ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H Eλλάδα θα πλημμυρίσει τουρίστες που… θα ξοδεύουν λιγότερα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Περισ­σό­τερο από το 1/10 της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τάς του έχασε ο ελλη­νι­κός του­ρι­σμός εξαι­τίας των πρό­σθε­των φορο­λο­γι­κών επι­βα­ρύν­σεων το τελευ­ταίο δωδε­κά­μηνο.

Η εκτί­μηση ανήκει στο Ινστι­τούτο ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) και περι­λαμ­βά­νε­ται, μεταξύ άλλων, στο πρώτο τεύχος της περιο­δι­κής μελέτης «Ελλη­νι­κός Του­ρι­σμός, Εξελίξεις-προοπτικές» που δημο­σιο­ποί­ησε ο Σύν­δε­σμος Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων.

Στη μελέτη επι­ση­μαί­νε­ται, ταυ­τό­χρονα, πως στο ίδιο διά­στημα εξα­νε­μί­στηκε, ουσια­στικά, το 50% της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας που ανέ­κτησε η χώρα τα προη­γού­μενα χρόνια η οποία επι­τεύ­χθηκε, όπως ανα­φέ­ρει, «από την αρχή εφαρ­μο­γής των μνη­μο­νίων με την πολύ επίπονη, κοι­νω­νικά και οικο­νο­μικά, εσω­τε­ρική υπο­τί­μηση».

Το φορο­λο­γικό πλαίσιο που διέπει τη λει­τουρ­γία των του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σεων στην Ελλάδα και αντα­γω­νί­στριες χώρες απο­τέ­λεσε το αντι­κεί­μενο ειδικής μελέτης που εκπό­νησε η TMS Α.Ε για λογα­ρια­σμό του Ινστι­τού­του ΣΕΤΕ. Η συγκρι­τική ανάλυση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε συμπε­ριέ­λαβε την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία. Στη σχετική αξιο­λό­γηση η Κύπρος κατα­τά­χθηκε πρώτη ενώ η Ελλάδα τελευ­ταία.

Στην ενότητα για τις προ­ο­πτι­κές του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού η μελέτη επι­ση­μαί­νει τη μείωση που κατα­γρά­φε­ται στη δαπάνη ανά ταξίδι η οποία δια­μορ­φώ­θηκε στα 580 ευρώ το 2015έναντι 590 ευρώ το 2014 και 653 ευρώ το 2013.

Σημειώ­νε­ται, ωστόσο, η δια­χρο­νική στα­θε­ρό­τητα της δαπάνης ανά δια­νυ­κτέ­ρευση αλλά και το γεγονός ότι αυτή δια­μορ­φώ­θηκε στα 74 Ευρώ το 2015, κατα­γρά­φο­ντας άνοδο 4,6% μετά την πτώση που σημεί­ωσε το 2014.

Με αυτά τα δεδο­μένα οι συντά­κτες της μελέτης απο­φαί­νο­νται ότι η σταθερή μείωση που κατα­γρά­φει τα τελευ­ταία χρόνια η δαπάνη ανά ταξίδι (τα χρήματα που δαπα­νούν οι ξένοι που έρχο­νται στη χώρα μας σε κάθε ταξίδι τους) απο­δί­δε­ται στο γεγονός ότι μειώ­θηκε η διάρ­κεια παρα­μο­νής των ξένων επι­σκε­πτών στην Ελλάδα.

Προ­χω­ρώ­ντας σε εκτι­μή­σεις για την εξέλιξη των μεγεθών του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού τα επόμενα χρόνια η μελέτη πιθα­νο­λο­γεί πως μέχρι το 2021 οι ξένοι επι­σκέ­πτες στη χώρα μας (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των επι­βα­τών κρουα­ζιέ­ρας) θα φθάσουν τα 34,8 εκατ. του­ρί­στες έναντι 26,1 εκατ. το 2015.

Στο ίδιο διά­στημα η μελέτη εκτιμά ότι οι συνο­λι­κές δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις θα φτάσουν τα 250 εκ. το 2021 έναντι 188 εκ. το 2015.

Εξαι­ρε­τικό ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζει η εκτί­μηση που περι­λαμ­βά­νε­ται στη μελέτη για την εξέλιξη της δαπάνης ανά ταξι­διώτη μέχρι το 2021 αλλά και η δαπάνη ανά δια­νυ­κτέ­ρευση η οποία συν­δέ­ε­ται με τα ανα­με­νό­μενα έσοδα των ξενο­δο­χεια­κών επι­χει­ρή­σεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η δαπάνη ανά ταξι­διώτη ανα­μέ­νε­ται να δια­μορ­φω­θεί το 2021 στα επίπεδα των 563 ευρώ.

Εκτι­μά­ται, δηλαδή, ότι θα εξα­κο­λου­θή­σει την πτωτική της πορεία και το 2021 θα κυμαί­νε­ται 90 ευρώ χαμη­λό­τερα από την επίδοση του 2013. Στον αντί­ποδα η δαπάνη ανά δια­νυ­κτέ­ρευση εκτι­μά­ται ότι θα αυξηθεί από τα 75 ευρώ το 2015 σε 78 ευρώ το 2021.

Η αντα­νά­κλαση όλων αυτών θα απο­τυ­πω­θεί στις του­ρι­στι­κές εισπρά­ξεις οι οποίες, σύμφωνα με τη μελέτη, ανα­μέ­νε­ται να δια­μορ­φω­θούν στα 19,6 δισ. ευρώ το 2021 έναντι 14,1 δισ. ευρώ το 2016.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.