Ειδήσεις

Ο κ. Χαρ. Κόκκινος αναμένει την απόφαση για τις αρμοδιότητές του

«Eχω καταθέσει εδώ και ένα μήνα  προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Επιδιώκω να μου επιστραφούν οι   αρμοδιότητες που ορίζει ο Καλλικράτης. Είναι λυπηρό να διεκδικώ τα αυτονόητα. Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι».
Αυτό δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων,  σε συνέντευξη τύπου ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, με αφορμή την προσφυγή που κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για  να του εκχωρηθούν  εκ νέου οι αρμοδιότητες που ορίζει ο Καλλικράτης. (σημ.: σχετικά είχε γράψει η «δ»).
«Έχει καθυστερήσει η λήψη απόφασης από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.  Θέλω να πιστεύω πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κινούμαι  πάντα με βάση τη νομοθεσία. Δεν πίστευα πως θα έφθανα στο σημείο να διεκδικώ αυτά που δικαιούμαι για να κινηθώ πιο ελεύθερα στον τομέα μου. Αντιμετωπίζω με ψυχραιμία τα ζητήματα που ανακύπτουν. Αν δικαιωθώ δεν θα πανηγυρίσω», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.

Σε ερώτηση  σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του, αν δεν δικαιωθεί, ο κ. Κόκκινος δήλωσε:
«Για την ώρα τελώ σε αναμονή για την προσφυγή. Πιστεύω πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σύντομα. Για μένα είναι λυπηρή η εξέλιξη».
Όπως τόνισε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης δεν έλαβε απάντηση από τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο  στο αίτημά του για  συνάντηση.
Ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου για τις πυρκαγιές που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 3 Απριλίου.
«Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας  για τις πυρκαγιές.
Οφείλω να πω ότι απαιτούνται αρκετά αντιπυρικά έργα και δράσεις», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε πως έγινε δεκτό το αίτημα που κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθεί η Λέρος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Έγινε δεκτό το αίτημά μας  να  κηρυχθεί  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέρος. Θα μεταβώ στο νησί και θα έχω συνεργασία με φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», δήλωσε ο κ. Κόκκινος που αναφέρθηκε  και στην έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να αγοραστούν τρόφιμα για το  πλοίο «Β. Κορνάρος», αλλά και στο περιστατικό που αφορά τον θανάσιμο τραυματισμό μετανάστη στη  Σύμη.
«Είχα συνεργασία  με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Γάκη, το  δήμαρχο Σύμης κ. Λ. Παπακαλοδούκα, το λιμενάρχη κ. Ν. Αρμπουνιώτη και όλους τους αρμόδιους φορείς για τη μεταφορά του μετανάστη στη Ρόδο.  Με τη συλλογικότητα γίνονται πολλά», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
Αναφορά έκανε ο κ. Κόκκινος και στη συμμετοχή του στο παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ στην Τυνησία.
«Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσω περιοδείες στα νησιά με αφορμή την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Πρέπει να χαράξουμε αναπτυξιακές δράσεις. Το ΕΣΠΑ είναι κολλημένο και δεν προχωράει με τους ρυθμούς   που πρέπει. Η ΤΑ είναι στο στόχαστρο των εισπρακτικών  κινήσεων που κάνει η κυβέρνηση για να πάρει τα  χρήματα που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία και την αυτοδιοίκηση. Εμείς θέλουμε ενίσχυση και όχι αποψίλωση των πόρων», είπε ο κ. Χ. Κόκκινος.

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές  του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
«Οι μειωμένοι συντελεστές είναι στο στόχαστρο  των δανειστών.  Αν καταργηθεί  το ειδικό καθεστώς αυτό θα είναι καταστροφικό για τον τόπο. Είναι το τελευταίο αναπτυξιακό κίνητρο. Αν το πάρουν πίσω θα προκληθούν τεράστια προβλήματα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης την Πέμπτη, 2 Απριλίου, θα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου  να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών.
Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών,  που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Λέρο, ο κ. Κόκκινος δήλωσε:
«Όπως με ενημέρωσε ο δήμαρχος Λέρου κ. Μ. Κόλλιας έχουν προκληθεί στο νησί  αρκετές ζημιές. Προβλήματα προκλήθηκαν  εξαιτίας της κακοκαιρίας και στην Πάτμο».
Σε ερώτηση αν μπορεί να εισηγείται θέματα στο περιφερειακό συμβούλιο,  ο κ.  Κόκκινος δήλωσε:
«Μπορώ να είμαι εισηγητής. Ακόμη και χωρίς εισηγήσεις μπορώ να κάνω τοποθετήσεις στις συνεδριάσεις. Γνωρίζω όλα  τα θέματα.Το να εκπροσωπείς τη χώρα στο εξωτερικό  σε μια σειρά οργάνων και να είσαι στην  πρώτη γραμμή, σημαίνει πως μπορείς σε κάθε θέση να  προσφέρεις».
Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε και στην επανάληψη της δίκης για υπόθεση που αφορά την περίοδο που ήταν Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας και στο ενδεχόμενο να κηρυχθεί έκπτωτος θέμα για το οποίο έγραψε η «δ».  Απέδωσε την εξέλιξη αυτή σε πολιτικό διωγμό του.
«Θυμίζω ότι η  παρουσία μου στα κοινά έχει  συνοδευθεί από πολιτικούς διωγμούς.  Κάποιοι είχαν το συγκεκριμένο θέμα σημαία στις εκλογές. Έχασαν όμως.  Σέβομαι  κάθε δημοσίευμα. Ο προκάτοχός μου αντί να με ρωτήσει ξεκίνησε πογκρόμ διώξεων για μένα. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Όταν γίνει και πάλι  η δίκη  θα δικαιωθώ και δεν ανησυχώ. Διαθέτω περισσότερα στοιχεία από όσα παρουσιάστηκαν. Κάποιοι για μεγαλύτερα προβλήματα δεν προσήλθαν στη δικαιοσύνη και εμείς βρισκόμαστε σε δεινή θέση είτε για πταίσματα, είτε για πράγματα που δεν έχουμε κάνει. Να μην τρέφουν ελπίδες κάποιοι και ας ασχοληθούν με τις δραστηριότητές μας», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
Ο κ. Κόκκινος αναμενόταν να λάβει μέρος χθες το βράδυ στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου