ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Η ΕΕ κινδυνεύει με κατάρρευση, υπάρχει ακόμα και κίνδυνος πολέμου, λόγω προσφύγων”

news room 2 λεπτά ανάγνωση
προσφυγες

Για τον κίνδυνο κατάρ­ρευ­σης της ΕΕ εξαι­τίας της προ­σφυ­γι­κής κρίσης προει­δο­ποί­ησε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών του Λου­ξεμ­βούρ­γου Ζαν Άσελ­μπορν, ενόψει της συνόδου κορυφής των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών της ΕΕ για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Άσελ­μπορν, η χώρα του οποίου έχει την εναλ­λασ­σό­μενη προ­ε­δρία της ΕΕ, οι λαν­θα­σμέ­νοι εθνι­κι­σμοί διά­φο­ρων χωρών ενδέ­χε­ται «να οδη­γή­σουν ακόμη και σε κανο­νικό πόλεμο», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κιν­δύ­νου και για την επα­να­φορά των ελέγχων στα σύνορα των χωρών.

«Η Ευρω­παϊκή Ένωση ενδέ­χε­ται να καταρ­ρεύ­σει. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαί­τερα γρήγορα, αν η απο­μό­νωση αντί για την αλλη­λεγ­γύη γίνει κανόνας τόσο στο εσω­τε­ρικό όσο και στο εξω­τε­ρικό », δήλωσε ο Λου­ξεμ­βουρ­για­νός υπουρ­γός στο Γερ­μα­νικό Πρα­κτο­ρείο. Ακόμη και η Συνθήκη Σένγκεν απει­λεί­ται. «Ίσως έχουμε λίγους μήνες», τόνισε.

Η Γερ­μα­νία και οι περισ­σό­τε­ρες ευρω­παϊ­κές χώρες έχουν κατα­νο­ή­σει ότι η Συνθήκη της Γενεύης ισχύει, όμως «υπάρ­χουν και κάποιες χώρες που δεν έχουν υιο­θε­τή­σει πλήρως τις αξίες της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, οι οποίες δεν είναι μόνο υλικές», εξήγησε ο Άσελ­μπορν.

«Ο δεσμός που μας συνδέει είναι πάντα η κουλ­τούρα των ανθρώ­πι­νων αξιών. Και αυτοί οι λαν­θα­σμέ­νοι εθνι­κι­σμοί μπορεί να οδη­γή­σουν ακόμη και σε πραγ­μα­τικό πόλεμο », υπο­γράμ­μισε.

Υπάρ­χουν πολι­τι­κοί και κόμματα, τα οποία «εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται συνει­δητά» το πρό­βλημα της προ­σφυ­γι­κής κρίσης για να προ­κα­λέ­σουν την ανη­συ­χία των πολιτών και αυτό ακριβώς πρέπει να κατα­πο­λε­μή­σει η ΕΕ, εκτί­μησε ο Άσελ­μπορν.

Σε ό, τι αφορά την υποδοχή των προ­σφύ­γων και των μετα­να­στών, ο Λου­ξεμ­βούρ­γιος υπουρ­γός επε­σή­μανε ότι αν η Γερ­μα­νία και η Σουηδία φτάσουν στα όριά τους, «τότε δεν ξέρω τι θα γίνει στα Βαλ­κά­νια».

Η ΕΕ βρί­σκε­ται πλέον σε μια κρίσιμη κατά­σταση, ενώ «είναι ορατός ο κίν­δυ­νος» να απει­λη­θεί και η Συνθήκη Σένγκεν, επε­σή­μανε ο Άσελ­μπορν.

«Αν δεν κατα­λή­ξουμε σε μια ευρω­παϊκή λύση για αυτή την προ­σφυ­γική κρίση, αν όλοένα και περισ­σό­τε­ρες χώρες πιστέ­ψουν ότι μπορούν να αντι­με­τω­πί­σουν το πρό­βλημα μόνο σε εθνικό επίπεδο, τότε η Σένγκεν είναι νεκρή», προει­δο­ποί­ησε ο ίδιος.

Αν καταρ­ρεύ­σει η Συνθήκη Σένγκεν, θα καταρ­ρεύ­σουν μαζί της τα μεγάλα επι­τεύγ­ματα της ΕΕ », κάτι που θα έχει σοβαρές επι­πτώ­σεις στην καθη­με­ρι­νό­τητα των Ευρω­παίων πολιτών. Η επα­να­φορά των ελέγχων θα επη­ρε­ά­σει «τα πάντα, την οικο­νο­μία, τον του­ρι­σμό, τις μετα­κι­νή­σεις», είπε ο Άσελ­μπορν.

Όμως οι έλεγχοι στα εξω­τε­ρικά σύνορα της ΕΕ δεν απο­τε­λούν κατάρ­γηση της Συν­θή­κης, αλλά έχουν στόχο «να γνω­ρί­ζουμε ποιος, γιατί έρχεται σε εμάς ή ζητεί προ­στα­σία», ξεκα­θά­ρισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.