Ειδήσεις

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Δ. Κρεμαστινού για την Ανάπτυξη

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Κατά τη διάρκειά της ο Δ. Κρεμαστινός ρώτησε επίμονα τον Γ. Σταθάκη εάν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας καθώς, όπως είπε, είναι το μείζον θέμα από το οποίο εξαρτώνται όλα τα σοβαρά θέματα που μας απασχολούν όπως η ανέχεια, η ανεργία και οι ελλείψεις στην υγεία και την παιδεία.

Ο Δ. Κρεμαστινός σχολίασε την αισιοδοξία του Υπουργού για «μελλοντική ανάπτυξη» λέγοντας ότι η οικονομία της χώρας που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε ήδη ανάπτυξη 0,7% και η ίδια την οδήγησε στη σημερινή ύφεση. Τόνισε ακόμα ότι η Κυβέρνηση θα είχε ουσιαστικό αναπτυξιακό σχέδιο εάν είχε βάλει στόχο τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του Τουρισμού και αν φορολογούσε τα οικόπεδα και όχι τα κτίσματα για να κινηθεί η οικονομία και τα χρήματα που υπάρχουν εκτός τραπεζών στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος καταπολέμησης της ανεργίας και ρώτησε τον Υπουργό όταν μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει τις εγκεκριμένες επιχορηγήσεις, πώς περιμένει να φέρουν τα χρήματά τους οι επενδυτές χωρίς ένα ουσιαστικό κίνητρο;

Ο Υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας των θεμάτων που έθιξε ο Δημήτρης Κρεμαστινός και στο κλείσιμο της συζήτησης, με ένα νεύμα, άφησε να εννοηθεί ότι οι εγκεκριμένες επιχορηγήσεις – που δεν έχουν δοθεί εδώ και ένα χρόνο – θα δοθούν, στο μέλλον.

Ακολουθεί η πλήρης τοποθέτηση του Δ. Κρεμαστινού στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του για την Ανάπτυξη:

«Κύριε Υπουργέ, το θέμα της Ανάπτυξης, όπως γνωρίζετε, είναι μείζον θέμα και δεν είναι θέμα μιας ερωτήσεως δύο λεπτών. Όμως το ανακινώ, επειδή κανένας δεν συζητά αυτό το θέμα στις τηλεοράσεις κι όλοι συζητάνε για την ανέχεια, για την ανεπάρκεια, για τα προβλήματα, για την ανεργία, για τα πάντα, εκτός από την αιτία όλων αυτών που, όπως γνωρίζετε, είναι η έλλειψη ανάπτυξης. Γιατί χωρίς επενδύσεις και ανάπτυξη, η υγεία και η παιδεία της χώρας είναι καταδικασμένες να υποβαθμίζονται συνεχώς. Παράπονα θα γίνονται, διαδηλώσεις θα γίνονται, αλλά τελικά θα υποβαθμίζονται και βεβαίως οι φορολογούμενοι πολίτες αναλαμβάνουν όλα αυτά τα βάρη και οδηγούμεθα σε ένα αδιέξοδο.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: Ο κάθε Υπουργός Ανάπτυξης φιλοδοξεί –και δικαίως- να φέρει έναν νόμο ο οποίος να οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Όλοι, λοιπόν, οι Υπουργοί φέρνουν έναν νόμο και τελικά άρχισε να διαφαίνεται, όπως λένε όλοι, στο βάθος του τούνελ κάποιο φως, με τον προηγούμενο χρόνο να έχει 0,6%, 0,7% ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα πάλι έχουν σκοτεινιάσει. Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι βλέπουν ύφεση και για φέτος και για του χρόνου και πιθανόν του αντίχρονου να έχουμε και πάλι ανάπτυξη. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα χρόνια θα περάσουν άσχημα. Το ερώτημα το δικό μου, λοιπόν, είναι όχι ποιος θα είναι ο νόμος, που ελπίζω να είναι καλύτερος, αλλά αν σκέφτεστε κάτι σημαντικό και μεγαλύτερο, το οποίο θα αναπτύξω στη δευτερολογία μου.

Όμως, κυρίως, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: όπως έχει η κατάσταση με τον υπάρχοντα αναπτυξιακό νόμο πιστεύω ότι δεν λειτουργεί, υπό την έννοια ότι δεν δίνονται οι επιχορηγήσεις κι όταν δεν δίνονται οι επιχορηγήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί, αυτό σημαίνει ότι δεν βάζουν οι άλλοι τα λεφτά τους, δηλαδή οι επενδυτές, για να υπάρξει κατά κάποιον τρόπο κίνηση της οικονομίας. Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν δίνετε εσείς τις επιχορηγήσεις, οι επενδυτές δεν βάζουν τα λεφτά τους κι όλη η οικονομία σβήνει. Κατά συνέπεια, ρωτώ: Θα μπορέσετε να δώσετε τις επιχορηγήσεις που ήδη έχουν εγκριθεί;’

Στη δευτερολογία του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός πρόσθεσε:

«Καταρχήν να ευχηθώ οι προσπάθειές σας να ευοδωθούν για το καλό, βέβαια, της χώρας. Όμως, άκουσα ότι δηλώσατε ικανοποιημένος διότι η ύφεση δεν θα είναι 2,5% εφέτος, όπως υπολογιζόταν, αλλά 1,5%.

Όταν, όμως, πέρυσι η ανάπτυξη ήταν 0,7% και αναμενόταν φέτος να είναι πάνω από 1% με -πιθανόν- 1,5% ή και παραπάνω, με θετικό πρόσημο, και τώρα είμαστε ικανοποιημένοι με το αρνητικό πρόσημο, αυτό, βεβαίως, εμένα με προβληματίζει ιδιαιτέρως για το αύριο. Όμως, και πάλι θα ευχηθώ οι προσπάθειές σας να επιτύχουν.

Κύριε Υπουργέ, όμως, πρέπει να σας πω ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε ορισμένα πράγματα. Είναι τώρα ο έκτος χρόνος όπου φορολογούνται και τα οικόπεδα και τα κτίσματα. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν χρήματα και εντός και εκτός Ελλάδας, εκτός των τραπεζών, τα οποία θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν εάν, παραδείγματος χάριν, φορολογούσατε μόνο τα οικόπεδα δεδομένου ότι τότε θα κτιζόντουσαν, θα υπήρχε, δηλαδή, οικοδομική παραγωγή, θα υπήρχε εργασία, θα υπήρχε στον κλάδο αυτόν μία ανάπτυξη. Είναι τώρα ο έκτος χρόνος. Βέβαια, εσείς δεν έχετε αποκλειστικά την ευθύνη, Την έχουν και όλοι οι άλλοι Υπουργοί και η Κυβέρνηση. Όμως, τώρα επιτέλους πρέπει αυτό να το δείτε. Δηλαδή, μέχρι πότε θα φορολογείτε και τα οικόπεδα και τα κτίσματα και μέχρι πότε ο κόσμος θα κρατάει τα λεφτά του εκτός των τραπεζών ή στο εξωτερικό και δεν θα τα κινητοποιεί; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να μας δώσετε μία απάντηση. Διότι η σήραγγα είναι ύφεση μέχρις ότου εξαθλιωθούν οι πάντες για να μπορέσουν κάποιοι ή κάποια funds να έρθουν εδώ να αρχίσουν την ανάπτυξη και να επενδύσουν.

Αυτά τα είχατε επισημάνει και ως Αντιπολίτευση και πολύ σωστά. Τώρα, όμως, ως Κυβέρνηση δεν τα υλοποιείτε. Πώς εξηγείτε αυτό το φαινόμενο;

Το δεύτερο που θέλω να σας πω -δεν μπορώ να σας συμβουλεύσω εγώ, εσείς είστε καθηγητής Οικονομικών, εγώ δεν είμαι, έχω άλλη ειδικότητα- είναι ότι διαβάζω τα διεθνή περιοδικά που διαβάζετε και εσείς εξίσου καλά ίσως και καλύτερα, τα οποία λένε ότι η Τουρκία, παραδείγματος χάριν, στόχευσε πριν δέκα χρόνια να διπλασιάσει τον τουρισμό της και τον διπλασίασε. Και πώς τον διπλασίασε; Όλες τις άγονες ακτές τις έδωσε, αφού δεν μπορούσε η ίδια να τις αξιοποιήσει, σε ξένες επιχειρήσεις. Και τι πέτυχε με αυτό; Να ρίξει την ανεργία της.

Ζήτησε απλώς 80% των απασχολουμένων να είναι γηγενείς και το 20% Ευρωπαίοι. Ζήτησε ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο να λύσει το πρόβλημα και της ανεργίας και της ανάπτυξης και ξεπέρασε ο τουρισμός της Τουρκίας, που τότε ήταν ανύπαρκτος, το δικό μας τουρισμό δύο ή δυόμισι φορές παραπάνω.

Εμείς έχουμε ολόκληρη τη δυτική πλευρά της χώρας τελείως ανεκμετάλλευτη. Έγινε στο Ναυαρίνο μία μονάδα και άλλαξε, εάν θέλετε, τον τουριστικό χάρτη της Μεσσηνίας. Τέτοια βήματα θα μπορούσατε να σκεφθείτε και να τα ανακοινώσετε και αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ορατή ανάπτυξη, την οποία έχουν κάνει και οι γείτονές μας.

Απεναντίας, βλέπουμε ότι εμπλεκόμεθα σε αναπτυξιακούς νόμους –μιλώ για τους παλιούς, εύχομαι ο καινούργιος να είναι απλός- οι οποίοι όμως δεν απαντούν σε βασικά ερωτήματα. Δηλαδή, εάν ο αναπτυξιακός νόμος δεν είναι ανταγωνιστικός προς τους αναπτυξιακούς νόμους των γειτονικών μας χωρών, τότε είναι καταδικασμένος να μην επιτύχει, να αποτύχει, για τον απλούστατο λόγο ότι ο επενδυτής θα πάει στη χώρα εκείνη που του δίνει το περισσότερο ποσοστό επιτυχίας ή κέρδους ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε. Όταν όμως εμείς κάνουμε αναπτυξιακούς νόμους υποδεέστερους από τους γείτονές μας, τότε δεν έχουμε καμία πιθανότητα να ανταγωνιστούμε αυτές τις χώρες.

Το πιο δυσάρεστο απ’ όλα είναι ότι ενώ όλα αυτά δεν γίνονται και δεν συζητούνται, στις τηλεοράσεις κάθε μέρα το μόνο που συζητείται είναι η μιζέρια μας και γιατί οι μισθοί κάθε μέρα πάνε και χειρότερα ή γιατί ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους -και σήμερα βλέπετε ότι έχουμε μια γενική απεργία- αλλά το φάρμακο είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Το φάρμακο δεν είναι να βγαίνουμε στο δρόμο και να κλαίμε όλοι μαζί, διότι διαμαρτυρόμεθα εναντίον τίνος τελικά; Εναντίον της Κυβέρνησης; Εναντίον της χώρας;

Το πιο μεγάλο θέμα είναι ότι οι κατά καιρούς κυβερνήσαντες, όταν ήταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, έλεγαν ακριβώς τα αντίθετα, μηδενός εξαιρουμένου. Και το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, διότι βλέπετε ότι δεν αντιμετωπίζεται ακόμη και σήμερα. Αυτή η γενική απεργία σήμερα δεν σας ανησυχεί μετά από έξι χρόνια ύφεσης;

Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα, κύριε Υπουργέ, για τα οποία και εμείς ανησυχούμε και εσείς πιστεύω ότι πρέπει να ανησυχείτε.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου