ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΕ χρυσώνει την Αγκυρα-3 δισ. για το προσφυγικό, επανεκκίνηση ενταξιακής πορείας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μέρκελ-Νταβούτογλου

Η Ευρώπη θα παρά­σχει 3 δισ. ευρώ και θα ανοίξει κεφά­λαια στην εντα­ξιακή δια­δι­κα­σία (με σεβασμό στους κανόνες) αν η Τουρκία κάνει κινή­σεις ανά­σχε­σης της μετα­να­στευ­τι­κής ροής. Οι θέσεις της Αθήνας.

Η ΕΕ και η Τουρκία κατέ­λη­ξαν σε συμ­φω­νία για την μετα­νά­στευση και σε επι­τά­χυνση των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων για την ένταξη της Τουρ­κίας στην ΕΕ, δήλωσε μετά το πέρας της Έκτα­κτης Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας ο Ντό­ναλντ Τουσκ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τουσκ είπε ότι δεν περι­μέ­νουμε από κανέναν να φυλάξει τα σύνορά μας και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από εμάς, ενώ γνω­στο­ποί­ησε τη δημιουρ­γία ταμείου για τη χορή­γηση βοή­θειας ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την αντι­με­τώ­πιση του προ­σφυ­γι­κού.

Σημεί­ωσε ότι συμ­φω­νή­θηκε να ανα­ζω­ο­γο­νη­θεί η δια­δι­κα­σία ένταξης της Τουρ­κίας, τονί­ζο­ντας πάντως πως δεν ξανα­γρά­φε­ται η πολι­τική διεύ­ρυν­σης της ΕΕ και πως πρέπει να υπάρχει σεβα­σμός στους κανόνες, μεταξύ των οποίων και στους κανόνες για τα ανθρώ­πινα δικαιώ­ματα.

Προ­σβλέ­πουμε στο 2016 ως χρονιά κλειδί για τη συμ­φω­νία ΕΕ-Τουρκίας στην οποία κατα­λή­ξαμε σήμερα, είπε.

Ο Tούρκος πρω­θυ­πουρ­γός Αχμέτ Ντα­βού­το­γλου μίλησε για μια “ιστο­ρική ημέρα” και “ιστο­ρική δια­πραγ­μά­τευση”, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας καρ­πο­φό­ρες τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις.

Ανέφερε ότι συμ­φω­νή­θηκε η πραγ­μα­το­ποί­ηση δια­βου­λεύ­σεων δυο φορές ετησίως σε ότι αφορά τη δια­δι­κα­σία ένταξης της Τουρ­κίας στην ΕΕ, αλλά και στη δημιουρ­γία μηχα­νι­σμών υψηλού επι­πέ­δου δια­λό­γου για την εμβά­θυνση των σχέσεων των δυο πλευρών. Στο πλαίσιο των δια­βου­λεύ­σεων αυτών θα υπάρξει διά­λο­γος υψηλού επι­πέ­δου για τα ενερ­γειακά ζητή­ματα, αλλά και για την ανα­βάθ­μιση της τελω­νεια­κής ένωσης της Τουρ­κίας με την ΕΕ.

Στις 14 Δεκεμ­βρίου θα ανοίξει το κεφά­λαιο 17, είπε, και σύντομα θα ακο­λου­θή­σουν και τα άλλα κεφά­λαια.

Σε ότι αφορά το προ­σφυ­γικό, τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνερ­γα­στεί με κάθε χώρα ξεχω­ρι­στά και με την ΕΕ ως σύνολο για να βοη­θή­σει τους πρό­σφυ­γες. Σε ότι αφορά τα την ευρω­παϊκή βοήθεια, υπο­στή­ριξε πως τα 3 δισ. ευρώ δεν θα τα πάρει η Τουρκία αλλά οι πρό­σφυ­γες, τονί­ζο­ντας πως το γεω­πο­λι­τικό πρό­βλημα η παρά­νομη μετα­νά­στευση, χρειά­ζο­νται ένα κοινό σχέδιο δράσης.

Ικα­νο­ποί­ηση στην Αθήνα

Την ικα­νο­ποί­ησή τους για το κείμενο συμπε­ρα­σμά­των, το οποίο συμπε­ριέ­λαβε τις ελλη­νι­κές θέσεις εξέ­φρα­σαν από τις Βρυ­ξέλ­λες κυβερ­νη­τι­κές πηγές, όπως μετα­δί­δει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδι­κό­τερα, επι­βε­βαιώ­θηκε πως η ώθηση στην εντα­ξιακή δια­δι­κα­σία της Τουρ­κίας θα γίνει με βάση το υφι­στά­μενο πλαίσιο δια­πραγ­μά­τευ­σης. Επι­πλέον, απε­τράπη η ονο­μα­στική αναφορά σε συγκε­κρι­μένα κεφά­λαια και στο χρο­νο­διά­γραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαί­τερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απε­λευ­θέ­ρωση των θεω­ρή­σεων θα συν­δε­θεί τελικά με τη συμ­φω­νία επα­νεισ­δο­χής μεταξύ ΕΕ και Τουρ­κίας με συγκε­κρι­μένο χρο­νο­διά­γραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρή­σιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλ­ληλα θα υπάρχει πρό­βλεψη για παρα­κο­λού­θηση των επι­στρο­φών που πραγ­μα­το­ποιεί η Τουρκία στις χώρες προ­έ­λευ­σης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δια­σφα­λί­στηκε επίσης πως θα ασκη­θούν πιέσεις προς την Τουρκία για την κατα­πο­λέ­μηση των κυκλω­μά­των δια­κί­νη­σης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέ­λη­ξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκε­κρι­μένη αναφορά σε δια­δι­κα­σίες και μηχα­νι­σμούς παρα­κο­λού­θη­σης, στους οποίους σημα­ντικό ρόλο επι­διώ­κει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επι­βε­βαί­ωσε και ο Γερ­μα­νός κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος με δηλώ­σεις του χτες.

Μέρκελ: Συμ­φω­νία 3 δισ. με την Τουρκία

Μετά τη Σύνοδο, η γερ­μα­νίδα καγκε­λά­ριος Άνγκελα Μέρκελ επι­βε­βαί­ωσε πως η ΕΕ προ­σέ­φερε στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ για να βοη­θή­σει τους Σύριους πρό­σφυ­γες στην Τουρκία, με αντάλ­λαγμα βοήθεια από την Τουρκία στον περιο­ρι­σμό των μετα­να­στευ­τι­κών ροών.

Επι­βε­βαί­ωσε επίσης πως η ΕΕ θα ανοίξει το κεφά­λαιο 17 της εντα­ξια­κής δια­πραγ­μά­τευ­σης της Τουρ­κίας φέτος και πως θα επι­τα­χυν­θεί η ελεύ­θερη δια­κί­νηση Τούρκων στην ΕΕ αν πλη­ρού­νται οι όροι.

Η κ. Μέρκελ είπε πως πριν τη Σύνοδο υπήρξε μια «μίνι σύνοδος» με ορι­σμέ­νους ευρω­παί­ους ηγέτες, στην οποία συζη­τή­θηκε η επα­νε­γκα­τά­σταση ορι­σμέ­νων Σύριων προ­σφύ­γων από την Τουρκία κατ’ ευθείαν στις ευρω­παϊ­κές χώρες τους, χωρίς όμως να έχουν συζη­τη­θεί συγκε­κρι­μένα νούμερα.

Η ανα­κοί­νωση

Το ανα­κοι­νω­θέν της Έκτα­κτης Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας είναι το εξής:

1. Σήμερα οι Ηγέτες της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης συνα­ντή­θη­καν στις Βρυ­ξέλ­λες με τον Τούρκο ομόλογό τους. Η Τουρκία είναι υπο­ψή­φιο μέλος από το 1999 και δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται για την ένταξή της από το 2005.

