ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Τρύπα» 2 δισ. ευρώ στα έσοδα των Ταμείων και των νοσοκομείων

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Κατάρ­ρευση των εσόδων των ασφα­λι­στι­κών ταμείων, παρά τη μείωση των παροχών-συντάξεων δεί­χνουν τα στοι­χεία του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών για την εκτέ­λεση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού στο διά­στημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, προ­κα­λώ­ντας έναν ακόμη πονο­κέ­φαλο στην ηγεσία του υπουρ­γείου Εργα­σίας που ανα­ζη­τεί τρόπους περιο­ρι­σμού των επερ­χό­με­νων περι­κο­πών. Αν και το έλλειμμα των οργα­νι­σμών κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης στο εννε­ά­μηνο περιο­ρί­στηκε στα 206 εκατ. ευρώ, έναντι προ­ϋ­πο­λο­γι­σθέ­ντος ελλείμ­μα­τος για το έτος της τάξης των 898 εκατ. ευρώ, η αιμορ­ρα­γία των Ταμείων στον τομέα των εσόδων είναι μεγάλη. Ανα­λυ­τικά, ο περιο­ρι­σμός της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, η σημα­ντική μείωση των εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών, καθώς και η περι­κοπή των φόρων υπέρ τρίτων οδή­γη­σαν στο τέλος Σεπτεμ­βρίου τα έσοδα των Ταμείων και των νοσο­κο­μείων σε μείωση κατά 2,054 δισ. ευρώ, ήτοι -7,6%, σε σχέση με το αντί­στοιχο διά­στημα του 2014. Ανα­λυ­τικά, τα έσοδα των οργα­νι­σμών κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης (Ταμεία – νοσο­κο­μεία) ανήλθαν το εννε­ά­μηνο στα 25,033 δισ. ευρώ, όταν το αντί­στοιχο περυ­σινό διά­στημα ήταν 27,087 δισ. ευρώ.

Η μεγα­λύ­τερη απώλεια κατα­γρά­φε­ται από τη «δεξα­μενή» του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, καθώς η κρατική χρη­μα­το­δό­τηση μειώ­θηκε κατά το εξε­τα­ζό­μενο διά­στημα κατά 11,3%, πέφτο­ντας το διά­στημα Ιανουα­ρίου – Σεπτεμ­βρίου 2015 σε 10,450 δισ. ευρώ από 11,782 δισ. ευρώ το αντί­στοιχο εννε­ά­μηνο του 2014. Μείωση κατά 2,6% παρου­σιά­ζουν το ίδιο διά­στημα οι ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές. Συγκε­κρι­μένα, ενώ οι εισφο­ρές εργα­ζο­μέ­νων κυμαί­νο­νται στα ίδια επίπεδα ήτοι 5,230 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 5,242 δισ. ευρώ πέρυσι, οι εργο­δο­τι­κές εισφο­ρές ανήλθαν το εννε­ά­μηνο του 2015 στα 7,133 δισ. ευρώ, μειω­μένα σε σχέση με τα 7,819 δισ. ευρώ του 2014. Βασική αιτία θεω­ρεί­ται η μείωση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών κατά 2,9 ποσο­στιαίες μονάδες, που σε συν­δυα­σμό με τη δια­τή­ρηση της ανερ­γίας σε υψηλά επίπεδα και τους χαμη­λούς μισθούς οδή­γη­σαν στον περιο­ρι­σμό των εισροών προς τα ασφα­λι­στικά ταμεία.

