ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζημία εκατομμυρίων για το δημόσιο την περίοδο 2001-2010

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΕΡΤ

Ζημία εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ επέ­φε­ραν στο ελλη­νικό δημόσιο φαι­νό­μενα κακο­δια­χεί­ρι­σης και ατα­σθα­λιών στην ΕΡΤ επί διοί­κη­σης Χρήστου Πανα­γό­που­λου, αλλά και στον ραδιο­σταθμό 9,84 την περίοδο 2001-2010, σύμφωνα τα πορί­σματα των ελεγ­κτών.

Όπως ανα­φέ­ρει σήμερα η εφη­με­ρίδα “Το Βήμα της Κυρια­κής”, για την υπόθεση της ΕΡΤ παρα­πέ­μπε­ται, με βού­λευμα, να δικα­στεί για κακούρ­γημα ο πρώην πρό­ε­δρος της Δημό­σιας Τηλε­ό­ρα­σης Χρήστος Πανα­γό­που­λος ενώ για υπε­ξαί­ρεση 35 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ διώ­κο­νται δεκάδες στελέχη της Δημο­τι­κής Ραδιο­φω­νίας για ατα­σθα­λίες και απάτες που δια­πι­στώ­θη­καν.

Δίωξη για το κακούρ­γημα της απι­στίας

Ειδι­κό­τερα, όσον αφορά την ΕΡΤ, ο κ. Πανα­γό­που­λος παρα­πέ­μπε­ται για το κακούρ­γημα της απι­στίας περί την υπη­ρε­σία για έκτα­κτες αμοιβές που έδινε σε δημο­σιο­γρά­φους, νομι­κούς συμ­βού­λους αλλά και τεχνι­κούς κατά παρά­βαση της νομο­θε­σίας. Οι ελεγ­κτές στο πόρισμα τους επι­ση­μαί­νουν ότι “οι αμοιβές δεν συν­δέ­ο­νται με την επί­τευξη συγκε­κρι­μέ­νων στόχων, όπως ανα­φέ­ρουν οι απο­φά­σεις, αλλά συν­δέ­ο­νται μόνο με το έργο για το οποίο ήταν υπεύ­θυ­νος ο υπάλ­λη­λος που αμει­βό­ταν και για το οποίο έπαιρνε το μισθό του”.

Σύμφωνα με τα πορί­σματα, δεκάδες χιλιά­δες ευρώ μοι­ρά­στη­καν με εντελώς ασαφή κρι­τή­ρια σε εργα­ζό­με­νους που προ­τι­μή­θη­καν να εισπράτ­τουν έξι και επτά μισθούς για άγνω­στους λόγους. Θέμα εγεί­ρε­ται και με απευ­θείας ανα­θέ­σεις σε εται­ρείες τεχνι­κών συμ­βού­λων καθώς με βάση το βού­λευμα,παράλ­ληλα,είχε συγκρο­τη­θεί άλλη εται­ρεία με ηλε­κτρο­νι­κούς μηχα­νι­κούς κλπ που είχε έργο της να βοηθάει το έργο της εται­ρείας που αμει­βό­ταν παράλ­ληλα. Ειδική αναφορά γίνεται και στο ζήτημα της διορ­γά­νω­σης του φεστι­βάλ Θεσ­σα­λο­νί­κης το 2006, όταν εται­ρεία ανέλαβε τη διορ­γά­νωση έναντι 231.000 ευρώ. Στην ίδια εται­ρεία δόθηκε και η χρι­στου­γεν­νιά­τικη γιορτή του 2006, με απευ­θείας ανάθεση και χωρίς δια­γω­νι­σμό.

Ο πρώην πρό­ε­δρος της ΕΡΤ κατη­γο­ρεί­ται ότι μετα­χει­ρί­στηκε ιδιαί­τερα τεχνά­σματα για να κάνει τις ανα­θέ­σεις και ότι ζημίωσε το ελλη­νικό δημόσιο αν και η ΕΡΤ επι­δο­τού­νταν από το δημόσιο. Μαζί με τον κ. Πανα­γό­πουλο παρα­πέ­μπο­νται ο εντε­ταλ­μέ­νος σύμ­βου­λος Γιώργος Χου­λιά­ρας, αλλά και στελέχη εται­ρειών που ωφε­λή­θη­καν.

Δημο­τικό Ραδιό­φωνο 9,84

Ποινική δίωξη για το κακούρ­γημα της απι­στίας στην υπη­ρε­σία με τις επι­βα­ρυ­ντι­κές δια­τά­ξεις του Ν. 1608/50 περί κατα­χρα­στών, προ­τεί­νει το πόρισμα της Οικο­νο­μι­κής Εισαγ­γε­λίας κατά προ­σώ­πων που συμ­με­τεί­χαν στο ΔΣ της Δημο­τι­κής Ραδιο­φω­νίας την περίοδο 2001-2010. Προ­τεί­νε­ται επίσης η δίωξη για υπε­ξαί­ρεση κατά νομίμου εκπρο­σώ­που εται­ρειών που διορ­γά­νω­σαν εκδη­λώ­σεις.

Σύμφωνα με το δημο­σί­ευμα, ο συγκε­κρι­μέ­νος εκπρό­σω­πος εισέ­πραξε αμοιβή 800.000 ευρώ,ενώ είχε εκχω­ρή­σει το συγκε­κρι­μένο δικαί­ωμα στη Eurobank. Σήμερα η Τράπεζα ζητεί και πάλι να πλη­ρω­θεί και έχουν ασκηθεί αγωγές. Οι ελεγ­κτές δια­πί­στω­σαν επι­ση­μαί­νουν ότι στη Δημο­τική Ραδιο­φω­νία απου­σί­αζε σύστημα εται­ρι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης, ενώ δεν υπήρχε ούτε καν σύστημα εσω­τε­ρι­κού ελέγχου, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμοί και απο­λο­γι­σμοί παρα­κο­λού­θη­σης των έργων και της από­δο­σης των συνερ­γα­τών.

Ανα­φέ­ρε­ται, επίσης, ότι η εται­ρεία απα­σχο­λού­νταν με εκτός του Κανο­νι­σμού και του εται­ρι­κού σκοπού δρα­στη­ριό­τη­τες. Εκτός δε από τις παρά­τυ­πες αμοιβές σε νομι­κούς, ταχυ­με­τα­φο­ρές, δώρα και εκδη­λώ­σεις, δια­πι­στώ­θη­καν και σοβαρά ζητή­ματα φορο­λο­γικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.