Ρεπορτάζ

Γίνε κι εσύ κρίκος στην αλυσίδα της αγάπης και στήριξε τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο “Aγία Σοφία” – Aμεση ανάγκη για τρόφιμα

Στην οδό Μαραθώνος 2 στο Ροδίνι, μερικοί εθελοντές σηκώνουν στην πλάτη τους αγόγγυστα το βάρος της κοινωνικής προσφοράς, ανακουφίζοντας συμπολίτες μας, που οι συνθήκες το έφεραν έτσι, να ζουν χωρίς ρεύμα και νερό, χωρίς φαγητό και κυρίως χωρίς ελπίδα για ένα αύριο που θα είναι καλύτερο από το εφιαλτικό σήμερα που βιώνουν, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά που στερούνται την ανεμελιά της ηλικίας τους.
Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «Αγία Σοφία», παρέχει απλόχερα στους αδύναμους συμπολίτες μας πολλά χρόνια τώρα, το άτυπο δίκτυο εθελοντών της γνωστής εθελόντριας Σοφίας Μανιά.
Με… μόλις 10 ευρώ και 20 λεπτά στον κουμπαρά που βρίσκεται στα γραφεία του Συλλόγου, σιτίζονται καθημερινά 53 οικογένειες… Κι αυτό συμβαίνει χάρις στην ευαισθησία λίγων αλλά ξεχωριστών ανθρώπων, όπως είναι ο γνωστός ξενοδόχος κ. Νικολής Νικολαΐδης κι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου D’Andrea Mare, που καθημερινά προμηθεύουν τον Σύλλογο με φαγητό.
Το φαγητό όμως και ο ρουχισμός είναι μόνο η μια παράμετρος… Τα έξοδα του Συλλόγου για την κάλυψη των αναγκών ανήμπορων συμπολιτών μας είναι πολλά, κι αφού οι υπάρχουσες δομές αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους, οι εθελοντές αναγκάζονται πολλές φορές να βάλουν το χέρι στην τσέπη… αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, γιατί η γραφειοκρατία και η αδιαφορία δεν μπορούν να καλύψουν τον ανθρώπινο πόνο…
Αρκεί μια ώρα να σταθεί κανείς στην είσοδο του Συλλόγου για να καταλάβει την ουσία της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Να δει πως είναι να λαμπυρίζουν από χαρά τα μάτια των μικρών παιδιών για ένα μεταχειρισμένο ζευγάρι παπούτσια, ή μια πολύχρωμη σχολική τσάντα… Να δει πώς είναι να παίρνει στα χέρια του φαγητό εκείνος που έχει να φάει δύο και τρεις μέρες, να δει πώς είναι να βάζει φρεσκοπλυμένα ρούχα εκείνος που δεν έχει ούτε νερό ούτε ρεύμα για να πλύνει τα μπαλωμένα αποφόρια του, να δει μανάδες να τρέχουν τα μάτια τους για ένα κουτί γάλα ή μερικές πάνες για τα παιδιά τους.
Όχι, στη Ρόδο της ευμάρειας και της υπερβολής, οι εικόνες αυτές δεν είναι εικονικές είναι πραγματικότητα. Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «Αγία Σοφία» χρειάζεται τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, χρειάζεται τη βοήθεια και την συνδρομή εκείνων που νοιάζονται για τον διπλανό τους, στην εποχή του ωχαδελφισμού και της αδιαφορίας.
Η Σοφία Μανιά, πριν από περίπου οκτώ χρόνια ξεκίνησε συστηματικά, σε συνεργασία με ιδιώτες και επαγγελματίες να βοηθάει, όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη στη Ρόδο. Ετσι, συστήθηκε ένα άτυπο δίκτυο εθελοντών που καθημερινά εξασφαλίζει το φαγητό αλλά και είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, παπούτσια σε δεκάδες οικογένειες της Ρόδου, μερικές εκ των οποίων διαβιούν χωρίς ρεύμα, άλλες χωρίς νερό και υπάρχουν κι εκείνες οι οικογένειες που ζουν χωρίς νερό αλλά και χωρίς ρεύμα, στην Ελλάδα του 2019… Κι αν δεν ήταν η Σοφία και οι εθελοντές της κανείς δεν ξέρει πού θα βρίσκονταν και πώς θα τα έβγαζαν πέρα οι άνθρωποι που συστηματικά εξασφαλίζουν το φαγητό τους και τα είδη πρώτης ανάγκης, χάρις στη Σοφία.

Ηλικιωμένοι, λεχώνες μητέρες, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, βαριά άρρωστοι συμπολίτες μας, άνθρωποι ξεχασμένοι από συγγενείς και φίλους, έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς, στην Σοφία Μανιά.
Ο εθελοντισμός για τη Σοφία είναι τρόπος ζωής, αφού και στην Αθήνα όπου διέμενε μέχρι το 1990, βοηθούσε τους άστεγους και τους επαίτες. Στηρίζει όποιον Σύλλογο ζητήσει την συνδρομή της, και είναι πολλοί, και χαρίζει απλόχερα την βοήθειά της σε όποιον την έχει ανάγκη. Η Σοφία Μανιά, αποτελεί το στήριγμα για πολλούς συμπολίτες μας.
Ο μεγάλος στόχος που είχε θέσει, έπειτα από πίεση και απαίτηση των εθελοντών που την στηρίζουν όχι μόνο από τη Ρόδο αλλά και από το εξωτερικό, το άτυπο δίκτυο εθελοντών να αποκτήσει νομική υπόσταση και να λειτουργήσει σε πιο οργανωμένη βάση, αποτελώντας έναν από τους βασικούς πυλώνες της κοινωνίας της Ρόδου, το αποκούμπι των αδυνάμων, το δίχτυ προστασίας των μη προνομιούχων, είναι πλέον γεγονός. Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «Αγία Σοφία» με την στήριξη της Μητρόπολης Ρόδου, δημιουργήθηκε για να αγκαλιάσει όλους όσοι έχουν ανάγκη και στηρίζεται από εκείνους που έχουν μάθει να δίνουν χωρίς να περιμένουν να πάρουν…
Ο Σύλλογος έχει μεγάλη ανάγκη από τρόφιμα, κρέας, γάλα, πάνες για παιδιά και ηλικιωμένους αλλά και για χρήματα, ώστε να συνεχίσει η διανομή αγάπης στα σπίτια εκείνων που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια και πολύ διακριτικά οι εθελοντές του Συλλόγου αφήνουν έξω από την πόρτα τους φαγητό, ρούχα, φάρμακα, ακόμα και γλυκά για τα μικρά παιδιά. Επίσης για την αποθήκευση των τροφίμων αναζητείται μεγάλο ψυγείο και ένας καταψύκτης.
Λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιά, η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Μανιά, απευθύνει έκκληση για σχολικές τσάντες, τετράδια, μολύβια και διάφορα σχολικά είδη που άλλα παιδιά δεν θα χρησιμοποιήσουν για δεύτερη χρονιά, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε άλλα παιδάκια να πάνε στο σχολείο χωρίς να νιώθουν μειονεκτικά που κουβαλούν τα βιβλία τους σε πλαστικές σακούλες ή δεν έχουν μολύβια και γόμες. Γιατί, υπάρχει κι αυτή η πλευρά της Ρόδου και με λίγη καλή θέληση, μπορεί να μπει χρώμα στο γκρίζο της καθημερινότητας αυτών των παιδιών που έχουν σταματήσει να ονειρεύονται…

Oσοι επιθυμούν να στηρίξουν αυτή την μεγάλη προσπάθεια μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 6948 460375

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Ελενη    25.06.2020 16:56

    Παρακαλώ πως μπορούμε να βοηθήσουμε την οικογένεια που λιποθύμησε το 9χρονο παιδί;

Σχολιασμός άρθρου