Μάλιστα, και ενώ στο υπουρ­γείο Εργα­σίας ανα­ζη­τούν τρόπους ώστε να περιο­ρι­στεί η μείωση των συντά­ξεων, βάσει των δεσμεύ­σεων για περιο­ρι­σμό της συντα­ξιο­δο­τι­κής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ, εντός του 2016, τα στοι­χεία του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού δεί­χνουν ότι η λύση του περιο­ρι­σμού των παροχών – συντά­ξεων δεν είναι από μόνη της απο­τε­λε­σμα­τική, αν δεν περιο­ρι­στεί η αιμορ­ρα­γία των Ταμείων από τη μείωση των εσόδων. Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι σύμφωνα με την εκτέ­λεση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, η μείωση των δαπανών άγγιξε τα 1,741 δισ. ευρώ ήτοι -6,5%. Ειδι­κό­τερα, από τα 26,980 δισ. ευρώ που ανέρ­χο­νταν οι δαπάνες στο εννε­ά­μηνο του 2014, υπο­χώ­ρη­σαν στα 25,239 δισ. ευρώ, ένα χρόνο αργό­τερα. Ξεχω­ρί­ζει η μείωση κατά 47,6% ή 715 εκατ. ευρώ στις αγορές αγαθών και υπη­ρε­σιών, καθώς φέτος υπο­χώ­ρη­σαν στα 788 εκατ. ευρώ, από 1,503 δισ. ευρώ που είχαν ανέλθει πέρυσι. Βάσει των στοι­χείων, τη μεγα­λύ­τερη μείωση υπέ­στη­σαν οι δαπάνες για αγορά αγαθών – υπη­ρε­σιών στα νοσο­κο­μεία, με απο­τέ­λε­σμα σημα­ντι­κές ελλεί­ψεις σε βασικά για την καθη­με­ρινή λει­τουρ­γία τους είδη.

Αλλά και όσον αφορά τις κοι­νω­νι­κές παροχές δια­πι­στώ­νε­ται μείωση της τάξης του 3,3% ή 756 εκατ. ευρώ, μέσα σε ένα έτος. Συγκε­κρι­μένα, στο φετινό εννε­ά­μηνο οι κοι­νω­νι­κές παροχές ανήλθαν στα 22,163 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο, έφταναν τα 22,919 δισ. ευρώ. Κατά 14,6% ή 452 εκατ. ευρώ περιο­ρί­στη­καν οι δαπάνες για παροχές ασθε­νείας, καθώς από 3,090 δισ. ευρώ πέρυσι έφτασαν στα 2,638 δισ. ευρώ φέτος. Και οι δαπάνες για συντά­ξεις κατέ­γρα­ψαν μείωση κατά 0,7% ή 129 εκατ. ευρώ, καθώς έφτασαν φέτος τα 18,798 δισ. ευρώ, από 18,927 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Από τα στοι­χεία της Γενικής Κυβέρ­νη­σης προ­κύ­πτει έλλειμμα για τα Ταμεία που στο εννε­ά­μηνο ανέρ­χε­ται σε 206 εκατ. ευρώ, έναντι πλε­ο­νά­σμα­τος 107 εκατ. ευρώ που είχε κατα­γρα­φεί το αντί­στοιχο περυ­σινό διά­στημα. Πάντως, σε σχέση με τον Αύγου­στο που το έλλειμμα έφτανε στα 600 εκατ. ευρώ, κατα­γρά­φε­ται σημα­ντική μείωσή του παρότι στο τέλος του 2015, σύμφωνα με τα στοι­χεία εκτέ­λε­σης του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2015 το έλλειμμα θα κλείσει στα 898 εκατ. ευρώ. Στο προ­σχέ­διο του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το 2016 βέβαια, εκτι­μά­ται ότι το έλλειμμα των οργα­νι­σμών κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης στο τέλος του 2015 θα «κλείσει» διπλά­σιο, στα 1,672 δισ. ευρώ λόγω των μειω­μέ­νων έναντι των προ­βλέ­ψεων ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών, της αύξησης της συντα­ξιο­δο­τι­κής δαπάνης για κύριες συντά­ξεις κατά 167 εκατ. ευρώ καθώς και της αύξησης της δαπάνης κατά 326 εκατ. ευρώ λόγω μη εφαρ­μο­γής της ρήτρας μηδε­νι­κού ελλείμ­μα­τος στις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.