ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαφτίζουν ελληνικά τα εισαγόμενα κρέατα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κρέας

Χιλιά­δες εισα­γό­μενα βοοειδή, πρόβατα και χοιρινά, καθώς και τόνοι γάλα­κτος ελλη­νο­ποιού­νται στη χώρα μας και διο­χε­τεύ­ο­νται μέσω κρε­ο­πω­λείων στην αγορά προ­κα­λώ­ντας τερά­στια ζημιά στην ελλη­νική κτη­νο­τρο­φία αλλά και στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με επίσημα δεδο­μένα του υπουρ­γείου Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, κατά το 2015 βρέ­θη­καν παρα­τυ­πίες στο 70% των συνο­λι­κών ελέγχων που έγιναν σε κρε­ο­πω­λεία, εμπό­ρους, κτη­νο­τρό­φους και σφαγεία. Είναι αξιο­ση­μεί­ωτο, όπως λένε στελέχη των αρμο­δίων υπη­ρε­σιών, ότι το 40% αυτών αφο­ρούσε ελλη­νο­ποι­ή­σεις κυρίως βοείου κρέατος από Ολλαν­δία, Γαλλία, Γερ­μα­νία, Πολωνία ή κράτη της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, πρό­βειου με «δια­βα­τή­ριο» Βουλ­γα­ρίας, Ρου­μα­νίας, πΓΔΜ, Νέας Ζηλαν­δίας και χοι­ρι­νού από βορειο­ευ­ρω­παϊ­κές χώρες.

Τα μεικτά κλι­μά­κια ελέγχων των Περι­φε­ρειών και του Ελλη­νι­κού Γεωρ­γι­κού Οργα­νι­σμού «Δήμητρα» εντό­πι­σαν παρα­τυ­πίες που είχαν σχέση με τη σήμανση των κρεάτων, τα στοι­χεία «ταυ­τό­τη­τας» των προ­ϊ­ό­ντων, τα βιβλία απο­θή­κης από τα οποία προ­κύ­πτει το είδος του κρέατος που αγο­ρά­στηκε και που­λή­θηκε και με την τήρηση του ισο­ζυ­γίου όπου κατα­χω­ρί­ζο­νται οι ποσό­τη­τες του νωπού και κατε­ψυγ­μέ­νου κρέατος το οποίο επε­ξερ­γά­στη­καν και εμπο­ρεύ­θη­καν.

Σταγόνα στον ωκεανό

Αυτή όμως είναι μόνο η κορυφή του παγό­βου­νου, καθώς οι έλεγχοι περιο­ρί­ζο­νται σε πολύ μικρό αριθμό. Ελλεί­ψει πόρων και ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού, ο ελεγ­κτι­κός μηχα­νι­σμός έχει καταρ­ρεύ­σει. Με περίπου 15.000 κρε­ο­πω­λεία ανά τη χώρα, εκα­το­ντά­δες σφαγεία, χιλιά­δες εμπό­ρους και κτη­νο­τρό­φους, οι έλεγχοι των μεικτών κλι­μα­κίων το 2014 έφτασαν μόλις τους 1.354 και το 2015 τους 1.437.

Την ίδια στιγμή, όπως λέει κτη­νί­α­τρος που συμ­με­τέ­χει σε κλι­μά­κιο ελέγχου, «αυτή την εποχή, πριν από τις γιορτές, που πάντα κατα­γρά­φο­νται υψηλά ποσοστά παρα­βά­σεων, εμείς… πίνουμε φρα­πε­δάκι». Οπως εξηγεί, με τις περι­κο­πές στις κρα­τι­κές δαπάνες περιο­ρί­στη­καν οι μετα­κι­νή­σεις εκτός έδρας (πάνω από 50 χλμ.) στις 60 ημέρες ετησίως. «Πιάσαμε το πλαφόν τον περα­σμένο Μάιο. Τώρα οι έλεγχοι περιο­ρί­ζο­νται εντός έδρας. Αλλά αν θέλεις να πιάσεις την παρα­νο­μία, θα πρέπει να ξεκι­νή­σεις από τους πρώτους κρίκους της αλυ­σί­δας παρα­γω­γής» υπο­γραμ­μί­ζει ο κτη­νί­α­τρος.

Πάντως, όπως ανα­φέ­ρει στο «Βήμα» ο γενικός διευ­θυ­ντής Δια­σφά­λι­σης Ποιό­τη­τας Αγρο­τι­κών Προ­ϊ­ό­ντων ΕΛΓΟ «Δήμητρα» κ. Αντώνης Φωτό­που­λος, ευτυχώς την τελευ­ταία διετία η Πολι­τεία έχει στα χέρια της ένα δυνατό εργα­λείο. Με την εφαρ­μογή του συστή­μα­τος δια­σύν­δε­σης επι­χει­ρή­σεων κρέατος «Αρτεμις» πριν από περίπου δύο χρόνια, οι ελλη­νο­ποι­ή­σεις περιο­ρί­στη­καν σημα­ντικά, ειδικά στα σφαγεία. Η δια­δι­κα­σία της σφαγής παρα­κο­λου­θεί­ται πλέον ηλε­κτρο­νικά και κατα­γρά­φο­νται τόσο η προ­έ­λευση (ελλη­νικό ή εισα­γό­μενο) κάθε σφα­ζό­με­νου ζώου όσο και ο παραλήπτης-έμπορος. Ωστόσο δεν εντο­πί­ζει το εισα­γό­μενο που διο­χε­τεύ­ε­ται στην αγορά ως ελλη­νικό ακο­λου­θώ­ντας άλλες δια­δρο­μές.

Πρόστιμα-χάδι

Ο κ. Φωτό­που­λος παρα­δέ­χε­ται ότι πλέον το πρό­βλημα εντο­πί­ζε­ται στα κρε­ο­πω­λεία, όπου κατα­γρά­φο­νται και οι περισ­σό­τε­ρες παρα­νο­μίες.

Με απο­δε­κα­τι­σμένο τον ελεγ­κτικό μηχα­νι­σμό οι παρα­νο­μού­ντες δεν έχουν και πολλά να φοβη­θούν. Αλλωστε και τα πρό­στιμα είναι μηδα­μινά σε σύγκριση με το κέρδος που απο­κο­μί­ζουν. Σύμφωνα με τον κ. Φωτό­πουλο, την πρώτη φορά που θα εντο­πί­σουν οι επόπτες πρό­βλημα, για παρά­δειγμα σε ένα κρε­ο­πω­λείο, αρκού­νται σε μια σύσταση. «Τη δεύτερη φορά το πρό­στιμο είναι 100 ευρώ και αυξά­νε­ται σε κάθε υπο­τροπή. Ωστόσο η νομο­θε­σία δεν προ­βλέ­πει κλεί­σιμο του κατα­στή­μα­τος» σημειώ­νει ο ίδιος.

Παράλ­ληλα, στελέχη του υπουρ­γείου Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης καταγ­γέλ­λουν ότι τα τελευ­ταία χρόνια που άλλαξε η νομο­θε­σία και τα πρό­στιμα επι­βάλ­λο­νται από τις Περι­φέ­ρειες «χαλά­ρωσε» και η δια­δι­κα­σία, καθώς εμπλέ­κο­νται και οι… παρεμ­βά­σεις των εκά­στοτε τοπικών παρα­γό­ντων, «εξα­φα­νί­ζο­ντας» συχνά τα πρό­στιμα.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι το 2015 έγιναν 1.437 έλεγχοι σε κρε­ο­πω­λεία, σφαγεία, κτη­νο­τρό­φους και εμπό­ρους, αλλά η εισή­γηση του επόπτη ανέ­γραφε «όλα καλώς» μόνο για τους 430 από αυτούς. Τελικά όμως μόνο σε 237 περι­πτώ­σεις επι­βλή­θη­καν πρό­στιμα ύψους μόλις 76.650 ευρώ.

«Επειδή η κρίση ανα­δει­κνύει γκρίνια και φτώχεια, θα πρέπει οι πολι­τι­κές ηγεσίες να υιο­θε­τούν πλήρως και χωρίς μικρο­πο­λι­τικά κρι­τή­ρια τις προ­τά­σεις και τα πρό­στιμα που επι­βάλ­λουν οι ειδικοί (γεω­τε­χνι­κοί υπάλ­λη­λοι) και όχι οι κολ­λη­τοί (κομ­μα­τάρ­χες)» ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά ο πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Γεω­τε­χνι­κών Δημο­σίων Υπαλ­λή­λων (ΠΟΓΕΔΥ) κ. Νίκος Κακ­κα­βάς.

