ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Τουρκία στέλνει τα κρουαζιερόπλοια η απεργία στον Πειραιά

news room 2 λεπτά ανάγνωση
κρουαζιερόπλοιο Cunard

Αυξά­νο­νται τα δια­φυ­γό­ντα έσοδα του Πειραιά που προ­κα­λεί η απεργία των λιμε­νερ­γα­τών ειδικά στη δρα­στη­ριό­τητα της κρουα­ζιέ­ρας καθώς μεγάλα ξένα κρουα­ζιε­ρό­πλοια έμφoρτα χιλιά­δων επι­βα­τών ακυ­ρώ­νουν τον ελλι­με­νι­σμό τους στον ΟΛΠ απουσία υπη­ρε­σιών εξυ­πη­ρέ­τη­σης τους.

Μετά τις ματαιώ­σεις επι­σκέ­ψεων από πλοία όπως το Seabourn Odyssey της Carnival, και το Mein Schiff 2 της TUI Cruises και άλλων το Celebrity Constellation που επέ­κειτο να πιάσει Πειραιά το Σαβ­βα­το­κύ­ριακο ενη­μέ­ρωσε πως συνε­χί­ζει για λιμάνι της Τουρ­κίας και κατά την επι­στροφή του, εφόσον οι συν­θή­κες το επι­τρέ­ψουν, θα προ­σεγ­γί­σει στο λιμάνι του Πειραιά. Το Celebrity Constellation μετα­φέ­ρει 2.200 επι­βά­τες και σκόπευε να ανε­φο­δια­στεί στον Πειραιά με προ­μή­θειες και τρόφιμα συνο­λι­κού όγκου πέντε εμπο­ρευ­μα­το­κι­βω­τίων των σαράντα  ποδών. Όμως ελλεί­ψει προ­σω­πι­κού και μέσων για την παρα­λαβή των εφοδίων του ματαί­ωσε τον στάση. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και προ ολίγων ημερών με το Mein Schiff 2 που προ­σπα­θούσε ενα­γω­νίως να πλη­ρο­φο­ρη­θεί πως και πού μπορεί να φορ­τώ­σει δεκα­πέ­ντε εμπο­ρευ­μα­το­κι­βώ­τια με προ­μή­θειες.

Πέραν του προ­φα­νούς πλήγ­μα­τος στην αξιο­πι­στία του λιμα­νιού του Πειραιά στα μάτια της διε­θνούς αγοράς η κατά­σταση αυτή πλήττει και προ­μη­θευ­τές αλλά και όσους μικρο­ε­πι­χει­ρη­μα­τίες προσ­δο­κούν έσοδα από την επί­σκεψη χιλιά­δων του­ρι­στών που απο­βι­βά­ζουν αυτά τα πλοία. Και αυτό σε μι εποχή που η ελλη­νική κρουα­ζιέρα εν γένει δέχεται πιέσεις εξαι­τίας της συνο­λι­κό­τε­ρης γεω­πο­λι­τι­κής έντασης στην ανα­το­λική Μεσό­γειο και προσ­δο­κιών πως τα προ μηνών τρο­μο­κρα­τικά χτυ­πή­ματα στην Τουρκία θα έστελ­ναν στην Ελλάδα περισ­σό­τερα πλοία και επι­βά­τες.

Όμως το μετα­να­στευ­τικό δεν επέ­τρεψε σημα­ντικά οφέλη στο ανα­το­λικό Αιγαίο και τώρα οι απερ­γίες σε Πειραιά και Θεσ­σα­λο­νίκη, που πραγ­μα­το­ποιού­νται από τους λιμε­νερ­γά­τες οι οποίοι αντι­δρούν στην ιδιω­τι­κο­ποί­ηση, έρχο­νται να επι­δει­νώ­σουν την κατά­σταση.

Η επι­βα­τική κίνηση της κρουα­ζιέ­ρας στην Ελλάδα κατά το 2015 ήταν στα­θε­ρο­ποι­η­μένη σε σχέση με το 2014 αλλά σαφώς χαμη­λό­τερη από αυτή του 2013. Συγκε­κρι­μένα πέρυσι ο αριθμός αφίξεων κρουα­ζιε­ρό­πλοιων σε ελλη­νικά λιμάνια δια­μορ­φώ­θηκε στα 4.281πλοία και ο αριθμός αφίξεων επι­βα­τών (χωρίς ανα­χω­ρή­σεις) στα 4,957 εκα­τομ­μύ­ρια. Το 2013 οι αφίξεις επι­βα­τών ήταν 5,66 εκα­τομ­μύ­ρια. Στον Πειραιά οι αφίξεις επι­βα­τών το 2015 υπο­χώ­ρη­σαν στις 980,149 χιλιά­δες από 1,056 εκα­τομ­μύ­ρια το 2014 και 1,3 εκα­τομ­μύ­ρια το 2013.

Τα τελευ­ταία δια­θέ­σιμα στοι­χεία, από το 2014, δεί­χνουν πως τα συνο­λικά έσοδα της Ελλάδας από την κρουα­ζιέρα άγγιξαν τα 506 εκατ. ευρώ κατα­τάσ­σο­ντας την χώρα στην 8η θέση της σχε­τι­κής λίστας σε ευρω­παϊκό επίπεδο, όταν η Ισπανία εισέ­πραξε άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Η Ιταλία που δια­τη­ρεί την πρω­το­κα­θε­δρία της ευρω­παϊ­κής αγοράς, με μερίδιο 21,3%, έβαλε στα ταμεία της 4,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση «Contribution of Cruise Tourism to the Economies of Europe 2015 Edition» του Διεθνή Οργα­νι­σμού Κρουα­ζιέ­ρας (Cruise Lines International Association ή CLIA). Το 2014 τα έσοδα της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας από την κρουα­ζιέρα ήταν σύμφωνα με την CLIA κατά 11,8% χαμη­λό­τερα από αυτά του 2013 και οι θέσεις εργα­σίας στον κλάδο προ­σμε­τρού­νταν σε μόλις 10.136.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.