ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, συναντήθηκε στη Ν. Υόρκη ο Μιχ. Κόκκινος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μιχάλης Κόκκινος

Ο Σεβα­σμιώ­τα­τος Αρχιε­πί­σκο­πος Αμε­ρι­κής κ. Δημή­τριος δέχθηκε σήμερα, 23 Απρι­λίου 2015, την επί­σκεψη του νέου επι­κε­φα­λής της Γενικής Γραμ­μα­τείας Απο­δή­μου Ελλη­νι­σμού, Γενικού Διευ­θυ­ντού κ. Μιχαήλ Ε. Κόκ­κι­νου, τον οποίο συνό­δευε ο Γενικός Πρό­ξε­νος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Πέσβης κ. Γιώργος Ηλιό­που­λος.

Νωρί­τερα σήμερα το πρωί ο κ. Κόκ­κι­νος, παρέστη στην Θεία Λει­τουρ­γία της εορτής του Αγίου Γεωρ­γίου του Μεγα­λο­μάρ­τυ­ρος στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Μαν­χά­ταν, στην οποία προ­ε­ξήρχε ο Αρχιε­πί­σκο­πος.

Η συνά­ντηση διήρ­κεσε μία ώρα και κατά την οποία συζη­τή­θη­καν θέματα της Ελλάδος και της Ελλη­νο­μα­ε­ρι­κα­νι­κής Ομο­γέ­νειας.

Μετά το πέρας της συνα­ντή­σεως, ο κ. Κόκ­κι­νος και ο Αρχιε­πί­σκο­πος Δημή­τριος στις δηλώ­σεις τους μεταξύ άλλων είπαν τα εξής:

Γενικός Διευ­θυ­ντής ΓΓΑΕ κ. Μιχαήλ Κόκ­κι­νος: Κατ’ αρχάς είναι μεγάλη μου τιμή και μια συγκι­νη­τική στιγμή για μένα να είμαι εδώ με τον Σεβα­σμιώ­τατο Αρχιε­πί­σκοπο Αμε­ρι­κής, έναν άνθρωπο σοφό, που η πατρίδα χρω­στάει πάρα πολλά, έναν άνθρωπο τον οποίο έχω την τιμή να γνωρίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια…

Είχαμε μια διε­ξο­δική συζή­τηση για όλα τα θέματα που αφορούν την Ομο­γέ­νεια και την εκπαί­δευση. Γι’ όλα αυτά τα θέματα τα οποία η Γενική Γραμ­μα­τεία σε συνερ­γα­σία με τον Υπουργό μας τον κ. Νίκο Κοτζιά ετοι­μά­ζει. Συζη­τή­σαμε λεπτο­με­ρώς τα ζητή­ματα που αφορούν την πατρίδα. Είχα την υπο­χρέ­ωση να τον ευχα­ρι­στήσω για την δουλειά που η Αρχιε­πι­σκοπή κάνει και έχει κρα­τή­σει όλα αυτά χρόνια αυτό που λέμε πατρίδα και Ελλη­νι­σμό μέσα στις καρδιές των Ελλήνων. [Έχει συμ­βά­λει] στη δια­φο­ρε­τι­κό­τητα της πολι­τι­κής αυτής εδώ της χώρας που αντα­να­κλά παγκο­σμίως, κι έχει δημιουρ­γή­σει αυτό το θαύμα της ανά­πτυ­ξης εδώ στην Αμερική σε αντί­θεση με ευρω­παϊκά λάθη που ακόμα δεν έχουν κατα­λά­βει στην Ευρώπη… Ευελ­πι­στούμε ότι θα το κατα­λά­βουν γρήγορα και θα πάρει και η Ευρώπη σιγά-σιγά τον δρόμο της ανά­πτυ­ξης μέσα από την ελλη­νι­κό­τητα αυτού του τρόπου σκέψης, την ελλη­νι­κό­τητα της αλλη­λεγ­γύης, της βοή­θειας προς το συνάν­θρωπο και όλες τι στα­θε­ρές αξίες του Ελλη­νι­σμού τις οποίες η Αρχιε­πι­σκοπή προωθεί και περνάει μέσα από την εκπαί­δευση, μέσα από τις ενορίες προς τον Ελλη­νι­σμό και μέσα από τον Ελλη­νι­σμό στα ανώτατα κλι­μά­κια αυτής εδώ της χώρας. Γενι­κό­τερα προ­ε­τοι­μά­σαμε και την συνά­ντηση και συζή­τηση που θα έχει αύριο ο Σεβα­σμιώ­τα­τος με τον Υπουργό Εξω­τε­ρι­κών τον κ. Νίκο Κοτζιά για τα πιο μεγάλα και κεντρικά ζητή­ματα της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της χώρας, μια συζή­τηση που θα είναι άκρως ενδια­φέ­ρουσα γιατί και οι δύο είναι γνώστες των πατριω­τι­κών θεμάτων.

kokkinos_n yorki

Θέλω για μια ακόμη φορά Σεβα­σμιώ­τατε, να σας ευχα­ρι­στήσω για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε για τις συμ­βου­λές που μου δώσατε και πραγ­μα­τικά σας υπό­σχο­μαι ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν. Να σας ευχα­ρι­στήσω εκ των προ­τέ­ρων για την βοήθεια που θα μας δώσετε για να πάμε ένα βήμα μπροστά και να έρθουμε πιο κοντά εμείς στους Έλληνες της δια­σπο­ράς, διότι είναι υπο­χρέ­ωση της πατρί­δας να έρθει πιο κοντά στους από­δη­μους Έλληνες, και σας το υπό­σχο­μαι.

Αρχιε­πί­σκο­πος Δημή­τριος: Ευχα­ρι­στώ πάρα πολύ για τα πολύ καλά σας λόγια. Είχαμε μια πολύ ενδια­φέ­ρουσα πολύ ουσια­στική και πολύ ρεα­λι­στική επι­κοι­νω­νία, δεν λέω απλώς συζή­τηση, γιατί πέραν της συζη­τή­σεως είναι η επι­κοι­νω­νία των ανθρώ­πων η οποία είναι πολύ πιο ουσια­στική μερικές φορές από αυτά που ακού­γο­νται.

Ευχα­ρι­στώ ιδιαι­τέ­ρως τον κ. Κόκκινο, ήταν τιμή ότι ήρθε σήμερα μαζί μας. Είναι ωραίο ότι η συνά­ντηση γίνεται την ημέρα ου Αγίου Γεωρ­γίου, ενός μεγα­λο­μάρ­τυ­ρος και η Ορθο­δο­ξία είναι μαθη­μένη από μεγα­λο­μάρ­τυ­ρες, οι οποίοι είναι πρόσωπα προ­σφο­ράς και πρόσωπα θυσίας. Έχουμε αυτό το πνεύμα στο οποίο κινού­μεθα λόγω Ελλη­νι­σμού και λόγω Ορθο­δο­ξίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, πάρα πολύ εύγλωττα και με πολύ ακρί­βεια, είχαμε μια συζή­τηση επί θεμάτων τα οποία είναι αμφί­πλευρα, δηλαδή της εδώ πλευράς και της εκεί πλευράς του Ατλα­ντι­κού. Έχουν σχέση με το κέντρο, την Ελλάδα, και με την Ομο­γέ­νεια. Πάντα τα θέματά μας είναι αμφί­πλευρα και αμφί­δρομα.

Ένα κύριο χαρα­κτη­ρι­στικό της συζη­τή­σεώς μας ήταν ο τονι­σμός της ανάγκης που απορ­ρέει από την ιστορία μας ως Ελλήνων και ως Ορθο­δό­ξων. Πέραν των καθαρά τεχνο­κρα­τι­κών προ­σεγ­γί­σεων υπάρχει και η προ­σέγ­γιση με το στοι­χείο και την προ­τε­ραιό­τητα που λέγεται άνθρω­πος. Δεν είναι συζη­τή­σεις για ρομπότ αλλά συζη­τή­σεις θεμάτων που αφορούν ανθρώ­πους. Είναι άλλη η συζή­τηση για το πως θα ανα­πτύ­ξετε το τελειό­τερο ρομπότ και άλλη η συζή­τηση πως θα λύσετε οικο­νο­μικά θέματα που έχουν σχέση με ανθρώ­πους. Ευχα­ρι­στώ ιδιαι­τέ­ρως τον κ. Κόκκινο γι’ αυτό το στοι­χείο το οποίο το έδωσε εν αφθονία.

Του ευχό­μεθα να έχει πολύ επι­τυ­χία στις πολλές και ποι­κί­λες συνα­ντή­σεις του, τις υπό­λοι­πες ημέρες που θα είναι εδώ. Του ευχό­μεθα κάθε επι­τυ­χία στο δύσκολο έργο που έχει ανα­λά­βει.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.