Πολιτιστικά

Βιβλιοπεριπέτειες – Μικροί Λογοτέχνες 2024

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου της Διεύθυνσης ΔΟΠΑΡ – Δήμος Ρόδου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, διοργανώνει για 13η συνεχόμενη χρονιά το σύνθετο Εκπαιδευτικό του Πρόγραμμα, «ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ», που κάθε χρόνο το αγκαλιάζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Παράλληλα, μαθητές και μαθήτριες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν για 16η συνεχόμενη χρονιά στον Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες», που διατρέχει τις ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.

Οι «ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ» οδηγούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στην ανάγνωση βιβλίων ως ελεύθερη επιλογή και όχι ως υποχρέωση, μέσα από τη βιωματική εμπλοκή τους με το κείμενο και τις παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία με την Λογοτεχνία και τους δημιουργούς της, η προώθηση της Φιλαναγνωσίας, ώστε να μπει ένα λιθαράκι στην εδραίωση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος και στην εξοικείωση με την Ανάγνωση ως μορφή ψυχαγωγίας, η αγάπη για τον Πεζό και Ποιητικό Λόγο, αλλά και ο εμπλουτισμός των γνώσεων, η ευαισθητοποίηση αναφορικά με θέματα που μας αφορούν. Ταυτόχρονα δίνεται μια διασκεδαστική ευκαιρία να δοκιμάσουν τα παιδιά τις δημιουργικές τους δεξιότητες στην Γραφή, αλλά και να ανακαλύψουν και αξιοποιήσουν κι άλλες δημιουργικές τους ικανότητες.

Κεντρικός θεματικός πυρήνας αλλά και έμπνευση για τις Βιβλιοπεριπέτειες το 2024 επιλέχθηκε το Φυσικό Περιβάλλον.

Η Γη, ο τόπος μας, η χλωρίδα και η πανίδα, οι θάλασσες, η ατμόσφαιρα, ο τρόπος διαχείρισής τους, η συμπεριφορά και οι επιλογές μας, αποτελούν ένα ευρύτατο πεδίο μελέτης, έμπνευσης και δράσης για μικρούς και μεγάλους.

Συνοδοιπόροι μας σε αυτό το ταξίδι της ανάγνωσης, της γραφής και της έκφρασης είναι για φέτος, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον

& την Αειφορία Πεταλούδων Ρόδου με προϊστάμενο τον κ. Χ. Συργιάννη https://blogs.sch.gr/kpepetal/

(Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρόδου), https://blogs.sch.gr/kpepetal/diadiktyaka-paidagogika-ergastiria/ ενώ, για ακόμη μια χρονιά οι Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ στηρίζουν τις Βιβλιοπεριπέτειες και μας προτείνουν επιλεγμένα βιβλία από σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας, που με την γραφή τους σηματοδοτούν και διαμορφώνουν το λογοτεχνικό τοπίο, ανοίγοντας το δρόμο της γνώσης, της εξοικείωσης με σημαντικά ζητήματα, της αναζήτησης απαντήσεων, της κινητοποίησης της φαντασίας, της συνεργασίας, της χαράς. Κάποιοι από αυτούς μας είναι ήδη γνώριμοι μέσα από το συγγραφικό τους έργο, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και δημιουργούς που από τα πρώτα δείγματα της γραφής τους έχουν κερδίσει την προτίμηση του αναγνωστικού κοινού.

 

Για κάθε τάξη έχει γίνει επιλογή βιβλίων τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν δημιουργικά στην τάξη, ώστε τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με θέματα προστασίας και φροντίδας του Περιβάλλοντος, να προβληματιστούν για την σχέση μας με την Φύση, να κατανοήσουν την ανάγκη αρμονικής συμβίωσης ανθρώπου – φύσης, καθώς είμαστε μέρος της αλυσίδας και όχι κυρίαρχοι αυτής.

Ο Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες» είναι μια αφορμή για δημιουργική παραγωγή λόγου, για προαγωγή της ομαδικότητας και της συνεργασίας (καθώς οι περισσότερες συμμετοχές είναι ομαδικές), αλλά και για εξερεύνηση και έκφραση των δημιουργικών δυνατοτήτων των παιδιών.

Οι Βιβλιοπεριπέτειες είναι μια αφορμή να διαβάσουμε, να χαρούμε, να σκεφτούμε, να δημιουργήσουμε! Σας περιμένουμε!

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Θα δοθούν Έπαινοι και Βραβεία για κάθε τάξη

Οι εργασίες, ομαδικές και ατομικές, να συνοδεύονται από λίστα με τα ονόματα των παιδιών με πεζά γράμματα, ώστε να γραφτούν σωστά στους Επαίνους και τα Βραβεία

Οι εικαστικές δημιουργίες, οι εργασίες και τα κείμενα των παιδιών μπορούν να παραδοθούν μέχρι τις 20 Απριλίου 2024

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου