ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η. Καματερός: Δύο νέα προγράμματα για την ανάπτυξη των νησιών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ
Μέγεθος γραμμάτων

Με νέο σχε­δια­σμό, για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση έργων και από εθνι­κούς πό­ρους, στα νησιά Νό­τιου και Βό­ρειου Αι­γαί­ου, απα­ντά η κυ­βέρ­νη­ση στα προ­βλή­μα­τα της νη­σιω­τι­κό­τη­τας και των νη­σιω­τών, ως συ­νέ­χεια δια­τή­ρη­σης των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ, ενώ ανα­μέ­νε­ται και νέα εξαγ­γε­λία μέ­τρων για τη νη­σιω­τι­κό­τη­τα.

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οι­κο­νο­μί­ας και Ανά­πτυ­ξης, Αλέ­ξης Χα­ρί­τσης ανα­κοί­νω­σε την ενερ­γο­ποί­η­ση δύο Ει­δι­κών Ανα­πτυ­ξια­κών Προ­γραμ­μά­των που θα ξε­κι­νή­σουν άμεσα και θα ολο­κλη­ρω­θούν το 2020.

Με βάση αυτό τον σχε­δια­σμό απευ­θύ­νε­ται στις δύο Πε­ρι­φέ­ρειες, τους Δή­μους και τα Επι­με­λη­τή­ρια ζη­τώ­ντας τους να υπο­βάλ­λουν τις σχε­τι­κές προ­τά­σεις.

Ο βου­λευ­τής Ηλίας Κα­μα­τε­ρός, που από την πρώτη στιγ­μή έχει ανα­δεί­ξει σε μεί­ζον ζή­τη­μα τα προ­βλή­μα­τα της νη­σιω­τι­κό­τη­τας, κά­λε­σε τους εμπλε­κό­με­νους φο­ρείς να αντα­πο­κρι­θούν άμεσα, το­νί­ζο­ντας ότι πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει από όλους προ­τε­ραιό­τη­τα η αξιο­ποί­η­ση του εν­δια­φέ­ρο­ντος της κυ­βέρ­νη­σης για τα νησιά και τους κα­τοί­κους τους και να συ­νερ­γα­στούν κα­τα­θέ­το­ντας τεκ­μη­ριω­μέ­νες και ώρι­μες προ­τά­σεις.

 

Όπως επι­ση­μαί­νει στην επι­στο­λή του ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οι­κο­νο­μί­ας και Ανά­πτυ­ξης, Αλέ­ξης Χα­ρί­τσης « …Η ενί­σχυ­ση των νη­σιω­τι­κών πε­ριο­χών απο­τε­λεί κε­ντρι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα της κυ­βέρ­νη­σης. Με σκοπό την αξιο­ποί­η­ση του πα­ρα­γω­γι­κού δυ­να­μι­κού των νη­σιών και την ενί­σχυ­ση της ανα­πτυ­ξια­κής προ­ο­πτι­κής τους, η κυ­βέρ­νη­ση χρη­σι­μο­ποιεί όλα τα δια­θέ­σι­μα χρη­μα­το­δο­τι­κά ερ­γα­λεία για την υλο­ποί­η­ση στο­χευ­μέ­νων δρά­σε­ων καθώς και μι­κρών και με­σαί­ων έργων σε όλους τους δυ­να­τούς το­μείς πα­ρέμ­βα­σης (πε­ρι­βάλ­λον, επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, του­ρι­σμός, υγεία, κοι­νω­νι­κός απο­κλει­σμός, υπο­δο­μές).

Ζη­τού­με­νο είναι να ενι­σχυ­θούν εκεί­νες οι κοι­νω­νι­κές ομά­δες αλλά και οι γε­ω­γρα­φι­κές πε­ριο­χές που έχουν τη με­γα­λύ­τε­ρη ανά­γκη.

Στό­χος η αντι­με­τώ­πι­ση των επι­πτώ­σε­ων της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, η ανερ­γία και η φτώ­χεια, η μό­λυν­ση του πε­ρι­βάλ­λο­ντος, το προ­σφυ­γι­κό ζή­τη­μα, να δοθεί πνοή στις το­πι­κές οι­κο­νο­μί­ες και κοι­νω­νί­ες.

Η τε­λι­κή έγκρι­ση των προ­τά­σε­ων θα γίνει με κύριο γνώ­μο­να το πολ­λα­πλα­σια­στι­κό απο­τέ­λε­σμα των έργων, κατά πόσο δη­λα­δή αυτά μπο­ρούν συ­νο­λι­κά να συμ­βά­λουν στη βελ­τί­ω­ση της ποιό­τη­τας ζωής των κα­τοί­κων των νη­σιω­τι­κών πε­ριο­χών του Βό­ρειου και Νό­τιου Αι­γαί­ου και να λει­τουρ­γή­σουν στην κα­τεύ­θυν­ση τό­νω­σης της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και ενί­σχυ­σης των το­πι­κών οι­κο­νο­μιών.»

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.