ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με χρέη στην εφορία 4,3 εκατ. φορολογούμενοι!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Δημόσιο χρέη

Τα έσοδα του τακτι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού εμφα­νί­ζουν θεα­μα­τική υπέρ­βαση έναντι των στόχων, άνω του ενός δισε­κα­τομ­μυ­ρίου ευρώ με βάση τα τελευ­ταία στοι­χεία για το εννιά­μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Το ίδιο θεα­μα­τική όμως -αν όχι περισσότερο- είναι και η παράλ­ληλη αύξηση των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο η οποία υπερ­βαί­νει το 1,2 δισ. ευρώ από τον Αύγου­στο στον Σεπτέμ­βριο. Ο όγκος των φορο­λο­γι­κών επι­βα­ρύν­σεων είναι τέτοιου μεγέ­θους που επι­τρέ­πει την παράλ­ληλη εντυ­πω­σιακή αύξηση των εισπρά­ξεων αλλά και των φόρων που μένουν απλή­ρω­τοι.

Το κλειδί, ίσως κρύ­βε­ται στη δια­πί­στωση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία η εισπρα­ξι­μό­τητα των φόρων έχει υπο­χω­ρή­σει στο 50% (από 75% που ήταν το 2010). Για τον όγκο των φόρων που έχουν επι­βλη­θεί, στα­τι­στικά δεν χρειά­ζο­νται. Όλοι γνω­ρί­ζουν από τον οικο­γε­νειακό ή τον επι­χει­ρη­μα­τικό τους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό.

Παρά τις προ­σπά­θειες που κατά καιρούς κατα­βάλ­λο­νται για αντι­πα­ρα­βολή με τις περυ­σι­νές ή τις προ­πέρ­σι­νες επι­δό­σεις, τα στοι­χεία της ΓΓΔΕ είναι αδιαμ­φη­σβή­τητα και έρχο­νται κάθε μήνα να προ­σθέ­σουν μία ακόμα πινελιά στο τοπίο της υπερ­φο­ρο­λό­γη­σης. Πολ­λα­πλά­σια δε τον Σεπτέμ­βριο, οπότε ανα­δει­κνύ­ουν μία ακόμα πτυχή, αυτή της αδυ­να­μίας των φορο­λο­γου­μέ­νων να αντα­πο­κρι­θούν στις υπο­χρε­ώ­σεις τους, μέσω της δρα­μα­τι­κής διό­γκω­σης του πλήθους των πολιτών με ληξι­πρό­θε­σμα χρέη.

Τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι ο συνο­λι­κός αριθμός των φορο­λο­γού­με­νων με ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές τον Σεπτέμ­βριοέφτασε σε 4.374.475 έναντι 4.030.950 τον Αύγου­στο.

Περισ­σό­τε­ροι από 340.000 φορο­λο­γού­με­νοι προ­στέ­θη­καν μέσα σε ένα μήνα στον κατά­λογο των οφει­λε­τών που χρω­στούν, άλλοι λιγό­τερα και άλλοι περισ­σό­τερα, στην εφορία χωρίς να έχουν ρυθ­μί­σει τα χρέη τους μετά την πάροδο της προ­θε­σμίας πλη­ρω­μής.

Οι οφει­λέ­τες στους οποίους δύναται να επι­βλη­θούν ανα­γκα­στικά μέτρα είσπρα­ξης με βάση τα στοι­χεία του Σεπτεμ­βρίου ανέρ­χο­νται σε 1.618.460 έναντι 1.541.970 που ήταν τον Αύγου­στο ενώ οι οφει­λέ­τες στους οποίους τον Σεπτέμ­βριο είχαν επι­βλη­θεί ανα­γκα­στικά μέτρα είσπρα­ξης ανέρ­χο­νταν σε 788.947 έναντι 774.321 τον Αύγου­στο.

Πρα­κτικά, ένας στους δύο φορο­λο­γού­με­νους έχει ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές στην εφορία, ένας στους πέντε είναι εκτε­θει­μέ­νος σε κατα­σχέ­σεις και ευρύ­τερα σε ανα­γκα­στικά μέτρα είσπρα­ξης, και περίπου ένας στους δέκα έχει υποστεί ανα­γκα­στικά μέτρα είσπρα­ξης. Η κατά­σταση είναι προ­φα­νώς δρα­μα­τική. Ήταν και τους προη­γού­με­νους μήνες αλλά η βεβαί­ωση των φόρων εισο­δή­μα­τος και του ΕΝΦΙΑ, φαί­νε­ται πως επι­δεί­νωσε περαι­τέρω την κατά­σταση.

Άλλη εικόνα

Κάθε μήνα, της ανα­κοί­νω­σης των στοι­χείων από τη ΓΓΔΕ συνήθως ακο­λου­θεί μια νέα από το γραφείο του ανα­πλη­ρωτή υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών Τρύφωνα Αλε­ξιάδη, με την οποία ανα­δει­κνύ­ε­ται μια δια­φο­ρε­τική διά­σταση. Οι δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις στα στοι­χεία που παρα­τί­θε­νται στις δύο ανα­κοι­νώ­σεις προ­κύ­πτουν καθώς σε αυτά της ΓΓΔΕ κατα­γρά­φε­ται ξεχω­ρι­στά ο όγκος των παλαιών ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών έως το τέλος του προη­γού­με­νου και ξεχω­ρι­στά ο όγκος των νέων ληξι­πρό­θε­σμων χρεών από τις αρχές του τρέ­χο­ντος ενώ στα στοι­χεία του υπουρ­γείου παρα­τί­θε­ται το άθροι­σμά τους, αφαι­ρου­μέ­νων στο μεταξύ των ληξι­πρό­θε­σμων που έχουν εισπρα­χθεί. Στους πίνακες της ΓΓΔΕ υπάρχει επι­μέ­ρους ανα­γραφή των φρέσκων και των παλαιών ληξι­πρό­θε­σμων που εισπρά­χθη­καν ή δια­γρά­φη­καν.

Με βάση τις ανα­κοι­νώ­σεις της ΓΓΔΕ, οι νέες ληξι­πρό­θε­σμες φορο­λο­γι­κές οφειλές προς το δημόσιο από τις αρχές του έτους έφτασαν στο τέλος Σεπτεμ­βρίου στα 9,035 δισ. ευρώ έναντι 7,755 δισ. ευρώ τον Αύγου­στο (αύξηση 1,250 δισ ευρώ). Ανάλογη αύξηση στα 10,340 δισ. ευρώ παρου­σί­α­σαν οι νέες ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές όλων των οφειλών (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των μη φορο­λο­γι­κών οφειλών) προς το δημόσιο τον Σεπτέμ­βριο έναντι 8,966 δισ ευρώ τον Αύγου­στο.

Οι παλαιές ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές προς το δημόσιο (που αφορούν χρέη που είχαν δημιουρ­γη­θεί έως την 31.12.2015) τον Σεπτέμ­βριο ανέρ­χο­νταν σε 82,418 δισ. ευρώ με απο­τέ­λε­σμα το σύνολο των παλαιών και των νέων ληξι­πρό­θε­σμων οφελών να δια­μορ­φω­θεί τον Σεπτέμ­βριο στα 92,758 δισ. ευρώ.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.