώρα, δυ­στυ­χώς φο­βού­μαι ότι δεν θα βελ­τιώ­νε­ται η κα­τά­στα­σή μας γε­νι­κό­τε­ρα.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.