ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ομαλή η ηλεκτροδότηση της χώρας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Καλώδια ΔΕΗ

Όλα τα ανα­γκαία μέτρα για την ομαλή ηλε­κτρο­δό­τηση της χώρας έχουν ληφθεί, για όσο διά­στημα χρεια­στεί, σύμφωνα με δια­βε­βαιώ­σεις του προ­έ­δρου και διευ­θύ­νο­ντος συμ­βού­λου της ΔΕΗ κ. Μανώλης Πανα­γιω­τά­κης από το βήμα της γενικής συνέ­λευ­σης των μετόχων η συνε­δρί­αση της οποίας ανα­βλή­θηκε μετά από αίτημα του Δημο­σίου.

«Η ΔΕΗ ήταν και παρα­μέ­νει παράγων στα­θε­ρό­τη­τας για τη χώρα», τόνισε ο κ. Πανα­γιω­τά­κης. «Είμαστε έτοιμοι, πρό­σθεσε, να αντα­πο­κρι­θούμε στις υπο­χρε­ώ­σεις προς τους προ­μη­θευ­τές και τους πιστω­τές για την κατα­σκευή της νέας μονάδας “Πτο­λε­μα­ΐδα 5”, η άδεια της οποίας θα εκδοθεί ίσως και αυτή την εβδο­μάδα, αν όχι την επόμενη. Η ΔΕΗ μπορεί να αντα­πο­κρι­θεί στην προ­κα­τα­βολή, ώστε να γίνει η έναρξη των εργα­σιών».

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες από χθες το βράδυ στη ΔΕΗ γίνο­νται συνε­χείς συσκέ­ψεις για την κατάρ­τιση σχεδίου δια­χεί­ρι­σης της κρίσης. Σύμφωνα με ανώ­τα­τες πηγές της επι­χεί­ρη­σης:

-Η ηλε­κτρο­δό­τηση της χώρας βασί­ζε­ται στις εγχώ­ριες πηγές ενέρ­γειας, δηλαδή λιγνί­τες, υδροη­λε­κτρικά και λοιπές ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές. Στις αυλές των λιγνι­τι­κών μονάδων υπάρ­χουν απο­θέ­ματα λιγνίτη καθώς και το μαζούτ που απαι­τεί­ται για την έναρξη λει­τουρ­γίας τους.

-Αναμένεται εντός των ημερών να δια­πι­στω­θεί αν θα συνε­χι­στούν απρό­σκο­πτα οι εισα­γω­γές ρεύ­μα­τος ή οι εισα­γω­γείς θα προ­τι­μή­σουν να απο­φύ­γουν το ρίσκο. Σε περί­πτωση μείωσης των εισα­γω­γών το σχέδιο προ­βλέ­πει εντα­τι­κό­τερη αξιο­ποί­ηση των μονάδων φυσικού αερίου που αυτήν την περίοδο υπο­λει­τουρ­γούν. Η ροή του αερίου στις πύλες εισόδου της χώρας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συνε­χί­ζε­ται απρό­σκο­πτα.

-Η ηλε­κτρο­δό­τηση των νησιών, που βασί­ζε­ται σε τοπι­κούς σταθ­μούς παρα­γω­γής οι οποίοι λει­τουρ­γούν με πετρέ­λαιο, είναι εξα­σφα­λι­σμένη του­λά­χι­στον για όλο το καλο­καίρι καθώς η ΔΕΗ τηρεί απο­θέ­ματα ασφα­λείας 90 ημερών. Επι­πλέον στις 13 Ιουλίου ανα­μέ­νε­ται φορτίο με 40.000 τον. πετρε­λαίου.

-Το βασικό πρό­βλημα ήταν και παρα­μέ­νει η ρευ­στό­τητα καθώς είναι εύλογο να περι­μέ­νει κανείς ότι η κατά­σταση θα οδη­γή­σει σε νέες καθυ­στε­ρή­σεις στην εξό­φληση λογα­ρια­σμών, σε μια περίοδο που οι ανε­ξό­φλη­τες οφειλές άγγιζαν τα 1,9 δισ., ευρώ και είχαν αρχίζει οριακά να στα­θε­ρο­ποιού­νται με την εφαρ­μογή του προ­γράμ­μα­τος ρύθ­μι­σης που ανα­κοι­νώ­θηκε πρό­σφατα. Για το διά­στημα των προ­σε­χών ημερών ΔΕΝ θα γίνο­νται δια­κο­πές ρεύ­μα­τος (εκτός εξό­φθαλ­μων περι­πτώ­σεων) λόγω χρεών ενώ δεν θα χρε­ώ­νο­νται και τόκοι υπε­ρη­με­ρίας στους καθυ­στε­ρού­με­νες οφειλές. Η κατά­σταση της ρευ­στό­τη­τας της επι­χεί­ρη­σης θα παρα­κο­λου­θεί­ται καθη­με­ρινά προ­κει­μέ­νου να γίνεται δια­χεί­ριση των πλη­ρω­μών.

Η γενική συνέ­λευση της ΔΕΗ ανα­βλή­θηκε για τις 13 Ιουλίου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.