ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αγκάθι» οι πλειστηριασμοί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

news room 3 λεπτά ανάγνωση
σπιτι

Το δίλημμα που έχει να αντι­με­τω­πί­σει η κυβέρ­νηση είναι το ακό­λουθο: εάν θα περι­λά­βει στο πολυ­νο­μο­σχέ­διο μια γεν­ναιό­δωρη ρύθμιση, η οποία ωστόσο μπορεί να προ­κα­λέ­σει εμπλοκή στη συνο­λική δια­πραγ­μά­τευση, ή εάν θα προ­χω­ρή­σει σε μια «ομπρέλα προ­στα­σίας» για τους δανειο­λή­πτες, πολύ μικρό­τερη σε σχέση με τις αρχικές προσ­δο­κίες, η οποία και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει απο­δε­κτή από τους δανει­στές.

Εμπλοκή τόσο στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τους δανει­στές όσο και στις σχέσεις μεταξύ των μελών του οικο­νο­μι­κού επι­τε­λείου της κυβέρ­νη­σης προ­κα­λεί η ρύθμιση για την προ­στα­σία της κύριας κατοι­κίας από τους πλει­στη­ρια­σμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν απο­φα­σί­στηκε εάν η επίμαχη ρύθμιση θα περι­λη­φθεί στο πολυ­νο­μο­σχέ­διο, ούτε χθες το από­γευμα κατά τη σύσκεψη της πολι­τι­κής ομάδας δια­πραγ­μά­τευ­σης, και το μέλλον της, όπως ανέφερε χθες υψη­λό­βαθ­μος κυβερ­νη­τι­κός παράγων, θα κριθεί στο σημε­ρινό υπουρ­γικό συμ­βού­λιο.

Οι δανει­στές επι­θυ­μούν η όποια προ­στα­σία να αφορά τα απο­λύ­τως ευπαθή νοι­κο­κυ­ριά, κάτι που σημαί­νει ότι τα κρι­τή­ρια που θα πρέπει να πληροί ο δανειο­λή­πτης θα πρέπει να είναι ενδε­χο­μέ­νως αυστη­ρό­τερα και από αυτά που περιε­λάμ­βανε η ρύθμιση Χατζη­δάκη. Τα προ­βλή­ματα, ωστόσο, δεν στα­μα­τούν εκεί. Διά­σταση απόψεων φαί­νε­ται να υπάρχει και ανάμεσα στους υπουρ­γούς Οικο­νο­μι­κών Γ. Βαρου­φάκη και Οικο­νο­μίας Γιώργο Σταθάκη, καθώς ο μεν πρώτος υπο­στή­ριζε προχθές το βράδυ ότι η ρύθμιση για τους πλει­στη­ρια­σμούς δεν θα περι­λη­φθεί στο πολυ­νο­μο­σχέ­διο, ο δε δεύ­τε­ρος διέ­ψευδε κατη­γο­ρη­μα­τικά τον πρώτο, υπο­στη­ρί­ζο­ντας σε επι­κοι­νω­νία που είχε η «Κ» χθες το πρωί ότι η σχετική ρύθμιση θα απο­τε­λεί τμήμα του πολυ­νο­μο­σχε­δίου. Χθες το βράδυ, πάντως, ο κ. Γ. Στα­θά­κης, μετά τη σύσκεψη της πολι­τι­κής ομάδας δια­πραγ­μά­τευ­σης στην οποία συμ­με­τείχε και ο ίδιος, αρνή­θηκε να προβεί σε οποιο­δή­ποτε σχόλιο σχετικά με το θέμα των πλει­στη­ρια­σμών.

Το δίλημμα που έχει να αντι­με­τω­πί­σει στην πραγ­μα­τι­κό­τητα η κυβέρ­νηση είναι το ακό­λουθο: εάν θα περι­λά­βει στο πολυ­νο­μο­σχέ­διο μια γεν­ναιό­δωρη ρύθμιση, η οποία ωστόσο μπορεί να προ­κα­λέ­σει εμπλοκή στη συνο­λική δια­πραγ­μά­τευση ή εάν θα προ­χω­ρή­σει σε μια «ομπρέλα προ­στα­σίας» για τους δανειο­λή­πτες, πολύ μικρό­τερη σε σχέση με τις αρχικές προσ­δο­κίες που καλ­λιέρ­γησε, η οποία και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει απο­δε­κτή από τους δανει­στές. Στη γνώμη, άλλωστε, που είχε δια­τυ­πώ­σει στις 10 Απρι­λίου η Ευρω­παϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υπο­στή­ριζε χαρα­κτη­ρι­στικά ότι «προ­τι­μό­τερη λύση για την αντι­με­τώ­πιση του ζητή­μα­τος αυτού θα ήταν η ανά­πτυξη ενός δικτύου κοι­νω­νι­κής προ­στα­σίας. Οι απα­γο­ρεύ­σεις των πλει­στη­ρια­σμών που είναι καίρια στο­χευ­μέ­νες προς ευπαθή νοι­κο­κυ­ριά θα μπο­ρού­σαν να προ­βλε­φθούν ως ρυθ­μί­σεις ενταγ­μέ­νες στο πλαίσιο της ανά­πτυ­ξης του δικτύου κοι­νω­νι­κής προ­στα­σίας».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ΕΚΤ θεωρεί στην πραγ­μα­τι­κό­τητα ακόμη και τη ρύθμιση Χατζη­δάκη, δηλαδή τον νόμο 4224/2013, που έπαψε να ισχύει στις 31 Δεκεμ­βρίου 2014, ως ρύθμιση που επι­φέ­ρει γενι­κευ­μένη απα­γό­ρευση των πλει­στη­ρια­σμών.

Εάν, πάντως, η κυβέρ­νηση περι­λά­βει στο επι­κεί­μενο πολυ­νο­μο­σχέ­διο δια­τά­ξεις για την προ­στα­σία της κύριας κατοι­κίας από τους πλει­στη­ρια­σμούς, είναι πολύ πιθανό αυτές να περι­λαμ­βά­νουν τα ίδια κρι­τή­ρια με αυτά του νόμου 4242/2013, καθώς θεω­ρη­τικά αυτά είναι ικανά να καλύ­ψουν περίπου το 80% των δανειο­λη­πτών.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο νόμος 4224/2013 αφο­ρούσε την προ­στα­σία κύριας κατοι­κίας με αντι­κει­με­νική αξία έως 200.000 ευρώ και οι δανειο­λή­πτες έπρεπε να πληρούν τα ακό­λουθα κρι­τή­ρια: α) το ετήσιο οικο­γε­νειακό τους εισό­δημα να είναι έως 35.000 ευρώ, η κινητή και ακίνητη περιου­σία τους να έχει συνο­λική αξία έως 270.000 ευρώ και γ) οι κατα­θέ­σεις και κινητές αξίες στην Ελλάδα και στο εξω­τε­ρικό να έχουν αξία έως 15.000 ευρώ.

kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.