Ειδήσεις

Ερώτηση για το εργασιακό καθεστώς των εργατών γης

Ερώτηση με θέμα την ανάγκη για ρύθμιση του εργασιακού καθεστώτος και διαμονής των εργατών γης, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, κατέθεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με άλλους 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν την έντονη και επιτακτική ανάγκη ένταξης σε καθεστώς νόμιμης διαμονής των μεταναστών εργατών γης, ώστε να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη εργασιακά, ασφαλιστικά και οικογενειακά δικαιώματα των εργατών αυτών που αποτελούν κύριο μοχλό στην παραγωγική αγροτική αλυσίδα.

Οι «Μανωλάδες» είναι φαινόμενο που δεν έχει εξαλειφθεί από πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, όπως και τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και εκμετάλλευσης των μεταναστών- εργατών γης και ουσιαστικά είναι ένα διογκούμενο πρόβλημα εξαιτίας των μέχρι τώρα διαχρονικών παραλείψεων από μεριά της Πολιτείας.

Οι υπογράφοντες βουλευτές υποστηρίζουν ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κριτήρια ηθικά και οικονομικά, για αυτό και προτείνουν να ληφθούν οι απαραίτητες εκείνες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ώστε να εξασφαλιστεί προσωρινή άδεια εργασίας σε όσους μετανάστες και μετανάστριες εργάζονται εποχιακά.

Η προσωρινή άδεια εργασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδίως του Νότου, θα λειτουργήσει ως μέσο επίτευξης της σύννομης λειτουργίας της αγοράς εργασίας, της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και της εργασιακής εκμετάλλευσης αλλά θα δώσει τη δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν τους εργάτες γης με εργόσημο, γεγονός που θα εξασφαλίζει ασφάλιση στους τελευταίους, έσοδα στο κράτος και αλλαγή της εικόνας των καλλιεργητών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου