ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

” Βιβλιοπεριπέτειες” από το Κέντρο Συγγραφέων Μεταφραστών Ρόδου

news room 8 λεπτά ανάγνωση
κέντρο συγγραφέων μεταφραστών

Το Διεθνές Κέντρο Συγ­γρα­φέων και Μετα­φρα­στών Ρόδου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. συνε­χί­ζει για 5η συνε­χό­μενη χρονιά το ποικίλο και σύνθετο εκπαι­δευ­τικό πρό­γραμμα, με τίτλο «Βιβλιο­πε­ρι­πέ­τειες», που κάθε χρόνο βρίσκει τερά­στια αντα­πό­κριση σε μαθητές και εκπαι­δευ­τι­κούς σχο­λείων όλου του νησιού της Ρόδου. Οι «Βιβλιο­πε­ρι­πέ­τειες» για το 2016 θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν από 1 Φεβρουα­ρίου έως 2 Απρι­λίου (Παγκό­σμια Ημέρα Παι­δι­κού Βιβλίου).

Σκοπός του προ­γράμ­μα­τος είναι η προ­ώ­θηση της φιλα­να­γνω­σίας, ώστε οι μαθητές και οι μαθή­τριες να οδη­γη­θούν στην ανά­γνωση βιβλίων ως ελεύ­θερη βούληση και όχι ως υπο­χρέ­ωση, μέσα από τη βιω­μα­τική εμπλοκή τους με το κείμενο και τις παι­γνιώ­δεις δρα­στη­ριό­τη­τες.

Συγκε­κρι­μένα οι «Βιβλιο­πε­ρι­πέ­τειες» περι­λαμ­βά­νουν τις ακό­λου­θες δράσεις, που έχουν σχε­δια­στεί και θα υλο­ποι­η­θούν από το επι­στη­μο­νικό προ­σω­πικό του Κέντρου:

Α) Δημιουρ­γική Γραφή για παιδιά Νηπια­γω­γείου, Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημο­τι­κού

Η φιλό­λο­γος – στέ­λε­χος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Νάνσυ Τρυ­πο­σκούφη θα επι­σκε­φτεί νηπια­γω­γεία και δημο­τικά σχολεία του νησιού μας υλο­ποιώ­ντας Εργα­στή­ρια Δημιουρ­γι­κής Γραφής. Η διάρ­κεια κάθε δράσης θα είναι δύο ώρες και θα περι­λαμ­βά­νει τα εξής: με αφορμή την ανά­γνωση του βιβλίου της Κατε­ρί­νας Κρις «Το ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ» (εκδ. Πατάκης) τα παιδιά μέσα από παι­χνί­δια με λέξεις, εικόνες και δημιουρ­γι­κές ασκή­σεις θα μετα­τρέ­ψουν τη σκέψη και τη φαντα­σία τους σε δημιουρ­γικό γραπτό λόγο.

Β) Δημιουρ­γική Γραφή για παιδιά Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημο­τι­κού

Η φιλό­λο­γος – στέ­λε­χος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Μαρία Σπανού θα επι­σκε­φτεί δημο­τικά σχολεία του νησιού μας υλο­ποιώ­ντας Εργα­στή­ρια Δημιουρ­γι­κής Γραφής. Η διάρ­κεια κάθε δράσης θα είναι δύο ώρες και θα περι­λαμ­βά­νει τα εξής: με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Δικαίου «Ένας ήρωας με…. πέταλα» (εκδ. Πατάκης) τα παιδιά θα μετα­γρά­ψουν το κείμενο σε θεα­τρικό λόγο και θα το δρα­μα­το­ποι­ή­σουν.

Γ) Δημιουρ­γική Γραφή για μαθητές και μαθή­τριες Γυμνα­σίου

Η φιλό­λο­γος – στέ­λε­χος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Μαρία Σπανού θα επι­σκε­φτεί γυμνά­σια του νησιού μας υλο­ποιώ­ντας Εργα­στή­ρια Δημιουρ­γι­κής Γραφής. Η διάρ­κεια κάθε δράσης θα είναι δύο ώρες και θα περι­λαμ­βά­νει τα εξής: με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Δικαίου «Ο άνεμος στα μαλλιά της» (εκδ. Πατάκης) οι μαθητές και οι μαθή­τριες θα δημιουρ­γή­σουν το δικό τους κείμενο και θα σχο­λιά­σουν θέματα που απα­σχο­λούν τους εφήβους βασι­σμένα και στα δικά τους βιώματα.

Γενικά, τα προ­γράμ­ματα Δημιουρ­γική Γραφής κατα­δει­κνύ­ουν ένα δια­φο­ρε­τικό και δια­σκε­δα­στικό τρόπο προ­σέγ­γι­σης του κόσμου του βιβλίου με απο­τέ­λε­σμα τα παιδιά –ανα­γνώ­στες να μετα­τρα­πούν σε παιδιά – συγ­γρα­φείς.

Δ) Εργα­στή­ρια μετά­φρα­σης για εφήβους

Η μετα­φρά­στρια – στέ­λε­χος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Ελευ­θε­ρία Μπι­νί­κου θα επι­σκε­φτεί Γυμνά­σια και Λύκεια του νησιού μας και σε συνερ­γα­σία με τα ξενό­γλωσσα τμήματα θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει Εργα­στή­ρια Μετά­φρα­σης. Οι έφηβοι βιώνουν τη «μετα­φρα­στική» δια­δι­κα­σία στην καθη­με­ρι­νό­τητά τους. Δηλαδή, έχουν δια­φο­ρε­τικό τρόπο επι­κοι­νω­νίας όταν μιλούν ή γράφουν ή ανταλ­λάσ­σουν μηνύ­ματα μεταξύ τους, άλλη γλώσσα χρη­σι­μο­ποιούν όταν μιλούν με τους γονείς τους, με τους καθη­γη­τές τους ή με ανθρώ­πους που δεν ανήκουν στο οικείο τους περι­βάλ­λον. Επο­μέ­νως, οι έφηβοι έχουν την ικα­νό­τητα να μιλούν, να απο­κω­δι­κο­ποιούν και να μετα­φρά­ζουν περισ­σό­τε­ρες από μία γλώσσες. Μέσα από τα Εργα­στή­ρια Μετά­φρα­σης τα παιδιά θα ζήσουν μία γοη­τευ­τική εμπει­ρία που θα τους προ­σφέ­ρει το λογο­τε­χνικό κείμενο και ανα­πτύσ­σο­ντας το κριτικό τους πνεύμα και τη φαντα­σία τους ταξι­δεύ­ο­ντας από τη μία γλώσσα στην άλλη θα γνω­ρί­σουν καλύ­τερα τον ξένο πολι­τι­σμό και θα τον εκφρά­σουν με τα εργα­λεία της δικής τους πραγ­μα­τι­κό­τη­τας. Τα Εργα­στή­ρια Μετά­φρα­σης θα ολο­κλη­ρω­θούν στις 18 Μαρτίου 2016.

Κατά τη διάρ­κεια των παρα­πάνω δράσεων προ­κη­ρύσ­σο­νται οι εξής Μαθη­τι­κοί Δια­γω­νι­σμοί:

• Εικα­στι­κός Δια­γω­νι­σμός για παιδιά Νηπια­γω­γείου και Α΄ Δημο­τι­κού

Προ­κη­ρύσ­σε­ται Δια­γω­νι­σμός για μαθητές Νηπια­γω­γείου και Α΄ Δημο­τι­κού, όπου η κάθε ομάδα που θα συμ­με­τά­σχει θα δημιουρ­γή­σει το δικό της τρισ­διά­στατο Αστρό­σπιτο χρη­σι­μο­ποιώ­ντας όποιο τρόπο και όποια υλικά θέλει, ώστε να δημιουρ­γη­θεί και στη Ρόδο ένα «ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ», όπως αυτό στο βιβλίο της Κατε­ρί­νας Κρις!! Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι σε κάθε τάξη.

• Δια­γω­νι­σμός Αφίσας για παιδιά Β΄ Δημο­τι­κού

Προ­κη­ρύσ­σε­ται Δια­γω­νι­σμός για μαθητές Β΄ Δημο­τι­κού, όπου η κάθε ομάδα που θα συμ­με­τά­σχει θα δημιουρ­γή­σει τη δική της Αφίσα συν­δυά­ζο­ντας το λόγο και την εικόνα, για να δια­φη­μί­σει «Το ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ»!! Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι.

• 8ος Δια­γω­νι­σμός Δημιουρ­γι­κής Γραφής «Μικροί Λογο­τέ­χνες»

 Για μαθητές/τριες Γ’ τάξης Δημο­τι­κού

Με αφορμή το βιβλίο «Το ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ» της Κατε­ρί­νας Κρις τα παιδιά καλού­νται να γράψουν το δικό τους κείμενο με θέμα: Έχετε την τύχη να είστε κάτοι­κοι του «ΑΣΤΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ»!! Γράψτε στην εφη­με­ρίδα του σχο­λείου σας, περι­γράψτε και δια­φη­μί­στε το «ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ» για να το γνω­ρί­σετε σε όλα τα παιδιά!!

 Για μαθητές/τριες Δ’ τάξης Δημο­τι­κού

Με αφορμή το βιβλίο «Ένας ήρωας με… πέταλα» της Ελένης Δικαίου τα παιδιά καλού­νται να γράψουν τη δική τους ιστορία με πρω­τα­γω­νι­στές ζώα και τις περι­πέ­τειές τους!!

 Για μαθητές/τριες Ε’ τάξης Δημο­τι­κού

Με αφορμή το βιβλίο «Ένας ήρωας με… πέταλα» της Ελένης Δικαίου τα παιδιά καλού­νται να γράψουν τη δική τους ιστορία με θέμα: Πώς θα ήταν η ζωή στο χωριό, αν απο­φά­σι­ζαν τα ίδια τα ζώα να το κυβερ­νή­σουν;

 Για μαθητές/τριες ΣΤ’ τάξης Δημο­τι­κού

Με αφορμή το βιβλίο «Ένας ήρωας με… πέταλα» της Ελένης Δικαίου τα παιδιά καλού­νται να γράψουν το δικό τους κείμενο με θέμα: Είστε ένας από τους ήρωες – ζώα της ιστο­ρίας, ο Αλέκος ή η Πελίνα ή ο μπαρμπα-Πιερό. Τι θα λέγατε στο αφε­ντικό σας, ώστε να κατα­λά­βει το λάθος του που σας έδιωξε μακριά του;

Οι συμ­με­το­χές των παιδιών από Γ’ έως και Στ’ τάξη στο Δια­γω­νι­σμό Δημιουρ­γι­κής Γραφής «Μικροί Λογο­τέ­χνες» θα είναι ατο­μι­κές. Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρείς Έπαινοι σε κάθε τάξη.

 Για μαθητές/τριες Γυμνα­σίου

«Περ­νούσα και μια φάση τότε με τον Αρι­στείδη, που με πούλησε για μια θέση, δεύτερο τρο­μπόνι στην μπάντα του σχο­λείου. Μπορεί να έφταιγε ο κόπανος ο μου­σι­κός που του ’χε φου­σκώ­σει τα μυαλά, μπορεί και το ότι μάλλον ήμουνα σκράπας στα κρουστά και ο μου­σι­κός δε θα με πρό­τεινε ποτέ, όμως αλλιώς τα ’χαμε συμ­φω­νή­σει με τον Αρι­στείδη, ή και οι δυο στην μπάντα του σχο­λείου ή κανένας μας. Είχαμε κόψει με την μία φιλία και καλη­μέ­ρες. Αλλά τι περι­μέ­νεις; Πρώτη γυμνα­σίου, παιδιά. Τώρα που το σκέ­φτο­μαι τζάμπα τη χαλά­σαμε τη φιλία μας, και είμαστε μαζί απ’ το νηπια­γω­γείο».

Με αφορμή το παρα­πάνω από­σπα­σμα από το βιβλίο της Ελένης Δικαίου «Ο άνεμος στα μαλλιά της» οι μαθητές και οι μαθή­τριες καλού­νται να ανα­πτύ­ξουν το εξής θέμα: Όλοι και όλες έχουμε κάποτε πλη­γω­θεί ή πλη­γώ­σει κάποιον φίλο ή φίλη. Όλοι και όλες έχουμε χάσει ένα φίλο/η, είτε από δική μας επιλογή είτε από δική του/της. Γράψτε ένα κείμενο με ό,τι θα θέλατε να πείτε στο φίλο/η, για να απο­κα­τα­στή­σετε τη μεταξύ σας σχέση.

• Δια­γω­νι­σμός Δοκι­μίου «Θέσεις – Αντι­θέ­σεις» για μαθητές Λυκείου με θέμα:

«Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από την εποχή κατά την οποία η λέξη ‘οικο­γέ­νεια‘ ανα­κα­λούσε μία συγκε­κρι­μένη εικόνα στο νου των περισ­σό­τε­ρων από μας: αντι­κρί­ζαμε έναν άντρα και μια γυναίκα να ζουν ενω­μέ­νοι με νόμι­μους δεσμούς οικο­γε­νεια­κής αφο­σί­ω­σης καθώς και παιδιά, συνήθως περισ­σό­τερα από ένα, τα οποία ανήκαν στους δυο γονείς εκ γεν­νή­σεως ή υιο­θε­σίας. Για πολλούς από μας στο οικο­γε­νειακό αυτό πορ­τραίτο περι­λαμ­βά­νο­νταν ένα ή περισ­σό­τερα μέλη της προ­γε­νέ­στε­ρης γενιάς, μία γιαγιά και/ή ένας παππούς, οι οποίοι ζούσαν μαζί τους κι όχι σε κάποια κοι­νό­τητα ηλι­κιω­μέ­νων ή οίκο ευγη­ρίας.

Στις μέρες μας, αυτή η εικόνα αλλάζει. Γίνεται λόγος για τη μοντέρνα οικο­γέ­νεια, φράση που σημαί­νει τα πάντα και οτι­δή­ποτε. Φαί­νε­ται ότι σε πολλές περι­πτώ­σεις δύο οποιοι­δή­ποτε άνθρω­ποι που ζουν κάτω από την ίδια στέγη θεω­ρού­νται οικο­γέ­νεια ασχέτως αν έχουν συν­δε­θεί με γάμο ή όχι, και ασχέτως αν έχουν ή δεν έχουν παιδιά μαζί. Συνεπώς, η έννοια της οικο­γέ­νειας βρί­σκε­ται υπό μεγάλη πίεση, διότι αυτή καθ’ εαυτή η ταυ­τό­τητα και μονα­δι­κό­τητά της υφί­στα­ται διά­βρωση από τη μεγάλη αλλαγή του κοινού αισθή­μα­τος».

Με αφε­τη­ρία τις προ­α­να­φερ­θεί­σες δια­πι­στώ­σεις του Σεβα­σμιό­τα­του Αρχιε­πι­σκό­που Αμε­ρι­κής Δημή­τριου, επι­χει­ρη­μα­το­λο­γή­στε σχετικά με το εξής ερώτημα: πιστεύ­ετε ότι στο σύγ­χρονο κόσμο ο θεσμός της οικο­γέ­νειας εξε­λίσ­σε­ται ή απο­δο­μεί­ται;

Πρό­κει­ται για τον 3ο Δια­γω­νι­σμό Δοκι­μίου, που πραγ­μα­το­ποιεί­ται από το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ., στον οποίο θα συμ­με­τά­σχουν ομάδες 3 – 4 ατόμων που θα κληθούν να επι­χει­ρη­μα­το­λο­γή­σουν θετικά ή αρνη­τικά. Οι ομάδες από τις δύο αντί­πα­λες απόψεις που θα ξεχω­ρί­σουν, θα ανα­με­τρη­θούν σε δημόσιο Ρητο­ρικό Αγώνα, τον οποίο θα συντο­νί­ζει επι­τροπή με μέλη από το χώρο της εκπαί­δευ­σης, της λογο­τε­χνίας και των κοι­νω­νι­κών επι­στη­μών.

Η κατα­λη­κτική ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής των έργων και κει­μέ­νων των προ­α­να­φερ­θέ­ντων Δια­γω­νι­σμών είναι η 15η Μαρτίου 2015.

• Δια­γω­νι­σμός Μετά­φρα­σης «Μικροί Μετα­φρα­στές» για εφήβους Γ΄ Γυμνα­σίου έως και Β΄ Λυκείου.

Ο Δια­γω­νι­σμός Μετά­φρα­σης θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το Μάρτιο 2016 στις εγκα­τα­στά­σεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ., όπου οι μαθητές και οι μαθή­τριες θα δια­γω­νι­σθούν στη μετά­φραση ενός λογο­τε­χνι­κού κει­μέ­νου από τα αγγλικά ή γαλλικά ή γερ­μα­νικά στην ελλη­νική γλώσσα. Τα κείμενα θα επι­λε­γούν από δια­κε­κρι­μέ­νους μετα­φρα­στές οι οποίοι θα κάνουν και την αξιο­λό­γηση των γραπτών.

Οι εκπαι­δευ­τι­κοί με τους μαθητές τους μπορούν να επι­λέ­ξουν μία από τις παρα­κάτω ημε­ρο­μη­νίες, προ­κει­μέ­νου να μετα­βούν στις εγκα­τα­στά­σεις του ΔΚΣΜΡ και να συμ­με­τά­σχουν στο Δια­γω­νι­σμό Μετά­φρα­σης:

Παρα­σκευή 26 Φεβρουα­ρίου

Πέμπτη 10 Μαρτίου

Παρα­σκευή 11 Μαρτίου

Πέμπτη 17 Μαρτίου

Παρα­σκευή 18 Μαρτίου

Εάν επι­θυ­μούν να δια­γω­νι­στούν σε δια­φο­ρε­τι­κές ημε­ρο­μη­νίες ή υπάρχει υπε­ρά­ριθμη προ­σέ­λευση δια­γω­νι­ζο­μέ­νων κατά τις παρα­πάνω ημε­ρο­μη­νίες, μπορούν να ορι­στούν νέες ημε­ρο­μη­νίες κατόπιν συμ­φω­νίας.

Συνο­ψί­ζο­ντας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι βιβλιο­πε­ρι­πέ­τειες απευ­θύ­νο­νται στους μαθητές και τις μαθή­τριες όλων των εκπαι­δευ­τι­κών βαθ­μί­δων!!!

Όλες αυτές οι δράσεις θα ολο­κλη­ρω­θούν σ’ ένα τετρα­ή­μερο πανη­γυ­ρι­κών εκδη­λώ­σεων, όπου θα δοθούν τα βραβεία και οι έπαινοι στους δια­κρι­θέ­ντες μαθητές των προ­α­να­φερ­θέ­ντων δια­γω­νι­σμών στο πλαίσιο του Εορ­τα­σμού της Παγκό­σμιας Ημέρας Παι­δι­κού Βιβλίου (2 Απρι­λίου). Φέτος θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να βρί­σκο­νται κοντά μας και κοντά στα παιδιά τρεις σπου­δαίοι άνθρω­ποι στο χώρο της λογο­τε­χνίας και της μετά­φρα­σης: η ανερ­χό­μενη συγ­γρα­φέας Κατε­ρίνα Κρις, η κατα­ξιω­μένη και πολυ­βρα­βευ­μένη Ελένη Δικαίου, υπο­ψή­φια εκπρό­σω­πος της Ελλάδας για το βραβείο Άντερ­σεν καθώς και ο δια­κε­κρι­μέ­νος μετα­φρα­στής και συγ­γρα­φέας Αχιλ­λέας Κυρια­κί­δης.

Για να δηλώ­σετε συμ­με­τοχή στις δράσεις του Εκπαι­δευ­τι­κού Προ­γράμ­μα­τος «Βιβλιο­πε­ρι­πέ­τειες» και για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρίες μπο­ρείτε να επι­κοι­νω­νή­σετε στα τηλέ­φωνα του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.: 22410 32510, 22410 32520 (Ελευ­θε­ρία Μπι­νί­κου, Μαρία Σπανού, Νάνσυ Τρυ­πο­σκούφη).

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.