2. Η Τουρκία και η ΕΕ συζή­τη­σαν για τη σημασία να ξεπε­ρα­στούν οι κοινές προ­κλή­σεις που βρί­σκο­νται μπροστά. Ευθυ­γραμ­μι­ζό­με­νοι με τα συμπε­ρά­σματα του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου της 15ης Οκτω­βρίου, συμ­φώ­νη­σαν πως η δια­δι­κα­σία ένταξης πρέπει να ανα­θερ­μαν­θεί. Είναι προ­ση­λω­μέ­νοι να προ­χω­ρή­σουν περαι­τέρω τους υφι­στά­με­νους δεσμούς και την αλλη­λεγ­γύη και να υιο­θε­τή­σουν ενέρ­γειες προ­σα­να­το­λι­σμέ­νες προς απο­τε­λέ­σματα, για να προ­ε­τοι­μά­σουν το κοινό τους μέλλον. Είναι απο­φα­σι­σμέ­νοι να αντι­με­τω­πί­σουν και να ξεπε­ρά­σουν τα υφι­στά­μενα ρίσκα και τις απειλές σε συντο­νι­σμένο τρόπο για να ενι­σχυ­θεί το Ευρω­παϊκό εγχεί­ρημα. Θυμί­ζο­ντας την τελική δια­κή­ρυξη της τελευ­ταίας G20 στην Αττά­λεια, καθώς και την απόφαση 2249 του Συμ­βου­λίου Ασφα­λείας του ΟΗΕ, η Τουρκία και η ΕΕ επα­να­βε­βαιώ­νουν πως η μάχη κατά της τρο­μο­κρα­τίας παρα­μέ­νει προ­τε­ραιό­τητα.

3. Για τον σκοπό αυτό συμ­φω­νή­θηκε πως ένας δομη­μέ­νος και πιο συχνός διά­λο­γος υψηλού επι­πέ­δου είναι ουσιώ­δης για την διε­ρεύ­νηση των τερά­στιων δυνα­το­τή­των των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, που δεν έχουν υλο­ποι­η­θεί πλήρως ακόμα. Στο πλαίσιο αυτό, οι δυο πλευρές συμ­φώ­νη­σαν να πραγ­μα­το­ποιούν τακτι­κές Συνό­δους δυο φορές ετησίως, με την κατάλ­ληλη μορφή. Οι τακτι­κές Σύνοδοι θα παρά­σχουν μια πλατ­φόρμα για την αξιο­λό­γηση της εξέ­λι­ξης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και για τη συζή­τηση διεθνών ζητη­μά­των. Οι τακτι­κές συζη­τή­σεις και η συνερ­γα­σία σε ζητή­ματα εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής και πολι­τι­κής ασφα­λείας θα πρέπει να ενι­σχυ­θούν περι­λαμ­βά­νο­ντας την αντι-τρομοκρατία εν μέσω ενός υπό­βα­θρου σοβαρών προ­κλή­σεων για την ασφά­λεια και κυρίως την αυξα­νό­μενη απειλή της τρο­μο­κρα­τίας σε όλες τις μορφές και εκδη­λώ­σεις της. Στο πλαίσιο αυτό, οι δυο πλευρές συμ­φώ­νη­σαν να πραγ­μα­το­ποιούν περιε­κτι­κές τακτι­κές συνα­ντή­σεις πολι­τι­κού δια­λό­γου σε επίπεδο υπουρ­γικό/υψηλης αντι­προ­σω­πείας/επι­τρο­πής. Οι συνα­ντή­σεις αυτές θα είναι πρό­σθε­τες των τακτι­κών συνα­ντή­σεων του Συμ­βου­λίου Σύν­δε­σης. Οι υψηλού επι­πέ­δου διά­λο­γοι θα πρέπει επίσης να πραγ­μα­το­ποιού­νται για θεμα­τικά ζητήματα-κλειδιά.

4. Οι δυο πλευρές χαι­ρέ­τι­σαν την ανα­κοί­νωση για την πραγ­μα­το­ποί­ηση της Δια­κυ­βερ­νη­τι­κής Σύσκε­ψης στις 14 Δεκεμ­βρίου του 2015 για το άνοιγμα του κεφα­λαίου 17. Επι­πλέον, σημεί­ω­σαν την δέσμευση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής να ολο­κλη­ρώ­σει, στο πρώτο τρίμηνο του 2016, τις προ­πα­ρα­σκευα­στι­κές εργα­σίες για το άνοιγμα αριθμού κεφα­λαίων χωρίς προ­κα­τά­ληψη ως προς τη θέση των Κρατών Μελών. Οι προ­πα­ρα­σκευα­στι­κές εργα­σίες συνεπώς θα μπο­ρού­σαν να αρχί­σουν και για άλλα κεφά­λαια.

5. Η ΕΕ χαι­ρέ­τισε τη δέσμευση της Τουρ­κίας να επι­τα­χύ­νει την εκπλή­ρωση των ορο­σή­μων του Οδικού Χάρτη για τη Βίζα έναντι όλων των συμ­με­τε­χό­ντων Κρατών Μελών. Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή θα παρου­σιά­σει την δεύτερη έκθεση προόδου για την εφαρ­μογή από την Τουρκία του οδικού χάρτη απε­λευ­θέ­ρω­σης της βίζα μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2016. Οι δυο πλευρές συμ­φω­νούν πως η συμ­φω­νία επα­νεισ­δο­χής ΕΕ-Τουρκίας θα τεθεί σε πλήρη εφαρ­μογή από τον Ιούνιο του 2016 προ­κει­μέ­νου η Κομι­σιόν να μπορεί να παρου­σιά­σει την τρίτη έκθεση προόδου το φθι­νό­πωρο του 2016 με στόχο την ολο­κλή­ρωση της δια­δι­κα­σίας απε­λευ­θέ­ρω­σης της βίζα, δηλαδή την άρση των απαι­τή­σεων βίζα για τους Τούρ­κους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν μέχρι τον Οκτώ­βριο του 2016 όταν θα έχουν υλο­ποι­η­θεί οι απαι­τή­σεις του Οδικού Χάρτη.

6. Η ΕΕ θα παρά­σχει άμεση και συνε­χι­ζό­μενη ανθρω­πι­στική βοήθεια στην Τουρκία. Θα επε­κτεί­νει επίσης σημα­ντικά την γενι­κό­τερη οικο­νο­μική στήριξή της. Η Κομι­σιόν δημιούρ­γησε ένα ταμείο διευ­κό­λυν­σης προ­σφύ­γων για την Τουρκία για να συντο­νί­ζει και να εκσυγ­χρο­νί­ζει τις ενέρ­γειες που χρη­μα­το­δο­τού­νται προ­κει­μέ­νου να προ­σφερ­θεί απο­τε­λε­σμα­τική και συμπλη­ρω­μα­τική στήριξη στους Σύριους που βρί­σκο­νται υπό προ­σω­ρινή προ­στα­σία και σε κοι­νό­τη­τες υπο­δο­χής στην Τουρκία. Η ΕΕ δεσμεύ­ε­ται να παρά­σχει ένα αρχικό ποσό 3 δις. ευρώ επι­πλέον πόρων. Η ανάγκη για την χρη­μα­το­δό­τηση αυτή και η φύση της χρη­μα­το­δό­τη­σης αυτής θα επα­νε­ξε­τά­ζο­νται ανα­λό­γως της εξέ­λι­ξης της κατά­στα­σης. Καθώς η Τουρκία φιλο­ξε­νεί πάνω από 2,2 εκατ. Σύριους και έχει δαπα­νή­σει 8 δισ. δολάρια, η ΕΕ υπο­γραμ­μί­ζει τη σημασία του κατα­με­ρι­σμού του βάρους εντός του πλαι­σίου της συνερ­γα­σίας Τουρκίας-ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, υπο­γραμ­μί­ζουν τη συνει­σφορά των Κρατών Μελών και των υφι­στά­με­νων προ­γραμ­μά­των επα­νε­γκα­τά­στα­σης της ΕΕ.

7. Η Τουρκία και η ΕΕ απο­φά­σι­σαν να ενερ­γο­ποι­ή­σουν το Σχέδιο Κοινής Δράσης που συμ­φω­νή­θηκε μέχρι τώρα προς αναφορά στις 15 Οκτω­βρίου του 2015, να ενι­σχύ­σουν τη συνερ­γα­σία τους για στήριξη των Σύριων που βρί­σκο­νται υπό προ­σω­ρινή προ­στα­σία και για τη δια­χεί­ριση της μετα­νά­στευ­σης ώστε να αντι­με­τω­πι­στεί η κρίση που δημιουρ­γεί η κατά­σταση στη Συρία. Απο­τε­λέ­σματα πρέπει να επι­τευ­χθούν ιδιαί­τερα στην ανα­χαί­τιση των μετα­να­στευ­τι­κών ροών και στην βοήθεια για ανα­χαί­τιση της μη σύν­νο­μης μετα­νά­στευ­σης. Ως συνέ­πεια, οι δυο πλευρές, όπως συμ­φω­νή­θηκε και με άμεση ισχύ, θα εντεί­νουν την ενεργό συνερ­γα­σία τους για τους μετα­νά­στες που δεν χρειά­ζο­νται διεθνή προ­στα­σία, απο­τρέ­πο­ντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, δια­σφα­λί­ζο­ντας την εφαρ­μογή των εδραιω­μέ­νων διμερών προ­βλέ­ψεων επα­νεισ­δο­χής και την ταχεία επι­στροφή μετα­να­στών που δεν χρειά­ζο­νται διεθνή προ­στα­σία στις χώρες προ­έ­λευ­σής τους. ομοίως, χαι­ρέ­τι­σαν την πρόθεση της Τουρ­κίας να υιο­θε­τή­σει αμέσως μέτρα για περαι­τέρω βελ­τί­ωση της κοινωνικο-οικονομικής κατά­στα­σης των Σύριων που βρί­σκο­νται υπό προ­σω­ρινή προ­στα­σία. Οι δυο πλευρές υπο­γράμ­μι­σαν την κοινή δέσμευσή τους να λάβουν απο­φα­σι­στι­κές και γρή­γο­ρες ενέρ­γειες για να ενι­σχύ­σουν τη μάχη κατά των εγκλη­μα­τι­κών δικτύων δια­κί­νη­σης.

8. Όπως συνο­μο­λο­γεί­ται στο Συμπέ­ρα­σμα της Διεύ­ρυν­σης του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου του Δεκεμ­βρίου 2014, η Τουρκία και η ΕΕ εργά­ζο­νται για την δημιουρ­γία ενός Μηχα­νι­σμού Υψηλού Επι­πέ­δου Οικο­νο­μι­κού Δια­λό­γου που θα συμ­βά­λει στην περαι­τέρω ενί­σχυση των οικο­νο­μι­κών σχέσεων και θα δημιουρ­γή­σει μια επι­χει­ρη­μα­τική πλατ­φόρμα που θα φέρει κοντά τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς κύκλους. Συμ­φώ­νη­σαν να εκκι­νή­σουν τον μηχα­νι­σμό αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2016.

9. Χαι­ρέ­τι­σαν τη δημιουρ­γία ενός Υψηλού Επι­πέ­δου Ενερ­γεια­κού Δια­λό­γου και Στρα­τη­γι­κής Ενερ­γεια­κής Συνερ­γα­σίας, που ξεκί­νησε στην Άγκυρα στις 16 Μαρτίου του 2015. Μια τακτική ανταλ­λαγή πλη­ρο­φο­ριών για την ενερ­γειακή συνερ­γα­σία σε παγκό­σμιο και περι­φε­ρειακό επίπεδο θα ωφε­λή­σει και τις δύο πλευρές. Συμ­φώ­νη­σαν να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν τη δεύτερη συνά­ντηση του είδους αυτού το πρώτο τρίμηνο του 2016.

10. Σημεί­ω­σαν την εκκί­νηση προ­πα­ρα­σκευα­στι­κών εργα­σιών για την ανα­βάθ­μιση της Τελω­νεια­κής Ένωσης. Μετά την ολο­κλή­ρωση της προ­πα­ρα­σκευα­στι­κής αυτής εργα­σίας και από τις δυο πλευρές, θα μπο­ρού­σαν να ξεκι­νή­σουν επί­ση­μες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις προς το τέλος του 2016.

11. Όλα τα στοι­χεία αυτά θα πρέπει να προ­χω­ρή­σουν παράλ­ληλα και να παρα­κο­λου­θού­νται στενά. Η Τουρκία και η ΕΕ είναι απο­φα­σι­σμέ­νες να προ­χω­ρή­σουν μαζί το ευρύ φάσμα της πραγ­μα­τι­κής ατζέ­ντας τους για να δια­σφα­λί­σουν πως αυτή η νέα ώθηση θα απο­φέ­ρει απτά απο­τε­λέ­σματα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.