«Να υπάρχει ενιαία κάθετη δομή των γεω­τε­χνι­κών υπη­ρε­σιών στον φυσικό τους χώρο, στο υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης» επι­ση­μαί­νει ο πρό­ε­δρος των γεω­τε­χνι­κών. Μάλιστα, δεν διστά­ζει να ανα­φερ­θεί και στα περι­στα­τικά δια­φθο­ράς γεω­τε­χνι­κών υπαλ­λή­λων, οι οποίοι πιά­στη­καν να σφρα­γί­ζουν εισα­γό­μενα κρέατα με τις σφρα­γί­δες που προ­ο­ρί­ζο­νται για τα ελλη­νικά. «Να μην ξεχνούν οι πολι­τι­κοί και οι φορείς ότι αυτοί οι ελά­χι­στοι συνά­δελ­φοι απο­πέμ­φθη­καν έπειτα από εισή­γηση του συν­δι­κα­λι­στι­κού τους φορέα» σημειώ­νει ο κ. Κακ­κα­βάς.

Από την πλευρά του, ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» κ. Αθα­νά­σιος Καπρέ­λης υπο­στη­ρί­ζει ότι «δεν γίνεται να πηγαί­νουμε πόρτα-πόρτα σε όλες τις εκτρο­φές, τα σφαγεία, τους εμπό­ρους. Ακόμη και αν αύριο διπλα­σί­αζα τους υπαλ­λή­λους στον οργα­νι­σμό, το πρό­βλημα δεν θα λυνόταν».

Κτη­νο­τρό­φοι

Οι ασθέ­νειες απο­δε­κά­τι­σαν τα ελλη­νικά κοπάδια

«Δεν χρειά­ζε­ται να είσαι και Αϊν­στάιν για να κατα­λά­βεις ότι η αγορά έχει κατα­κλυ­στεί από ελλη­νο­ποι­η­μένα κρέατα και γάλατα. Πώς κυκλο­φο­ρεί τόσο ελλη­νικό κρέας όταν τα ελλη­νικά κοπάδια αιγο­προ­βά­των απο­δε­κα­τί­στη­καν τον τελευ­ταίο χρόνο από τον καταρ­ροϊκό πυρετό και την ευλογιά και όταν οι εκτρο­φές βοοει­δών πλήτ­το­νται από οζώδη δερ­μα­τί­τιδα;» ανα­φέ­ρει ο κ. Δημή­τρης Κόμνος, κτη­νο­τρό­φος από την Ιερισσό. Αλλωστε, σύμφωνα με στοι­χεία του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κής Κτη­νο­τρο­φίας, εισά­γουμε το 70%-75% του χοι­ρείου κρέατος, το 80% του βοείου και πάνω από το 50% των αναγκών μας σε γάλα και γαλα­κτο­κο­μικά. Επάρ­κεια υπάρχει όλον τον χρόνο μόνο σε κατσι­κί­σιο κρέας (η Ελλάδα εκτρέ­φει το 35% των αιγών στην ΕΕ και κατέχει την πρώτη θέση). Οι εισα­γω­γές σε γάλα και κρέας βαρύ­νουν το εμπο­ρικό ισο­ζύ­γιο κατά 2 δισ. ευρώ.

«Τα λέμε και τα ξανα­λέμε. Πλέον απο­δε­χό­μα­στε τις ελλη­νο­ποι­ή­σεις ως μια κακή πραγ­μα­τι­κό­τητα και προ­χω­ράμε συμ­βι­βα­σμέ­νοι. Πρέπει να υπάρξει η πολι­τική βούληση το φαι­νό­μενο που βλάπτει παρα­γω­γούς και κατα­να­λω­τές να εξα­λει­φθεί. Μπορεί να βρεθεί άκρη και να εξα­λει­φθούν η αισχρο­κέρ­δεια και η απάτη» υπο­γραμ­μί­ζει ο πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ενωσης Κτη­νο­τρό­φων κ. Δημή­τρης Καμπού­ρης, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι τα κέρδη από τις ελλη­νο­ποι­ή­σεις είναι πολλά και η απάτη μεγάλη.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι το πρόβειο κρέας εισά­γε­ται από την πΓΔΜ ή τη Ρου­μα­νία – σε περιό­δους αιχμής, όπως Χρι­στού­γεννα και Πάσχα – με τιμή χον­δρι­κής 2 ευρώ το κιλό, όταν η τιμή παρα­γω­γού στην Ελλάδα είναι 5,50-6 ευρώ, και στην καλύ­τερη περί­πτωση φτάνει στον κατα­να­λωτή με 10 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη.

Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.