ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβληματισμός στα φροντιστήρια για τον ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα-Ζητούν άλλο ισοδύναμο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
φροντιστήριο

Προ­βλη­μα­τι­σμός και αγωνία κυριαρ­χεί στο χώρο των φρο­ντι­στη­ρίων μέσης εκπαί­δευ­σης και ξένων γλωσσών, καθώς σήμερα ανα­μέ­νε­ται να προ­χω­ρή­σει η κυβέρ­νηση στην επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδα­κτρα των εκπαι­δευ­τη­ρίων αυτών, ψηφί­ζο­ντας το δεύτερο νομο­σχέ­διο με τα προ­α­παι­τού­μενα μέτρα.

Ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δίας Εκπαι­δευ­τι­κών Φρο­ντι­στών Ελλάδος, Γιάννης Βαφεια­δά­κης, μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «κοι­νω­νικά άδικο» μέτρο, «αμφι­βό­λου εισπρα­κτι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος» που «αιφ­νι­δί­ασε» τον κλάδο.

Αλλά και από τη μεριά των κέντρων ξένων γλωσσών υπάρχει επίσης έντονη δυσα­ρέ­σκεια για την επιβολή του φόρου, που από το 0% που ήταν, ανέβηκε στο 23%.

«Το μέτρο αυτό μας απο­τε­λειώ­νει», τόνισε, μιλώ­ντας στο Aθηναϊκό Πρα­κτο­ρείο εκπρό­σω­πος από τον Πανελ­λή­νιο σύν­δε­σμο καθη­γη­τών ιδιο­κτη­τών Κέντρων Ξένων γλωσσών (Europalso). Η Oλυμπία Κρη­τι­κού, πρό­ε­δρος της εξε­λεγ­κτι­κής επι­τρο­πής του ταμείου αρωγής της Europalso, ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά: «Μας υπο­χρε­ώ­νουν να γίνουμε κατα­να­γκα­στι­κοί εισπρά­κτο­ρες του κράτους».

Όσον αφορά στην τελική οικο­νο­μική επι­βά­ρυνση φαί­νε­ται ότι αυτή θα μετα­φερ­θεί στους πελάτες-γονείς. «Δεν είναι δυνατόν οι ιδιο­κτή­τες να απορ­ρο­φή­σουν το ΦΠΑ» υπο­γράμ­μισε ο κ. Βαφεια­δά­κης, προ­σθέ­το­ντας ότι τα περισ­σό­τερα φρο­ντι­στή­ρια μέσης εκπαί­δευ­σης είναι μικρά και δεν θα μπο­ρέ­σουν να αντα­πε­ξέλ­θουν οικο­νο­μικά σε αυτή την επι­βά­ρυνση. Την άποψη αυτή συμ­με­ρί­στηκε και ιδιο­κτή­της φρο­ντι­στη­ρίου, ο οποίος μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά: «Δεν θα απορ­ρο­φή­σει κανείς το ΦΠΑ. Θα μετα­κυ­λι­στούν στους γονείς οι επι­βα­ρύν­σεις».

«Τόσα χρόνια αφου­γκρα­ζό­μα­στε τις ανάγκες των νοι­κο­κυ­ριών ελπί­ζο­ντας απλά να επι­βιώ­σουμε και να επι­με­ρι­στούμε το πρό­βλημα των γονέων», ανέφερε η κα Κρητκού, προ­σθέ­το­ντας ότι ήδη, τα προη­γού­μενα χρόνια της κρίσης, έχουν συμπιε­στεί τα ποσά στους μισθούς των καθη­γη­τών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ιδιο­κτή­τρια κέντρου ξένων γλωσσών, η οποία επε­σή­μανε: Δε μπο­ρούμε να κάνουμε μειώ­σεις ούτε στον αριθμό των εργα­ζο­μέ­νων, ούτε στο μισθό τους, γιατί πιο κάτω δεν πάει.

Ωστόσο, η αδυ­να­μία απορ­ρό­φη­σης του ΦΠΑ από τους ιδιο­κτή­τες θα οδη­γή­σει σε αυξη­μένα δίδα­κτρα, κάτι που με τη σειρά του ίσως οδη­γή­σει τους γονείς στο να ανα­ζη­τή­σουν άλλες λύσεις. «Εμμέσως πλην σαφώς, με αυτόν τον τρόπο προ­ω­θούν τη μαύρη αγορά στην εκπαί­δευση» υπο­γράμ­μισε δασκάλα ξένων γλωσσών, προ­δια­γρά­φο­ντας άνοδο των προ­τι­μή­σεων στα ιδιαί­τερα μαθή­ματα.

Εξάλλου, ο κ. Βαφεια­δά­κης ανέφερε ότι η Ομο­σπον­δία είναι δια­τε­θει­μένη να προ­σφύ­γει στην Ευρω­παϊκή Επι­τροπή και εξέ­φρασε τη δυσα­ρέ­σκειά του για το γεγονός ότι από την επιβολή ΦΠΑ 23% εξαι­ρού­νται τα ιδιω­τικά σχολεία και τα οικο­δι­δα­σκα­λεία.

Ο κ. Βαφεια­δά­κης, τέλος, εξέ­φρασε την ελπίδα να μην περάσει το μέτρο και «έστω την τελευ­ταία στιγμή, να βρεθεί ένα ισο­δύ­ναμο».

Σημειώ­νε­ται ότι χθες Τρίτη, το ΔΣ της ΟΕΦΕ είχε συνά­ντηση με τον υπουργό Πολι­τι­σμού, Παι­δείας και Θρη­σκευ­μά­των για να συζη­τή­σουν το ζήτημα της επι­βο­λής ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, ο υπουρ­γός «κατα­νό­ησε πλήρως τις δυσκο­λίες που δημιουρ­γεί το μέτρο της επι­βο­λής Φ.Π.Α. στα φρο­ντι­στή­ρια μέσης εκπαί­δευ­σης και στα κέντρα ξένων γλωσσών, στις οικο­γέ­νειες και στη λει­τουρ­γία των εκπαι­δευ­τι­κών μονάδων. Στέ­κε­ται αλλη­λέγ­γυος στο πρό­βλημα και θα προ­σπα­θή­σει να βοη­θή­σει με την εισή­γηση μέτρων που θα βελ­τιώ­σει την κατά­σταση».

Στο συλ­λα­λη­τή­ριο που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σήμερα το από­γευμα έξω από τη Βουλή, θα συμ­με­τέ­χουν και η Ομο­σπον­δία Εκπαι­δευ­τι­κών Φρο­ντι­στών Ελλάδος και ο Πανελ­λή­νιος Σύν­δε­σμος Καθη­γη­τών Ιδιο­κτη­τών Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.