Ειδήσεις

Έρχονται οι RABIT στα ελληνικά νησιά

Με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της, η Frontex ανακοίνωσε ότι «αποδέχθηκε το ελληνικό αίτημα» για ενεργοποίηση των Ομάδων Άμεσης Παρέμβασης (RABIT). Ανάλογη ανάρτηση έκανε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί ευρωπαϊκές πιέσεις και απειλές προς την Ελλάδα για έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν, με την Αθήνα να αποδέχεται τελικά, πλήρως, τα αιτήματα των εταίρων για τον έλεγχο των ελληνικών συνόρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frontex, οι ομάδες που θα μεταβούν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου «θα βοηθήσουν τη χώρα στην αντιμετώπιση του αριθμού ρεκόρ των μεταναστών που φθάνουν στις ακτές της».

Επιχειρησιακό σχέδιο με Έλληνες συνοριοφύλακες

Ελλάδα και η Frontex έχουν τώρα πέντε εργάσιμες ημέρες για να συμφωνήσουν σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που θα φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι. Επιπλέον, για την ανάπτυξη των ομάδων RABIT απαιτείται από την Ελλάδα η διάθεση Ελλήνων συνοριοφυλάκων, που θα επιχειρούν παράλληλα με αυτούς της Frontex.

«Η ανάπτυξη των ομάδων RABIT θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε τον αριθμό τόσο των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων περιπολιών, πράγμα που σημαίνει τον εντοπισμό και τη σωστή καταγραφή περισσότερων μεταναστών αμέσως μετά την άφιξή τους στα ελληνικά νησιά. Με άλλα λόγια, η ενεργοποίηση του μηχανισμού RABIT θα αναβαθμίσει την επιχείρηση Ποσειδών στο Αιγαίο», δήλωσε ο Φ. Λετζέρι.

Αύξηση περιπολιών και σκαφών

Αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο επιχειρούν 16 σκάφη και περισσότεροι από 260 συνοριοφύλακες της Frontex.

Σύμφωνα με τη Frontex, οι 448 συνοριοφύλακες που παραχωρήθηκαν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν στην καινούργια επιχείρηση, ενώ θα αυξηθούν σημαντικά τα σκάφη και οι περιπολίες. Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί επίσης στους ελέγχους ασφάλειας και στην ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων με εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων. Η ανάπτυξη των ομάδων RABIT μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά επίσης μέχρι τρεις μήνες, αναφέρει η ανακοίνωση της Frontex.

Ο μηχανισμός RABIT έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, τον Οκτώβριο του 2010, επίσης από την Ελλάδα. Η επιχείρηση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα στην περιοχή του Έβρου ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2011, όταν αντικαταστάθηκε από την Κοινή Επιχείρηση Ποσειδών.

efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου