Ειδήσεις

Στήριξη ΟΗΕ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

H ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την Απόφαση «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης», απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, αφού την Τετάρτη υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Η πρωτοβουλία αυτή ουσιαστικά κάνει λόγο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η αποδοχή της μεγάλη αφού 74 κράτη, μεταξύ αυτών η πλειοψηφία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής, αλλά και κράτη της Αφρικής και της Αραβίας.

Η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, αλλά και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Απόφαση, διαμορφώθηκε στο τελικό κείμενό της, μετά από συστηματικές διαβουλεύσεις με τη διαμεσολάβηση της Ελλάδας μετά από σχετικές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Ειδική αναφορά γίνεται στην Απόφαση για την κινητοποίηση των κρατών-μελών σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών που έχουν κλαπεί, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ακόμη, στην απόφαση γίνεται λόγο για την καταδίκη της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές ένοπλων συρράξεων, έχοντας υπόψει και τα υπό κατοχή εδάφη, αλλά και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως ο ISIS.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου