ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ειδικά καθεστώτα για τις νησιωτικές περιοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΦΠΑ

Πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στις Βρυ­ξέλ­λες, στην έδρα της Ευρω­παϊ­κής Οικο­νο­μι­κής και Κοι­νω­νι­κής Επι­τρο­πής δημόσια ακρόαση με θέμα το Σχέδιο Δράσης της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής για τον ΦΠΑ, που διορ­γά­νωσε το Δίκτυο Νησιω­τι­κών Επι­με­λη­τη­ρίων της ΕΕ (INSULEUR) και στην όποια πήραν μέρος εκπρό­σω­ποι από το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, την Ευρω­παϊκή Οικο­νο­μική και Κοι­νω­νική Επι­τροπή και την Ευρω­παϊκή Ομο­σπον­δία Μικρών Νησιών (Esin).

Εκ μέρους των ελλη­νι­κών νησιω­τι­κών Επι­με­λη­τη­ρίων συμ­με­τεί­χαν οι πρό­ε­δροι και εκπρό­σω­ποι κκ. Γιώργος Μπε­νέ­τος, πρό­ε­δρος του Επαγ­γελ­μα­τι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Πειραιά -ο οποίος και επα­νε­ξε­λέγη στο αξίωμα του προ­έ­δρου του INSULEUR.- κ.κ. Ιωάννης Ρούσσος, (πρό­ε­δρος Επι­με­λη­τη­ρίου Κυκλά­δων) Μανόλης Αλι­φιε­ρά­κης (πρό­ε­δρος Επι­με­λη­τη­ρίου Ηρα­κλείου) Ιωάννης Μαρ­γα­ρώ­νης (πρό­ε­δρος Επι­με­λη­τη­ρίου Χανίων), Αντρέας Παντε­λειός (εκπρό­σω­πος Επι­με­λη­τη­ρίου Κεφαλ­λη­νίας & Ιθάκης).

Εκ μέρους του Ευρω­παϊ­κού Δικτύου μικρών νησιω­τι­κών Δήμων συμ­με­τείχε με παρέμ­βαση ο αντι­πρό­ε­δρος κ. Λευ­τέ­ρης Κεχα­γιό­γλου

Ο εκπρό­σω­πος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Donato Raponi παρου­σί­ασε το σχέδιο δράσης στο οποίο παρα­τί­θε­νται τρόποι για την επα­νεκ­κί­νηση του ισχύ­ο­ντος ενω­σια­κού συστή­μα­τος ΦΠΑ ώστε να απλου­στευ­τεί, και να θωρα­κι­στεί έναντι της απάτης και να κατα­στεί φιλι­κό­τερο προς τις επι­χει­ρή­σεις.

Ο κ. Raponi επε­σή­μανε ότι η «υστέ­ρηση ΦΠΑ», ήτοι η από­κλιση μεταξύ των ανα­με­νό­με­νων και των εισπρα­χθέ­ντων εσόδων από τον ΦΠΑ στα κράτη μέλη, ανήλθε το 2013 περίπου σε 170 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Η καθαυτή δια­συ­νο­ριακή απάτη εκτι­μά­ται ότι επι­φέ­ρει απώλεια εσόδων ΦΠΑ ύψους περίπου 50 δισε­κα­τομ­μυ­ρίων ευρώ ετησίως στην Ευρω­παϊκή Ένωση. Ταυ­τό­χρονα, το ισχύον σύστημα ΦΠΑ εξα­κο­λου­θεί να είναι κατα­κερ­μα­τι­σμένο και δημιουρ­γεί σημα­ντικό διοι­κη­τικό φόρτο, ιδίως για τις ΜΜΕ και τις επι­χει­ρή­σεις δια­δι­κτυα­κού εμπο­ρίου.

Πρό­σθεσε επίσης ότι «το σχέδιο δράσης καθο­ρί­ζει την πορεία που πρέπει να ακο­λου­θη­θεί για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό των ισχυό­ντων κανόνων περί ΦΠΑ της ΕΕ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του εκσυγ­χρο­νι­σμού του πλαι­σίου των συντε­λε­στών ΦΠΑ και του καθο­ρι­σμού επι­λο­γών προ­κει­μέ­νου να δοθεί στα κράτη μέλη μεγα­λύ­τερη ευε­λι­ξία όσον αφορά τον καθο­ρι­σμό των συντε­λε­στών αυτών».

Ο πρό­ε­δρος του INSULEUR Γιώργος Μπε­νέ­τος, από την πλευρά του τόνισε την «ανάγκη της επα­νε­ξέ­τα­σης των ποσο­στών του Φ.Π.Α. στα νησιά, εφαρ­μό­ζο­ντας ακόμη και μηδε­νικό συντε­λε­στή αν χρεια­σθεί σε στο­χευ­μέ­νες δράσεις, προ­κει­μέ­νου να ενι­σχυ­θεί η αντα­γω­νι­στι­κό­τητα της νησιω­τι­κής μικρο­με­σαίας επι­χεί­ρη­σης».

Σε ερώτημα των Ελλήνων Επι­με­λη­τη­ρια­κών αν και κατά πόσο το ισχύον καθε­στώς των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών παρα­μέ­νει σε ισχύ σε επίπεδο ΕΕ, ο εκπρό­σω­πος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής τόνισε ότι το καθε­στώς αυτό εξα­κο­λου­θεί να ισχύει και ότι είναι στην ευχέ­ρεια της ελλη­νι­κής Κυβέρ­νη­σης να το επα­να­φέ­ρει όταν εκλεί­ψουν οι δημο­σιο­νο­μι­κοί λόγοι που την ανά­γκα­σαν να το μην το εφαρ­μό­σει.

Τις θέσεις των νησιω­τι­κών περιο­χών της ΕΕ συμ­με­ρί­στη­καν ο εκπρό­σω­πος της Ευρω­παϊ­κής Οικο­νο­μι­κής και Κοι­νω­νι­κής Επι­τρο­πής P. Dandea και η Ευρω­βου­λευ­τής Ines Ayala η οποία τόνισε ότι το Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο, στο ψήφισμα που υιο­θέ­τησε για τις νησιω­τι­κές περιο­χές της ΕΕ, τον Φεβρουά­ριο του 2016, κάνει αναφορά στο θέμα των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών στα νησιά και τονίζει την ανάγκη συνέ­χι­σης της ισχύος του, ειδι­κό­τερα σε κράτη μέλη που έχει ανα­στα­λεί η ισχύς του από προ­γράμ­ματα δημο­σιο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής. Τέλος, τόνισε ότι το Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο είναι πρόθυμο να υπο­στη­ρί­ξει τις θέσεις των νησιω­τών σε όλα τα ζητή­ματα των ευρω­παϊ­κών πολι­τι­κών.

Το Σχέδιο Δράσης για τον ΦΠΑ (Vat Action Plan) σε ευρω­παϊκό επίπεδο απο­τε­λεί σημα­ντικό παρά­γο­ντα για τη δια­μόρ­φωση του μελ­λο­ντι­κού τοπίου για τον ΦΠΑ στις νησιω­τι­κές περιο­χές, καθώς σημα­το­δο­τεί την ανα­θε­ώ­ρηση του καθε­στώ­τος στα σχετικά με τον ΦΠΑ θέματα για όλη την Ευρώπη, το οποίο ήδη μετρά τέσ­σε­ρις δεκα­ε­τίες από την αρχική εφαρ­μογή του. Στο Σχέδιο Δράσης για τον ΦΠΑ υπάρχει σοβαρό ενδια­φέ­ρον για τα νησιά μας, καθώς επα­νε­ξε­τά­ζο­νται και επι­και­ρο­ποιού­νται τα ειδικά καθε­στώτα μειω­μέ­νων συντε­λε­στών και από πλευράς Δικτύου Νησιω­τι­κών Επι­με­λη­τη­ρίων της Ευρώπης το Επι­με­λη­τή­ριο Κυκλά­δων ανέλαβε την εισή­γηση επί του Σχεδίου, με ομιλητή τον πρόεδρο Γιάννη Ρούσσο.

Τα στοι­χεία αυτά δια­μορ­φώ­νουν μια θετική εξέλιξη για την «επόμενη μέρα» στον ΦΠΑ των νησιών, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η ευρω­παϊκή οδηγία βρί­σκε­ται σε ισχύ δίνο­ντας τη δυνα­τό­τητα στην ελλη­νική κυβέρ­νηση να επα­να­φέ­ρει το καθε­στώς των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών για τα νησιά, οποια­δή­ποτε στιγμή το θελήσει.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.