ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα 400 εκατ. η φοροδιαφυγή το 2014 από τα παράνομα καταλύματα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσακίρης Γιώργος

Με τη συμ­με­τοχή 228 ξενο­δό­χων του Νομού Πιερίας πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στην Κατε­ρίνη η 2η περι­φε­ρειακή ενη­με­ρω­τική συνά­ντηση μελών του Ξενο­δο­χεια­κού Επι­με­λη­τη­ρίου της Ελλάδας για την κατά­ταξη των ελλη­νι­κών κατα­λυ­μά­των. Στην εκδή­λωση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε την περα­σμένη Πέμπτη στο Συνε­δριακό Κέντρο Εκάβη με τη συνερ­γα­σία της Ένωσης Ξενο­δό­χων Πιερίας παρευ­ρέ­θη­καν η αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Πιερίας κα Σοφία Μαυ­ρί­δου, καθώς και πολι­τεια­κοί και πολι­τι­κοί παρά­γο­ντες του νομού.

Ο πρό­ε­δρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσα­κί­ρης ανοί­γο­ντας την εκδή­λωση της Κατε­ρί­νης ανα­φέρ­θηκε στα προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζει ο κλάδος, τα οποία βαίνουν αυξα­νό­μενα. Όπως τόνισε, “η αύξηση των συντε­λε­στών ΦΠΑ, σε όλα τα επίπεδα, τόσο τοπικά όσο και εθνικά, επι­βα­ρύ­νει τη βιω­σι­μό­τητα των επι­χει­ρή­σεων, αλλά και την αντα­γω­νι­στι­κό­τητα της χώρας. Η απορ­ρό­φηση της αύξησης από τις επι­χει­ρή­σεις μοιάζει πολύ δύσκολη, όπως εξίσου δύσκολη είναι και η μετα­κύ­λησή της στην κατα­νά­λωση”, προ­σθέ­το­ντας ότι: “Η υψηλή επο­χι­κό­τητα της ζήτησης του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος μας, εξα­κο­λου­θη­τικά απο­τε­λεί μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες παθο­γέ­νειες του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού. Το μεγα­λύ­τερο και ίσως το πλέον υπο­τι­μη­μένο, τόσο από τους επαγ­γελ­μα­τίες όσο και από την ίδια την πολι­τεία, πρό­βλημα όμως είναι αυτό της οικο­νο­μίας του δια­μοι­ρα­σμού, δηλαδή της παρά­νο­μης ενοι­κί­α­σης ιδιω­τι­κών κατοι­κιών ως του­ρι­στι­κών κατα­λυ­μά­των και του αθέ­μι­του αντα­γω­νι­σμού που προ­κα­λούν στον νόμιμα λει­τουρ­γού­ντα και αδειο­δο­τη­μένο τομέα της του­ρι­στι­κής οικο­νο­μίας, λόγω της μη υπο­χρέ­ω­σης τήρησης οποιου­δή­ποτε κανόνα ασφα­λείας σε αντί­θεση με τα ξενο­δο­χεία, αλλά και της συστη­μα­τι­κής φορο­δια­φυ­γής τους. Η πρό­σφατη μελέτη που διε­ξή­γαγε η διεθνής εται­ρεία Grant Thornton για λογα­ρια­σμό του ΞΕΕ έδειξε ότι η οικο­νο­μία του δια­μοι­ρα­σμού, το 2014, ‘φιλοξένησε’ του­λά­χι­στον 20 εκατ. δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις, ‘σπατάλησε’ 15.000 νόμιμες θέσεις εργα­σίας και απορ­ρο­φώ­ντας 1,5 δισ. του­ρι­στικά έσοδα, ‘παρήγαγε’ 400 εκατ. ευρώ φορο­δια­φυγή. Το 2015 τα νούμερα αυτά θα είναι αυξη­μένα κατά 30-50% και το 2025 εκτι­μά­ται ότι θα είναι ίδια με αυτά της νόμιμης δρα­στη­ριό­τη­τας, καθόσον η τελευ­ταία θα έχει εν των μεταξύ συρ­ρι­κνω­θεί”.

Και συνέ­χισε: “Η βασική γραμμή άμυνας του νόμιμου τομέα είναι αφενός η πίεση στην πολι­τεία να θεσπί­σει κανόνες και να ελέγξει και φορο­λο­γή­σει, ανάλογα με τον νόμιμο τομέα, την δρα­στη­ριό­τητα αυτή και αφε­τέ­ρου να κάνουμε εμείς οι ίδιοι οι ξενο­δό­χοι και οι ιδιο­κτή­τες ενοι­κια­ζο­μέ­νων δωμα­τίων, δια­κριτό το πλε­ο­νέ­κτημα ποιό­τη­τος του προ­ϊ­ό­ντος μας. Προς αυτή την κατεύ­θυνση, την ανά­δειξη της ποιό­τη­τας, κινεί­ται το Ξενο­δο­χειακό Επι­με­λη­τή­ριο της Ελλάδος με τη νέα δια­δι­κα­σία κατά­τα­ξης που ξεκί­νησε φέτος. Αυτή η δια­δι­κα­σία είναι απο­τέ­λε­σμα ενδε­λε­χούς μελέτης των καλών διεθνών πρα­κτι­κών και εμπει­ρίας καθώς και εξα­ντλη­τι­κού δια­λό­γου με όλους τους εμπλε­κό­με­νους φορείς. Με στόχο την διε­νέρ­γεια των ελέγχων με ενιαίο τρόπο για όλους, στην βάση ενός υψη­λό­τα­της αξιο­πι­στίας προ­τύ­που πιστο­ποί­η­σης του iso17065, μέσα από ενιαίες δια­δι­κα­σίες, ηλε­κτρο­νικά διεκ­πε­ραιω­μέ­νες, με σημα­ντι­κές δικλεί­δες ελέγχου των ιδιω­τι­κών ελεγ­κτι­κών εται­ρειών, με πληθώρα επι­βε­βαιω­τι­κών ελέγχων αλλά και εκμε­τάλ­λευση των δια­δι­κτυα­κών σχολίων των πελατών ως βασικού κρι­τη­ρίου επι­κιν­δυ­νό­τη­τας για τους επα­νε­λέγ­χους, φιλο­δο­ξούμε να επι­τύ­χουμε μια ολι­στική ανα­βάθ­μιση του ελλη­νι­κού κατα­λυ­μα­τι­κού προ­ϊ­ό­ντος, προς όφελος της πλε­ο­νε­κτι­κής συγκρι­σι­μό­τη­τας του αλλά και της διε­θνούς ανα­γνω­σι­μό­τη­τας του. Εμείς οι ξενο­δό­χοι γνω­ρί­ζουμε καλά ότι η μόνη επέν­δυση με δια­σφα­λι­σμένη απόδοση είναι η επέν­δυση στην ποιό­τητα”.

H πρό­ε­δρος της Ένωσης Ξενο­δό­χων Πιερίας κα Ευαγ­γε­λία Λάμπρου κατέ­στησε σαφές ότι είναι επι­τα­κτική η ανάγκη για ενδυ­νά­μωση του κλάδου, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί το φαι­νό­μενο των παρά­νο­μων κατα­λυ­μά­των ενώ τόνισε ότι απο­τε­λεί τιμή για την Πιερία το γεγονός ότι μια από τις πρώτες ενη­με­ρω­τι­κές συνα­ντή­σεις του Επι­με­λη­τη­ρίου γίνεται στην Κατε­ρίνη. Η κα Λάμπρου εξέ­φρασε την δυσα­ρέ­σκειά της για την επιβολή νέων φόρων και κυρίως των συντε­λε­στών του ΦΠΑ. Ζήτησε στήριξη του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος της χώρας και κυρίως την εξεύ­ρεση ισο­δύ­να­μων μέτρων από την κυβέρ­νηση. Παράλ­ληλα υπο­γράμ­μισε την ανάγκη ανοίγ­μα­τος της στρό­φιγ­γας των τρα­πε­ζών. Ο γενικός γραμ­μα­τέας της Ένωσης Ξενο­δό­χων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσι­τλα­κί­δης σημεί­ωσε την ανάγκη λήψης μέτρων από την πλευρά της πολι­τείας για την αντι­με­τώ­πιση του προ­βλή­μα­τος της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους του­ρί­στες, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι πρέπει να κατα­βλη­θούν προ­σπά­θειες για την επι­μή­κυνση της του­ρι­στι­κής περιό­δου.

traveldailynews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.