ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γενικό Λογιστήριο: Γερμανικό χρέος 9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον Α’ Παγκοσμιο Πόλεμο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γερμανοί κατοχή

Σε εννέα δισε­κα­τομ­μύ­ρια ανέρ­χο­νται οι γερ­μα­νι­κές οφειλές έναντι της Ελλάδας, από τον Πρώτο Παγκό­σμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα στοι­χεία που παρου­σί­α­σαν στην Επι­τροπή Διεκ­δί­κη­σης των Γερ­μα­νι­κών Οφειλών τα μέλη της Ειδικής Επι­τρο­πής του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών (Γενικού Λογι­στη­ρίου του Κράτους) που συνέ­ταξε την Έκθεση για τον “Προσ­διο­ρι­σμό Αξιώ­σεων από τις Γερ­μα­νι­κές Επα­νορ­θώ­σεις και το Κατο­χικό Δάνειο”.

Όπως ενη­μέ­ρωσε η Γ. Χαλού­λου, που ερευνά εκ μέρους του ΓΛΚ το αρχείο σχετικά με τις οφειλές της Γερ­μα­νίας από τον Πρώτο Παγκό­σμιο Πόλεμο, η οφειλή εκτι­μά­ται σε σχεδόν 486 εκ., ήτοι σε σημε­ρι­νές τιμές 9 δισ. ευρώ, σε σημε­ρι­νές τιμές. Το ποσό αυτό, αντι­στοι­χεί στο 0,4% των συνο­λι­κών επα­νορ­θώ­σεων που θα έδινε η Γερ­μα­νία, μετά την λήξη του Πρώτου Παγκο­σμίου Πολέμου, σε 37 δόσεις και δυνη­τικά ακόμα 22 δόσεις (εφόσον δηλαδή η γερ­μα­νική οικο­νο­μία ευη­με­ρούσε).

Από το σύνολο αυτό των οφειλών, υπο­λο­γί­ζε­ται ότι πλη­ρώ­θηκε μόλις το 1,5% στην Ελλάδα, καθώς η Γερ­μα­νία έπαψε να πλη­ρώ­νει μετά την Συν­διά­σκεψη της Λωζάν­νης – οπότε υπήρξε παραί­τηση των μεγάλων δυνά­μεων από τις επα­νορ­θώ­σεις.

Για την Ελλάδα όμως, που δεν υπέ­γραψε τα κείμενα, οι διεκ­δι­κή­σεις παρα­μέ­νουν ενεργές. Σχε­τι­κώς με τις οφειλές προς ιδιώτες η κ. Χαλού­λου είπε πως δόθηκαν 47 εκ. μάρκα, από τα 120 εκ. μάρκα που διεκ­δι­κού­σαν (σε τιμές του 1952).

Στην συνε­δρί­αση παρε­νέβη και ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Απο­γό­νων Θυμάτων Ολο­καυ­τώ­μα­τος, Μ. Σούσης, ο οποίος ανέφερε ότι για το Ολο­καύ­τωμα υφί­στα­ται συνο­λική ευθύνη της Γερ­μα­νίας κι όχι μόνο των Ναζί. Η αναφορά του αυτή στάθηκε αφορμή για να πει η πρό­ε­δρος της Βουλής, Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου, πως τα εγκλή­ματα αυτά συντε­λέ­στη­καν λόγω της τυφλής πει­θαρ­χίας που επι­βλή­θηκε. “Να το θυμό­μα­στε αυτό σε μια περίοδο που η πει­θαρ­χία επι­χει­ρεί­ται να επι­βλη­θεί ως πανευ­ρω­παϊκή αξία”, συμπλή­ρωσε.

Εξάλλου, κατά την ροή της συζή­τη­σης η πρό­ε­δρος της Βουλής, άφησε αιχμές για τον επι­κε­φα­λής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωρ­γίου, λέγο­ντας πως ενώ υπάρχει ανοιχτή δικο­γρα­φία, παρα­μέ­νει στη θέση του και επι­κα­λέ­στηκε το παρά­δειγμα του πρώην προ­έ­δρου του ΤΑΙΠΕΔ, Π. Αθα­να­σό­που­λου, που όπως είπε, όταν του ασκή­θηκε δίωξη, παραι­τή­θηκε. Μάλιστα, η κ. Κων­στα­ντο­πού­λου εξέ­φρασε την εκτί­μηση πως μπορεί οι θεσμοί να επι­θυ­μούν την παρα­μονή του.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.