ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις κάλπες με δυσνόητο δίλημμα-Σφοδρό «κατηγορώ» για τη διαδικασία από συνταγματολόγους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ψηφοδέλτιο

Σοβαρές επι­κρί­σεις για τον τρόπο διε­ξα­γω­γής του δημο­ψη­φί­σμα­τος εκφρά­ζουν επι­φα­νείς συνταγ­μα­το­λό­γοι, όπως ο καθη­γη­τής κ. Νίκος Αλι­βι­ζά­τος (άρθρο παρα­πλεύ­ρως) και ο πρώην υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης Αντώνης Μανι­τά­κης, ο οποίος σημειώ­νει ότι θίγεται η γνη­σιό­τητα της εκδή­λω­σης του λαϊκού φρο­νή­μα­τος με την πολι­τική υπό­δειξη του «Οχι» προς τους ψηφο­φό­ρους. «Ετσι νοθεύει την αμε­ρό­λη­πτη πολι­τικά στάση της που οφείλει ως κυβέρ­νηση να έχει, γιατί αυτή διε­ξά­γει το δημο­ψή­φι­σμα και επο­μέ­νως η κυβέρ­νηση εκπρο­σω­πεί τον λαό στο σύνολό του». Μάλιστα στο ψηφο­δέλ­τιο, παρά τη διεθνή πρα­κτική, το «Οχι» ανα­γρά­φε­ται πριν από το «Ναι», μεθό­δευση που επι­κρί­νει έντονα και η Ν.Δ.

Επι­πλέον, τίθεται ένα εξαι­ρε­τικά περί­πλοκο ερώτημα. Οι πολίτες θα κληθούν να απο­φα­σί­σουν «Ναι» (εγκρί­νε­ται) ή «Οχι» (δεν εγκρί­νε­ται) για «το Σχέδιο Συμ­φω­νίας το οποίο κατέ­θε­σαν η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή, η Ευρω­παϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομι­σμα­τικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015», δηλαδή την προη­γού­μενη Πέμπτη, σχέδιο το οποίο στη συνέ­χεια άλλαξε. Σε κάθε περί­πτωση, για μεγάλο τμήμα του εκλο­γι­κού σώματος πρό­κει­ται για άκρως δυσ­νό­ητο δίλημμα, την ίδια στιγμή που η νομο­θε­σία ορίζει ότι τα ερω­τή­ματα που τίθε­νται στα δημο­ψη­φί­σματα πρέπει να είναι απλά και κατα­νοητά. Θα υπάρχει ένα και μονα­δικό έντυπο, όπου μπορείς να σημειώ­σεις «Ναι» ή «Οχι» με σταυρό ή άλλο σημείο σε ειδικά σχε­δια­σμένο χώρο. Το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών απα­ντάει ότι το άρθρο 13 του νόμου 4032/2011 (που καθο­ρί­ζει τον τρόπο διε­νέρ­γειας του δημο­ψη­φί­σμα­τος) ορίζει ότι «το ψηφο­δέλ­τιο είναι ένα». Ωστόσο, στο συγκε­κρι­μένο άρθρο ανα­φέ­ρε­ται ότι «το εκλο­γικό σώμα εκφρά­ζει την προ­τί­μησή του σε έντυπο ψηφο­δέλ­τιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιον­δή­ποτε άλλο τρόπο καθο­ρί­ζει η Ολο­μέ­λεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διε­νέρ­γεια δημο­ψη­φί­σμα­τος».

Τέλος, το στε­νό­τατο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου πραγ­μα­το­ποιεί­ται η προ­ε­τοι­μα­σία για τη διε­ξα­γωγή του δημο­ψη­φί­σμα­τος προ­κα­λεί σοβαρά ερω­τή­ματα όσον αφορά στην τήρηση όλων των νομίμων δια­δι­κα­σιών που προ­βλέ­πο­νται. Το κόστος της διε­ξα­γω­γής του δημο­ψη­φί­σμα­τος δεν έχει ακόμη προσ­διο­ρι­στεί, ωστόσο στελέχη του υπ. Εσω­τε­ρι­κών ανα­φέ­ρουν ότι μπορεί να «περιο­ρι­στεί» στα 40 εκατ. ευρώ.

Με βάση τον νόμο 4023/2011, το απο­τέ­λε­σμα δημο­ψη­φί­σμα­τος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευ­τικό, όταν στην ψηφο­φο­ρία λάβει μέρος του­λά­χι­στον το 40% όσων έχουν εγγρα­φεί στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους. Κατά συνέ­πεια, την Κυριακή θα πρέπει να προ­σέλ­θουν στις κάλπες του­λά­χι­στον 3.942.012 ψηφο­φό­ροι (σύνολο εγγε­γραμ­μέ­νων, 9.855.029). Στο δημο­ψή­φι­σμα θα ψηφί­σουν για πρώτη φορά και 108.371 18άρηδες. Οι ετε­ρο­δη­μό­τες που έχουν υπο­βά­λει αίτηση έως την 30.4.2015 θα ψηφί­σουν στον τόπο δια­μο­νής τους και όχι σε ειδικά εκλο­γικά τμήματα. Το δημο­ψή­φι­σμα θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στα ίδια εκλο­γικά τμήματα, με τις ίδιες εφο­ρευ­τι­κές επι­τρο­πές και τους ίδιους δικα­στι­κούς αντι­προ­σώ­πους και εφόρους, όπως αυτοί είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές στις 25.1.2015.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.