Κλείνουν κλινικές, ενώ η Ρόδος «γιορτάζει» την Ενσωμάτωση!

«Κραυγή αγωνίας» είναι η επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου Μιχάλης Κόκκινος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου γιατί λίγες ημέρες πριν από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, θα βάλουν λουκέτο η Νεφρολογική Κλινική και οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης, επειδή έμειναν χωρίς γιατρούς. Ο κ. Κόκκινος επεσήμανε στον υπουργό Υγείας κ. Α Λοβέρδο ότι παρά το γεγονός ότι έγινε αγώνας δρόμου, για να καλυφθεί η θέση που κενώθηκε, η προσπάθεια τινάχτηκε στον αέρα, επειδή το Λογιστήριο του Κράτους επιμένει στην αναλογία πέντε προς ένα ακόμη και για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία.
«Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και με την Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου καθώς οι υπάρχοντες γιατροί αδυνατούν, λόγω της υπαγωγής του νοσοκομείου μας στη β’ ζώνη, να καλύψουν το σύνολο των εφημεριών του μήνα, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και όλες οι κλινικές στις οποίες υπηρετούν ένας ή δύο γιατροί και συγκεκριμένα η νευρολογική, η ψυχιατρική και η γαστρεντερολογική κλινική. Και το πρόβλημα επιτείνεται λόγω της καθυστέρησης της διαδικασίας για την πρόσληψη των επικουρικών γιατρών.Είναι κρίμα, καθαρά τυπικά προσκόμματα, να οδηγήσουν σε μια τόσο σημαντική επέτειο για τους Δωδεκανήσιους, στην αναστολή μονάδων που εξυπηρετούν συμπατριώτες μας που δίνουν καθημερινά την μάχη για να ζήσουν φυσιολογικά σαν όλους τους άλλους συμπολίτες τους», επισημαίνει ο διοικητής του Νοσοκομείου, ζητώντας την παρέμβαση του υπουργού Υγείας για να γίνει η τοποθέτηση ενός γιατρού στη Νεφρολογική.
Στην επιστολή του κ. Μιχάλη Κόκκινου προς τον υπουργό Υγείας αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ σε εσάς διαισθανόμενος το διαφαινόμενο αδιέξοδο σχετικά με τη πλήρωση μιας θέσεως ειδικευμένου γιατρού για την κάλυψη της νεφρολογικής κλινικής και των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου Μετά την παραίτηση του 2ου νεφρολόγου που υπηρετούσε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου επιδοθήκαμε σε ένα αγώνα δρόμου για να καλύψουμε την συγκεκριμένη θέση, γνωρίζοντας τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο μοναδικός ειδικευμένος νεφρολόγος που σήμερα υπηρετεί στο ΓΝ Ρόδου και συγκεκριμένα, ο Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής. Κάναμε αμέσως τις απαιτούμενες ενέργειες και με συνοπτικές διαδικασίες, προχωρήσαμε στην επιλογή του ειδικευμένου γιατρού κ. Απέρη σε διάστημα μόλις 20 ημερών. Στο μεταξύ η Νεφρολογική Κλινική και οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου συνέχισαν τη λειτουργία τους χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες, του Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής ο οποίος αν και ευρισκόμενος σε αναρρωτική άδεια παρείχε την επιστημονική του κάλυψη στις δύο παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου μας οι οποίες λειτουργούσαν τις Μονάδες και την Νεφρολογική Κλινική συνεπικουρούμενος από τους δύο ειδικευόμενους ιατρούς και την μια αγροτικό ιατρό. Παράλληλα τις ημέρες που δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, τα κενό μας καλύφθηκαν με αποφάσεις τις Β ΥΠΕ και των συναδέλφων του Νοσοκομείου Καλύμνου και του Ασκληπιείου Βούλας με ειδικευμένους γιατρούς που ήρθαν στη Ρόδο, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και περισσή ανθρωπιά.
Το ανωτέρω χρονικό διάστημα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επέδειξε μοναδική ευαισθησία και ευελιξία και με την άψογη συνεργασία της Διεύθυνσης Προσωπικού ν.π. του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα γραφεία του Υπουργού του Υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα, ξεπεράσαμε όλα τα διαδικαστικά προβλήματα με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί με πρωτόγνωρη για τον δημόσιο τομέα ταχύτητα η διαδικασία για την πρόσληψη του μοναδικού υποψηφίου γιατρού κ. Απέρη με την υπογραφή των απαιτουμένων εγγράφων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η διαδικασία όμως αυτή σταμάτησε την επόμενη ημέρα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προσκρούοντας σε τυπικό κώλυμα και συγκεκριμένα στον περιορισμό του 5 προς 1.
Κύριε Υπουργέ, επειδή η τελευταία απόσπαση ειδικευμένου ιατρού ολοκληρώνεται στις 5/3/2011 παραμονή της επετείου της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση παρά τη ρητά εκπεφρασμένη θέληση όλων των συναρμοδίων Υπουργείων.
Επειδή η μη εξεύρεση λύσης θα οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας την νεφρολογικής κλινικής του ΓΝΡ με αποτέλεσμα η μη έλευση ενός γιατρού που θα στοίχιζε στο Ελληνικό Δημόσιο 30.000,00 ευρώ ετησίως νο στοιχίζει τελικά καθημερινά 40.000,00 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος των αεροδιακομιδών των αιμοκαθαρόμενων συμπολιτών μας που προστιθέμενο στη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία τόσων ανθρώπων αλλά και στον κίνδυνο της ηθικής και φυσικής τους εξόντωσης φτάνει το κόστος αυτό σε δυσθεώρητα ύψη που κανείς δεν θα μπορεί να επωμιστεί.
Επειδή αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και με την Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου καθώς οι υπάρχοντες γιατροί αδυνατούν, λόγω της υπαγωγής του νοσοκομείου μας στη β’ ζώνη, να καλύψουν το σύνολο των εφημεριών του μήνα, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και όλες οι κλινικές του Νοσοκομείου μας στις οποίες υπηρετούν ένας ή δύο γιατροί και συγκεκριμένα η νευρολογική, η ψυχιατρική και η γαστρεντερολογική κλινική. Επειδή το πρόβλημα επιτείνεται λόγω τις καθυστέρησης της διαδικασίας για την πρόσληψη των επικουρικών γιατρών.
Επειδή λόγω της έλλειψης αγροτικών γιατρών αδυνατούμε να καλύψουμε τα ιατρεία των χωριών και των νησιών μας, προβλήματα που διαρκώς αυξάνουν τον αριθμό των αεροδιακομιδών και συνακόλουθα το κόστος για το ελληνικό δημόσιο. Επειδή σαν νοσοκομείο στηρίξαμε και στηρίζουμε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Δωδεκανήσου ενισχύοντας τα με γιατρούς, αποδυναμώνοντας τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα μας και κυρίως το τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Επειδή παρά την υποστελέχωση μας, ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας επιτύχαμε όλους τους στόχους που συνυπογράψαμε μαζί με τα άλλα νοσοκομεία της χώρας χάρις την υπερπροσπάθεια του συνόλου των εργαζομένων του νοσοκομείου μας που δεν αμείβεται με χρήμα άλλα μόνο με ηθική αναγνώριση από το σύνολο της κοινωνίας.
Επειδή με τις κατευθύνσεις την πολιτικής ηγεσίας επιτύχαμε μέσα σε τρεις μήνες πράγματα που ποτέ δεν συνέβησαν στην ιστορία αυτής της χώρας αναφορικά με τη δημοσιονομική λειτουργία των Νοσοκομείων της.
Επειδή είναι κρίμα, καθαρά τυπικά προσκόμματα να οδηγήσουν σε μια τόσο σημαντική επέτειο για τους Δωδεκανήσιους στην αναστολή μονάδων που εξυπηρετούν συμπατριώτες μας που δίνουν καθημερινά την μάχη για να ζήσουν φυσιολογικά σαν όλους τους άλλους συμπολίτες τους.
Επειδή δεν μας λείπει η θέληση και το κουράγιο αλλά και η πίστη για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.
Επειδή είναι τουλάχιστον άδικο μετά από τόσες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων να αναγκαστούμε να συνθηκολογήσουμε σ’ αυτή τη μάχη όχι γιατί μας έλλειψε η τόλμη και η γενναιότητα αλλά γιατί δεν έχουμε πια όπλα για να πολεμήσουμε, εξαντλώντας το σύνολο των δυνατοτήτων μας.
Σας παρακαλώ θερμά κ, Υπουργέ αυτήν την επιστολή να μην την εκλάβετε σαν λιποψυχία ή σαν προσωπική αδυναμία, αλλά σαν κραυγή αγωνίας μιας ομάδας ανθρώπων που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα σας, βγήκαμε από την ασφάλεια της προσωπικής μας και επαγγελματικής μας ζωής και αναλάβαμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για να υπηρετήσουμε τον τόπο μας. Ως ύστατη λύση κ. Υπουργέ ζητώ την προσωπική σας παρέμβαση για να λυθεί άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα με την επιτάχυνση των διαδικασιών από τα συναρμόδια υπουργεία για την πρόσληψη του ειδικευμένου γιατρού κ. Απέρη Γεωργίου στην νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου μας και για την κάλυψη της νεφρολογικής κλινικής αλλά και των άλλων κλινικών του Νοσοκομείου μας που προανέφερα με απόσπαση ειδικευμένων ιατρών από άλλα Νοσοκομεία της Χώρας μέχρι το πέρας της τυπικής διαδικασίας για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων από μόνιμους ιατρούς.