ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάχη με τους θεσμούς για να μην αυξηθεί το ρεύμα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Χαράτσι ΔΕΗ
Μια έμ­με­ση αύ­ξη­ση του ρεύ­μα­τος κιν­δυ­νεύ­ουν να υπο­στούν οι κα­τα­να­λω­τές, εάν η κυ­βέρ­νη­ση δεν βρει συμ­βι­βα­στι­κή λύση με τους θε­σμούς σχε­τι­κά με το ύψος του ΕΤΜΕ­ΑΡ, του τέ­λους που πλη­ρώ­νε­ται μέσω των λο­γα­ρια­σμών του ηλε­κτρι­κού
Adtech Ad

Τη στιγ­μή που αρ­χί­ζει να συ­ζη­τεί­ται στη Βουλή το πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο για την κά­λυ­ψη των βα­σι­κών προ­α­παι­τού­με­νων της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εξε­λίσ­σε­ται ταυ­τό­χρο­να η «μάχη» του Υπουρ­γεί­ου Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας με τους θε­σμούς έτσι ώστε να απο­φευ­χθεί μια αύ­ξη­ση του ΕΤΜΕ­ΑΡ που πλη­ρώ­νουν οι κα­τα­να­λω­τές με το λο­γα­ρια­σμό του ρεύ­μα­τος.

AdTech AdΗ δια­πραγ­μά­τευ­ση έχει μά­λι­στα «ανέ­βει επί­πε­δο» και έχει ανα­χθεί σε «μάχη» συ­νο­λι­κά της κυ­βέρ­νη­σης και όχι μόνον του ΥΠΕΝ.

Η ση­με­ρι­νή μέρα ίσως ανα­χθεί σε κα­θο­ρι­στι­κή όσον αφορά αυτό το μέ­τω­πο, καθώς επι­δί­ω­ξη της κυ­βέρ­νη­ση είναι να υπάρ­ξει συμ­φω­νία με τους θε­σμούς και ει­σα­γω­γή των όποιων νέων πα­ρεμ­βά­σε­ων στο πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο που ξε­κι­νά­ει να συ­ζη­τεί­ται στη Βουλή.

Ο κίν­δυ­νος αύ­ξη­σης του ΕΤΜΕ­ΑΡ (και μέσω αυτού, αύ­ξη­σης της δα­πά­νης των νοι­κο­κυ­ριών και των επι­χει­ρή­σε­ων για ηλε­κτρι­κό ρεύμα) προ­κύ­πτει από την απαί­τη­ση των δα­νει­στών να λη­φθούν μέτρα ώστε να μη­δε­νι­στεί το έλ­λειμ­μα του Ει­δι­κού Λο­γα­ρια­σμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ εντός των χρο­νι­κών πλαι­σί­ων που έχουν τεθεί από το μνη­μό­νιο, δη­λα­δή μέχρι τον Ιού­νιο του 2017. Η ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά, από την άλλη, έχο­ντας ήδη νο­μο­θε­τή­σει το νέο σχέ­διο για τη στή­ρι­ξη των ΑΠΕ που ψη­φί­στη­κε πρό­σφα­τα από τη Βουλή, υπο­στη­ρί­ζει ότι τα μέτρα που έχει λάβει εξα­σφα­λί­ζουν μη­δε­νι­σμό του ελ­λείμ­μα­τος μέχρι το τέλος του 2017 και διεκ­δι­κεί να μην λη­φθεί κα­νέ­να άλλο μέτρο αλλά απλά να υπάρ­ξει μια με­τα­κί­νη­ση του χρο­νο­δια­γράμ­μα­τος κά­λυ­ψης της «τρύ­πας» κατά ένα εξά­μη­νο.

Το κρί­σι­μο ζή­τη­μα είναι ότι η Ρυθ­μι­στι­κή Αρχή Ενέρ­γειας (ΡΑΕ) είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη, από τον ίδιο νόμο, να επα­να­κα­θο­ρί­σει το ΕΤΜΕ­ΑΡ μέχρι, το αρ­γό­τε­ρο, τις 30 Σε­πτεμ­βρί­ου. Εάν μέχρι τότε η κυ­βέρ­νη­ση δεν έχει βρεί με­θο­δο­λο­γία για να κα­λυ­φθεί το έλ­λειμ­μα έως 30 Ιου­νί­ου ή δεν έχει εξα­σφα­λί­σει συ­ναί­νε­ση των πι­στω­τών στην πα­ρά­τα­ση της προ­θε­σμί­ας αυτής έως το τέλος Δε­κεμ­βρί­ου, τότε η ΡΑΕ θα πρέ­πει να απο­φα­σί­σει την αύ­ξη­ση του ΕΤΜΕ­ΑΡ κατά με­ρι­κά λεπτά.

Ένα τέ­τοιο εν­δε­χό­με­νο απορ­ρί­πτε­ται διαρ­ρή­δην από τη ηγε­σία του ΥΠΕΝ η οποία δη­λώ­νει ότι «δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξει καμία αύ­ξη­ση στο ρεύμα ούτε με άμεσο τρόπο ούτε μέσω του ΕΤΜΕ­ΑΡ». Ωστό­σο αυτό μένει να απο­δει­χθεί, καθώς το κλεί­σι­μο της αξιο­λό­γη­σης απο­τε­λεί κε­ντρι­κό στόχο της κυ­βέρ­νη­σης και πολ­λές υπα­να­χω­ρή­σεις έχουν κα­τα­γρα­φεί στο πα­ρελ­θόν στο βωμό επί­τευ­ξης αυτού του στό­χου.

news247.gr

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.