Συζητείται στη Ρόδο η τύχη των ελληνικών σιδηροδρόμων

Η οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα που έχει προσλάβει διαστάσεις σε όλο τον κόσμο, είναι ορισμένα από τα θέματα που τίθενται προς συζήτηση στο συνέδριο “Διάλογος Πολιτισμών” που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στο ξενοδοχείο “Aldelmar”.
Η τελετή έναρξης του συνεδρίου έγινε προχθές το βράδυ στο παλάτι των Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη παρουσία του προέδρου του Forum Bλαντιμίρ Γιακούνιν, του κ. Νίκου Παπανικολάου αντιπροέδρου του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, του πρώην καγκελαρίου της Δημοκρατίας της Αυστρίας Αlfred Güsenbauer, του Ινδού επιχειρηματία και επιστήμονα κ. Jagdish Kapur και δεκάδων ακόμη προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής και των επιχειρήσεων καθώς και εκπροσώπων από όλες τις σύγχρονες θρησκείες. Στην τελετή έναρξης παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, ο δήμαρχος Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου και η υπεύθυνη του τομέα Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων κ. Λη Μηναϊδη.
Στη Ρόδο αφίχθη χθες για να παραστεί στο συνέδριο εκ μέρους της κυβέρνησης και ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χάρης Παμπούκης που χαρακτήρισε ομιλώντας στη «δ» το συνέδριο ως μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση.
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την ομιλία του προέδρου του Φόρουμ Βλαντιμίρ Γιακούνιν που είναι επίσης πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και κορυφαίο στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ Χάρης Παμπούκης που αναφέρθηκε στους στόχους της χώρας μας καθώς και στη βελτίωση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Αίσθηση προκάλεσε επίσης η ομιλία του κ Timothy Wirth προέδρου του ιδρύματος Τεντ Τέρνερ για το δημογραφικό πρόβλημα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί.
Το λόγο πήρε όμως και ο πρώην καγκελάριος της Δημοκρατίας της Αυστρίας.
Επισημαίνεται πως φέτος εντάχθηκε και ενότητα νέων στο συνέδριο. Οι εργασίες του ξεχωριστού αυτού Forum πραγματοποιήθηκαν δύο ημέρες πριν στον ίδιο χώρο.
Ένα από τα πολλά πάνελ του Φόρουμ, είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό της Λατινικής Αμερικής.
Ανάμεσα στις προσωπικότητες που αφίχθησαν στη Ρόδο, περιλαμβάνονται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley International Walid Chammah, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Fico, ο πρόεδρος του Μπαχρέιν Shaikh Mohammed bin Khalifa Al Khalifa, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ruslan Grinberg, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Συμβουλίου Έρευνας Επιστήμης (SSRC ), επικεφαλής της WPF Craig Calhoun, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Τασκένδης και Κεντρικής Ασίας, ο δήμαρχος του Tallinn Savisaar Edgar. Δεν ήταν δυνατό να έρθει στο νησί μας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Συνολικά στο συνέδριο μετέχουν 700 άτομα απο 60 χώρες του κόσμου.
Βασικοί στόχοι του Φόρουμ είναι να ενώσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσουν τις πολιτιστικές και πνευματικές αξίες της ανθρωπότητας, και να οργανώσουν έδαφος για γόνιμο διάλογο μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτισμών του σύγχρονου κόσμου.

Ο Υπουργός παρά
τω Πρωθυπουργώ

Υψηλού επιπέδου επαφές είχε στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ Χάρης Παμπούκης που αφίχθη στη Ρόδο, νωρίς χθες το πρωί και θα αναχωρήσει, σήμερα. Ο κ. Παμπούκης συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, και άλλες προσωπικότητες για σημαντικά θέματα που αφορούν και συνεργασίες οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν. Οι επαφές αυτές αποτελούν συνέχεια ανάλογων συναντήσεων που έγιναν στην Κρήτη σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “δ”. Ο ίδιος ο κ Παμπούκης αν και ρωτήθηκε, για τις συναντήσεις αυτές, δεν θέλησε να δώσει πολλές λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.
“Είναι χαρά μου να βρίσκομαι στη Ρόδο. Το συνέδριο είναι σημαντικό γιατί αποτελεί και προϋπόθεση, ειρηνευτικών διαδικασιών που αποτελούν και στόχο της Ελλάδος όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός της χώρας μας. Έχω επαφές για θέματα κοινού ενδιαφέροντος”, δήλωσε στη “δ” ο κ. Χάρης Παμπούκης
Ερωτηθείς ο Υπουργός για την κατάσταση της χώρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα, θα βγει από τη στενωπό. “Είμαι αισιόδοξος αλλά για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, χρειάζεται δουλειά και σοβαρότητα. Αν όλοι κάνουμε το καθήκον μας και σφίξουμε τα χείλη, θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο αλλά θα τα καταφέρουμε. Δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε θα γίνει αυτό, αλλά έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες και την πατρίδα μας”, είπε ο κ. Παμπούκης που εξέφρασε την άποψη ότι «όλα θα πάνε καλά και στις εκλογές, για το ΠΑΣΟΚ».
Ο Υπουργός είχε επαφές και με ορισμένα στελέχη του κόμματος στην περιοχή μας.
Πληροφορίες της «δ» στο μεταξύ αναφέρουν ότι ο κ. Παμπούκης είχε χθες το βράδυ συνάντηση με τον πρόεδρο των ρωσικών σιδηροδρόμων κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν και τον πρόεδρο του ΟΣΕ κ. Τάκη Θεοφανόπουλο σχετικά με την ανάληψη από Ρώσους της εκμετάλλευσης των ελληνικών σιδηροδρόμων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο σχήμα που μελετάται θα μετέχουν και Γάλλοι επιχειρηματίες.