Απολογισμός πεπραγμένων του δ.σ. του Δικηγορικού Συλλόγου

Τον απολογισμό πεπραγμένων της θητείας του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου παρουσίασε στην προχθεσινή γενική συνέλευση των μελών του πρώτου επιστημονικού συλλόγου ο Πρόεδρος κ Κώστας Σαρρής.
Ο κ. Σαρρής επεσήμανε εισαγωγικά ότι η τελευταία τριετία ήταν η πλέον δύσκολη για το δικηγορικό κόσμο αφού η κατάργηση των κατώτατων ορίων των αμοιβών τους, με συνεπακόλουθο την κατάργηση των Δικηγορικών Συλλόγων ως Nομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και την μετατροπή τους σε απλούς Επιστημονικούς Συλλόγους, ήταν το μείζον αλλά και το κυρίαρχο ζήτημα.
Μίλησε επίσης για τον κίνδυνο κατάργησης των ταμείων αλληλοβοηθείας αλλά και για άδικη εμπλοκή δικηγόρων με την Ποινική Δικαιοσύνη, πράγμα το οποίο, όπως τόνισε “δεν αρμόζει ούτε στο κύρος ούτε στο γόητρο ενός δικηγόρου”.
Αναφερόμενος στην απονομή δικαιοσύνης στην περιοχή ο κ Σαρρής τόνισε ότι ο σύλλογος της Ρόδου είναι από εκείνους που χάρις στις συστηματικές, συνεχείς και επίπονες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου, κατόρθωσε το απόλυτο, ώστε να είναι όχι μόνο καλυμμένες όλες οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά επιπλέον να έχουν τοποθετηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αντιεισαγγελείς και πέραν των προβλεπόμενων
Αναφέρθηκε παραπέρα στα σοβαρά κενά σε δικαστικούς υπαλλήλους ενώ τόνισε ότι το κτηματολόγιο οδεύει πλέον στην σωστή κατεύθυνση με την τοποθέτηση υπαλλήλων.
Επεσήμανε παραπέρα ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου παρενέβη στα κοινωνικά προβλήματα, εκεί που υπάρχει λόγος παρέμβασης, εκφράζοντας θέσεις και απόψεις όχι χάριν δημοσιότητας και ευκαιρίας προβολής, αλλά χάριν του ουσιαστικού συμφέροντος της κοινωνίας. Στηρίχθηκαν, όπως τόνισε, κοινωνικές ομάδες και δόθηκε οικονομική βοήθεια σε άτομα που την είχαν πραγματικά ανάγκη αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Αφησε και αιχμές αναφέροντας ότι το ενδιαφέρον μερικών δικηγόρων για τα προβλήματα του χώρου και του κλάδου εμφανίζεται μόνο κατά την διάρκεια των εκλογών και στη συνέχεια εξανεμίζεται.
Το διοικητικό συμβούλιο, όπως τόνισε ο κ. Σαρρής, δημιούργησε εξάλλου τις  προϋποθέσεις για την λήψη ικανοποιητικού μερίσματος παρά την κρίση που μαστίζει την αγορά.
Επεσήμανε επίσης ότι εκφράστηκε κατΆ απόλυτο τρόπο η αντίθεσή του κλάδου προς τις αλαζονικές, ευτυχώς μεμονωμένες συμπεριφορές Δικαστικών Λειτουργών και αξιώθηκε και παράλληλα επετεύχθη η αναγνώριση του θεσμικού ρόλου του συλλόγου στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ο κ Σαρρής επανέλαβε επίσης την αντίθεση του διοικητικού συμβουλίου στην μακρόχρονη παραμονή δικαστών σΆ ένα τόπο και την επαναφορά του κωλύματος της εντοπιότητας το οποίο εν σπουδή είχε αρθεί, με αποκλειστικό σκοπό την διαφύλαξη του κύρους της δικαιοσύνης, από ανεπίτρεπτα πολλές φορές για την δικαιοσύνη σχόλια.
Εξέφρασε επίτης την αντίθεση του συλλόγου στην επιστροφή δικαστικών λειτουργών για τους οποίους δεν επικρατεί η άριστη εντύπωση, είτε δικαίως είτε αδίκως.
Τόνισε εξάλλου ότι το διοικητικό συμβούλιο αρνήθηκε να συμμορφωθεί προς έγγραφη απαίτηση του Υπουργείου Οικονομικών να του γνωστοποιηθούν τα φορολογικά στοιχεία των δικηγόρων της Ρόδου, με την απειλή μάλιστα κυρώσεων για την μη συμμόρφωση στις επανειλημμένες έγγραφες απειλές.
Πρόσθεσε επιπλέον ότι αρνήθηκε να γνωρίσει στο Υπουργείο Οικονομικών την περιουσιακή κατάσταση του Συλλόγου δημιουργηθέντος μάλιστα εκ του μη όντος προβλήματος.
Αναφερόμενος παραπέρα στο κτιριακό πρόβλημα του Δικαστηρίου ο κ Σαρρής τόνισε ότι είναι γνωστή τουλάχιστον στους παλαιότερους, η κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου, πριν μερικά χρόνια όπου δεν υπήρχε έστω και μια κοινόχρηστη τουαλέτα για την κάλυψη στοιχειωδών ανθρωπίνων αναγκών. Επίσης είναι γνωστό ότι η σημερινή κτιριακή υποδομή δεν μπορεί έστω και στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.
Επεσήμανε ότι με ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου και προσωπικώς του ίδιου έχει δρομολογηθεί πλέον η μεταφορά όλων των Δικαστηρίων στο παλαιό Νοσοκομείο, πλην του Εφετείου το οποίο θα εξακολουθεί να στεγάζεται στο νυν Δικαστικό Μέγαρο.
Επεσήμανε ότι έχει ήδη γίνει η σχετική χωροθέτηση των απαιτούμενων ακροατηρίων, γραφείων και λοιπών χώρων για όλα τα Δικαστήρια πλην του Εφετείου, ως επίσης και του Κτηματολογίου. Προβλέπεται επίσης και κατασκευή κρατητηρίων τα οποία θα πληρούν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης ως επίσης και γραφεία Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
Αναφέρθηκε εν συνεχεία σε άλλες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο σύλλογος για την παροχή οικονομικής βοήθειας στα μέλη του, για τη διαφύλαξη των κεκτημένων του και για την αναβάθμιση της απονομής της δικαιοσύνης στην περιοχή ενώ τόνισε ότι έχει ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται με το ασφαλιστικό οργανισμό των δικηγόρων.
Ο κ Σαρρής κατέληξε στον απολογισμό του ως εξής:
“Γενικά, θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι επαγρυπνούμε για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της δικηγορίας και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, διότι δικαιούμαστε να πούμε ότι είμαστε δικηγόροι, ζούμε την δικηγορία, πονούμε την δικηγορία και ζούμε τις χαρές και τις πίκρες της σε καθημερινή βάση.
Δικαιούμαστε, πιστεύουμε, να πούμε ότι Υπηρετήσαμε και Υπηρετούμε τον Σύλλογο ανιδιοτελώς και ποτέ δεν τον έχουμε χρησιμοποιήσει προς ίδιο όφελος. Ούτε πήραμε ούτε πρόκειται να πάρουμε ποτέ θέση του Δημόσιου Τομέα. Όταν αγωνίζεσαι για το συμφέρον των συναδέλφων, οι θέσεις ανήκουν μόνο στους άλλους συναδέλφους”.