Ειδήσεις

Εκτός «ασφαλούς ταξιδιωτικής λίστας» βγάζει η ΕΕ τις ΗΠΑ

Ανησυχεί η αύξηση μολύνσεων. Ανοίγει ο δρόμος για περιορισμούς στα ταξίδια. Αφαιρέθηκαν, επίσης, από τη λίστα: Κόσοβο, Ισραήλ, Λίβανος και Βόρεια Μακεδονία.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να αφαιρέσουν τις ΗΠΑ και πέντε ακόμα χώρες από την λίστα «ασφαλών χωρών», κάτι που σημαίνει ότι όσοι ταξιδεύουν στη Γηραιά Ηπειρο από τις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα περισσότερους ελέγχους, όπως τεστ και καραντίνα.

Οι άλλες πέντε χώρες είναι το Κόσοβο, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Βόρεια Μακεδονία.

Η λίστα, θυμίζει το Reuters, έχει ως στόχο να ενοποιήσει τους κανόνες που ισχύουν εντός του μπλοκ, αν και κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να αποφασίσει τις πολιτικές που θα ακολουθήσει.

Οι ΗΠΑ είχαν 588 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους τις δυο εβδομάδες προ της 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ το όριο που έχει θέσει η ΕΕ είναι 75.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλει και πάλι περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες μπορεί να υποστούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, όπως να τους επιβληθεί καραντίνα ή να υποχρεωθούν να κάνουν τεστ για την Covid-19.

Οι χώρες μέλη διατηρούν πάντως το δικαίωμα να άρουν τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες και έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, είχαν ήδη συμπεριλάβει τις ΗΠΑ στη λίστα των «κόκκινων» χωρών. Αντιθέτως, Γαλλία και Ολλανδία θεωρούσαν τις ΗΠΑ «ασφαλή» χώρα.

Ο κατάλογος των ασφαλών χωρών συντάσσεται με βάση την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε χώρα. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η αμοιβαιότητα των μέτρων που επιβάλλονται κάθε φορά.

Στη λίστα των ασφαλών χωρών της ΕΕ περιλαμβάνονται μόνο 17 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Αλβανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.

 

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου