δημοκρατική
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ΠΕΜΠΤΗ 19° Συννεφιά Η Ρόδος σήμερα
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ELEN

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Velculescu: Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ακόμη και αν ληφθούν όλα τα μέτρα

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Ντέλια
“Χρειά­ζε­ται βαθιά ελά­φρυνση του χρέους” επι­σή­μανε η εκπρό­σω­πος του ΔΝΤDelia Velculescu μιλώ­ντας στο πάνελ συνε­δρίου του Εconomist με θέμα “Δια­τη­ρώ­ντας το 3ο οικο­νο­μικό πρό­γραμμα σε τροχιά εφαρ­μο­γής: Τι γίνεται τώρα;”.

Έκανε επίσης σαφές ότι το ελλη­νικό πρό­γραμμα δεν βγαίνει δημο­σιο­νο­μικά, ακόμη και αν ληφθούν όλα τα μέτρα, ενώ ζήτησε να ξεκα­θα­ρί­σουν και να ποσο­τι­κο­ποι­η­θούν οι παρεμ­βά­σεις για το χρέος το ταχύ­τερο δυνατό.

Ο ανα­πλη­ρω­τής ΥΠΟΙΚ Γ. Χου­λια­ρά­κης που ήταν ο κεντρι­κός ομι­λη­τής του πάνελ έκανε λόγο για ελλη­νικό αίτημα μείωσης των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των στο 1,5-2% του ΑΕΠ μετά το 2018 (από 3,5% του ΑΕΠ) δεσμευό­με­νος έως τότε να τηρη­θούν οι μνη­μο­νια­κοί στόχοι, αλλά  στελέχη των θεσμών έφεραν αντιρ­ρή­σεις κάνο­ντας λόγο για  πλε­ο­νά­σματα 3,5% του ΑΕΠ για χρόνια μετά…

Velculescu: Αδύ­να­τοι οι δημο­σιο­νο­μι­κοί στόχοι χωρίς ελά­φρυνση χρέους

“Η Ελλάδα υλο­ποί­ησε νέες μεταρ­ρυθ­μί­σεις,  εκτι­μούμε τις προ­σπά­θειες, είναι εντυ­πω­σια­κές, είπε η εκπρό­σω­πος του ΔΝΤ.

Ωστόσο, έκανε σαφές ότι  για να πετύχει το νέο πρό­γραμμα “οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις είναι πίσω όσον αφορά στους δημο­σιο­νο­μι­κούς στόχους”. Ανέφερε ότι η κυβέρ­νηση δεν μπόρεσε να υλο­ποι­ή­σει ή δεν είχε την πολι­τική στήριξη για την υλο­ποί­ηση όλων των μεταρ­ρυθ­μί­σεων. “Οι νομο­θε­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις βασί­ζο­νται σε υψηλή φορο­λο­γία και σε μείωση των συντά­ξεων. Αυτό όμως δεν συνάδει με το πρό­γραμμα” επι­σή­μανε. Ανα­φο­ρικά με τις διαρ­θρω­τι­κές αλλαγές η αναβολή κάποιων μεταρ­ρυθ­μί­σεων και οι απο­φά­σεις  για τα κόκκινα δάνεια επίσης δεν συνά­δουν με το πρό­γραμμα, είπε.

“Θα πρέπει να υπάρ­χουν πιο ρεα­λι­στι­κοί στόχοι για τα πρω­το­γενή πλε­ο­νά­σματα. Οι στόχοι παρα­μέ­νουν φιλό­δο­ξοι. Χρειά­ζο­νται περισ­σό­τε­ρες μεταρ­ρυθ­μί­σεις που υπερ­βαί­νουν το προ­βλε­πό­μενα. Ακόμη και με πλήρη εφαρ­μογή (των μέτρων) δεν είναι αρκετά. Χρειά­ζε­ται μία βαθιά ελά­φρυνση του χρέους” μεταξύ άλλων  με μεγα­λύ­τερη ε

Επι­σή­μανε επίσης ότι “θα πρέπει να απο­φύ­γουμε μεγα­λύ­τε­ρους δημο­σιο­νο­μι­κούς στόχους γιατί θα αυξή­σουν το κόστος για την Ελλάδα και την Ευρώπη αν απο­τύ­χουμε” και πρό­σθεσε ότι  “πρέπει να γίνουν όλα μαζί, και οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις αλλά και η ελά­φρυνση του χρέους”. Και επι­σή­μανε  “αν γίνουν όλα αυτά δεν θα υπάρχει  κανένας κίν­δυ­νος Grexit”

Έκανε επίσης σαφές ότι το ΔΝΤ δεν μετέχει, είναι απλά παρα­τη­ρη­τής στο πρό­γραμμα και “για να μετά­σχουμε, θα πρέπει να έχουμε δέσμευση της Ευρώπης ότι υπάρχει βιω­σι­μό­τητα και αυτό προ­ϋ­πο­θέ­τει ανάλυση βιω­σι­μό­τη­τας του χρέους. Επι­σή­μανε ότι  “έχουμε δεχθεί ότι τα μέτρα ελά­φρυν­σης του χρέους θα πρέπει να γίνουν το 2018, αλλά  θα πρέπει να συνά­δουν με την μελέτη βιω­σι­μό­τη­τας του χρέους και θα  πρέπει να τα  συζη­τή­σουμε πριν εμπλα­κούμε”.

Γ. Χου­λια­ρά­κης: Θέλουμε πρω­το­γενή πλε­ο­νά­σματα 1,5-2% του ΑΕΠ μετά το 2018

Ο κ Χου­λια­ρά­κης έκανε σαφές ότι “έχουμε ένα δίλημμα ανάμεσα στα χαμη­λό­τερα πρω­το­γενή πλε­ο­νά­σματα για  να υπο­στη­ρί­ξουν την ανά­καμψη  και στην  ανα­θε­ώ­ρηση αυτών των στόχων  θα δημιουρ­γή­σει θέμα αξιο­πι­στίας. “Αυτό το θέμα είναι πολύ σημα­ντικό όταν σχε­διά­ζεις μία δημο­σιο­νο­μική πολι­τική. Έχουμε ξεφύγει από την κλη­ρο­νο­μιά των υπο­σχέ­σεων που δεν κρα­τού­νται” είπε.

Έκανε σαφές ότι “εμμέ­νουμε στις υπο­σχέ­σεις για πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 3,5% του ΑΕΠ κατά την διάρ­κεια του προ­γράμ­μα­τος και μετά το 2018 δια­πραγ­μα­τευό­μα­στε για μικρό­τερα πλε­ο­νά­σματα”

Για το χρέος ανέφερε ότι είμαστε ικα­νο­ποι­η­μέ­νοι με την δέσμευση του Eurogroup για όριο χρη­μα­το­δο­τι­κών αναγκών στο 15% του ΑΕΠ “αλλά θέλουμε να δούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα την υλο­ποί­ηση των μέτρων”.

Ο κ. Χου­λια­ρά­κης ανέφερε ότι  ένας από τους στόχους της κυβέρ­νη­σης για τους επό­με­νους 4 μήνες είναι η ολο­κλή­ρωση της 2ης αξιο­λό­γη­σης μέχρι το τέλος Οκτω­βρίου. Θέλουμε να δούμε τους καρπούς που θα έρθουν με τη 2η δόση, είπε.

Ο κ. Χου­λια­ρά­κης  μίλησε για έναρξη του QE το Φθι­νό­πωρο για την Ελλάδα. Πρέπει να διευ­ρύ­νουμε την φορο­λο­γική βάση, να δώσουμε προ­τε­ραιό­τητα στις μεταρ­ρυθ­μί­σεις στις αγοράς προ­ϊ­ό­ντων και να γίνουν  σημα­ντι­κές βελ­τιώ­σεις στην απονομή της δικαιο­σύ­νης, ανέφερε.

“Όμως αντι­με­τω­πί­ζουμε και κάποιους κιν­δύ­νους” είπε και “αν θα ανέφερα έναν κίνδυνο,  αυτός θα ήταν  ο εφη­συ­χα­σμός” επι­σή­μανε.

Εκτί­μησε ότι η ανά­καμψη θα έρθει το 3ο τρίμηνο, αλλά για να κλείσει το χάσμα έως το 2021 θα πρέπει να προ­σελ­κύ­σουμε ξένες επεν­δύ­σεις, είπε “Και χρεια­ζό­μα­στε ένα πολύ πιο φιλικό επι­χει­ρη­μα­τικό περι­βάλ­λον” γι αυτόν τον λόγο, πρό­σθεσε.

Costello: Το μεγάλο στοί­χημα η υλο­ποί­ηση

Ο εκπρό­σω­πος της Επι­τρο­πής έκανε λόγο για ένα “πακέτο των μέτρων πραγ­μα­τικά  τερά­στιο,  μία προ­σαρ­μογή 3% του ΑΕΠ”. Εξήγησε ότι για την 2η αξιο­λό­γηση “έχουμε ξεκι­νή­σει ήδη την δουλειά” και είπε ότι “η 2η αξιο­λό­γηση θα είναι γεμάτη εκπλή­ξεις”.

Εξήγησε ότι “η 1η αξιο­λό­γηση ασχο­λή­θηκε με το δημο­σιο­νο­μικό πακέτο, αλλά  η 2η αξιο­λό­γηση θα αλλάξει στόχο”. Επι­σή­μανε ότι η επόμενη αξιο­λό­γηση θα έχει να κάνει με την υλο­ποί­ηση των μέτρων για  παρά­δειγμα για τα έσοδα, για τα κόκκινα δάνεια, ή για το ασφα­λι­στικό, “δηλαδή από την ψήφιση θα πάμε στην εφαρ­μογή”.

Ο κ. Costello ενστερ­νί­στηκε την ανη­συ­χία του κ. Χου­λια­ράκη για τον εφη­συ­χα­σμό. Στο 1ο και στο 2ο πρό­γραμμα, το μεγάλο πρό­βλημα ήταν ότι οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις στα­μα­τού­σαν, ανέφερε. Το στοί­χημα για την κυβέρ­νηση είναι να υλο­ποι­ή­σει δυνα­μικά  τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις, είπε.

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.