Σε ψυχιατρικό ίδρυμα ο 51χρονος πατροκτόνος

Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου αναμένεται να επιστρέψει από την τακτική Ανακρίτρια Ρόδου η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία Παρασκευά Σάββενα του Φιλίππου, 51 ετών, που δολοφόνησε τον πατέρα του την 3η Νοεμβρίου 2010.
Η κυρία ανάκριση για την υπόθεση περαιώθηκε μετά την ολοκλήρωση και ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον 51χρονο, που κρατείται στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων του Κορυδαλλού. Από την πραγματογνωμοσύνη προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από σχιζοφρενική ψύχωση παρανοϊκού τύπου και ότι έχει μειωμένη ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο των πράξεων του με αποτέλεσμα να χρήζει διαρκούς ψυχιατρικής παρακολούθησης σε ψυχιατρικό κατάστημα.
Μετά και τη διαπίστωση αυτή η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου αναμένεται να υποβάλει ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου εισήγηση να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του για τη δολοφονία του πατέρα του και ταυτόχρονα να διαταχθεί ο εγκλεισμός του σε δημόσιο ψυχιατρικό ίδρυμα για όσο χρόνο θα κριθεί απαραίτητο για τη δημόσια ασφάλεια από τους θεράποντες ιατρούς.
Από την πραγματογνωμοσύνη φέρεται να προέκυψε επίσης ότι ο 51χρονος έκανε για κάποιο διάστημα χρήση κάνναβης στην Αμερική και ότι ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή για ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε από μικρή ηλικία.
Εξεταζόμενος από τον πραγματογνώμονα φέρεται να είπε ότι ο λόγος που δολοφόνησε τον πατέρα του ήταν γιατί νευρίασε πολύ επειδή τον κοίταξε… “κάπως στα μάτια”. Σε άλλη περίσταση τόνισε ότι το έκανε για να του “μάθει τη σημασία των χρημάτων” ενώ ισχυρίστηκε ότι τον έχουν “κατακλέψει στη Ρόδο”.
Θυμίζουμε ότι ο 51χρονος έχει νοσηλευτεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής δύο φορές στο Ψυχιατρείο της Λέρου και είχε εμμονές ότι ο πατέρας του κακοποιούσε σεξουαλικά τον ίδιο και την αδελφή του αλλά και ότι ευθύνεται για το θάνατο της μητέρας του.
Ο κατηγορούμενος τις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Νοεμβρίου 2010 και συγκεκριμένα από την 02.00 και μετέπειτα, εντός της οικίας του που βρίσκεται στην οδό Ρίτσου 66 όπου διέμενε με τον πατέρα του, του επιτέθηκε και τον γρονθοκόπησε σε διάφορα μέρη του σώματος του και ιδιαίτερα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Ακολούθως χρησιμοποιώντας μαχαίρι της κουζίνας προξένησε εκδορές σε διάφορα σημεία του σώματος του και έβαλε φωτιά σε ύφασμα με το οποίο τον είχε σκεπάσει με αποτέλεσμα την πρόκληση μεταθανάτιου εγκαύματος στην κοιλιακή χώρα του.
Την 10.40 ώρα περίπου της ίδιας ημέρας μετέβη στα γραφεία του ΕΚΑΒ Ρόδου και ζήτησε από τους διασώστες να μεταβούν στην οικία του προκειμένου να μεταφέρουν τον πατέρα του στο νοσοκομείο καθόσον, όπως ανέφερε ο ίδιος, τον είχε χτυπήσει άσχημα και δεν ανέπνεε. Στη συνέχεια οι διασώστες μετέβησαν στην οικία του όπου διαπίστωσαν ότι ο 79χρονος πατέρας του ήταν νεκρός στο πάτωμα του υπνοδωματίου και προκειμένου να κατευνάσουν την επιθετική συμπεριφορά του δράστη μετέφεραν τον νεκρό στο νοσοκομείο.
Η αδελφή του παρέδωσε στους αστυνομικούς ένα μαχαίρι κουζίνας μήκους 11 εκατοστών με το οποίο ο πατροκτόνος είχε καταφέρει τραύματα στον πατέρα του. Η τελευταία που λαμβάνει ομοίως ψυχοφάρμακα δήλωσε στα πλαίσια της προανάκρισης ότι επεχείρησε με τις λίγες δυνάμεις της να σταματήσει τον αδελφό της αλλά δεν το κατάφερε.
Ο ίδιος κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι χτύπησε αρχικώς τον πατέρα του και όταν διαπίστωσε ότι εξέπνευσε, προσπάθησε να τον επαναφέρει χαρακώνοντάς τον με το μαχαίρι σε διάφορα σημεία του σώματος του! Είπε ότι έθεσε φωτιά στο ύφασμα με το οποίο τον είχε σκεπάσει για τον ίδιο λόγο εξηγώντας ότι πίστευε ότι με θερμοθεραπεία θα τον επανέφερε. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να βάλει στο στόμα του πατέρα του ένα τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης για να τον επαναφέρει, λέγοντας στους αστυνομικούς ότι δεν τα κατάφερε γιατί το τηλεκοντρόλ δεν είχε μπαταρίες. Φέρεται παραπέρα να είχε δέσει το ένα πόδι του πατέρα του και να σκόπευε να το κόψει για τον ίδιο λόγο.