Ρεπορτάζ

Ο κόσμος των καλλιτεχνών της “Nature of art III”

Οι καλλιτέχνες ζουν στο δικό τους κόσμο. Σε μια ρωγμή έξω από την πραγματικότητα, χωμένοι μέχρι το μέτωπο, σκαλίζουν κάτι το αδιόρατο για όλους τους υπόλοιπους εμάς τους αγνωστικιστές του θεϊκού οίστρου που τους κυριεύει. Έρχεται, ωστόσο, η στιγμή που η ρωγμή μεγαλώνει, ανοίγει και αποκαλύπτει τους καρπούς τους.
Για μια τέτοια ρωγμή μας ετοιμάζουν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο “Nature of art ΙΙΙ”, στο πάρκο Ροδίνι. Εικαστικοί, μουσικοί, ερμηνευτές δημιουργούν μια μεγάλη έκθεση έργων υπό το γενικό τίτλο “Ο χορός της βροχής”. Οι επιθυμίες, όπως αυτές εκφράζονταν κατά το παρελθόν, με τον παγανιστικό χορό που προκαλούσε τις ουράνιες θεότητες να φέρουν τη βροχή που με τη σειρά της θα δώσει ζωή στην καινούρια σοδειά. Ο ίδιος χορός ήδη ξεκίνησε στο πάρκο.
Η εκκίνηση έγινε από τη σπηλιά. Πόσοι άραγε γνωρίζουν εκείνη τη σπηλιά, που για τον περαστικό ανοίγει μια πόρτα στο χρόνο, ένα πέρασμα από το σύγχρονο στο μύθο, εκεί όπου οι μελανόχρωμοι Τελχίνες ετοιμάζουν καινούρια τρίαινα για τον Ποσειδώνα και κοφτερή άρπη για τον Κρόνο. Σε αυτή τη σπηλιά που επί χρόνια είναι το κρησφύγετο στα πάθη των εξαρτημένων, έγινε η πρώτη παρέμβαση των καλλιτεχνών. Μπήκαν όλοι τους στην κρύπτη της και πρώτα την καθάρισαν. Μάζεψαν από μέσα όλες τις βρωμιές, την εξάγνισαν από κάθε τι παθογόνο και στη συνέχεια τη ζωντάνεψαν. Ζωγράφισαν στους τοίχους της χορευτές, ψιθυριστές επιθυμιών. Ο περαστικός από τη σπηλιά, η κάθε μια ψυχή, με πολλά ή λίγα πάθη, θα βρει εκεί μέσα μια επιθυμία να τον περιμένει. Είναι η δική του επιθυμία, η ανεξερεύνητη, εκείνη που περιμένει υπομονετικά για να ξυπνήσει από το λήθαργο που της επιβάλλει η τρομοκρατία των υποχρεώσεων.
Παράλληλα με το έργο στη σπηλιά, όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι καλλιτέχνες είχαν υλοποιήσει μια σειρά από εργαστήρια, όπου παιδιά και ενήλικες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της δημιουργίας, στις αλχημείες των χρωμάτων και στη χαρά της που πλημμυρίζει η γέννηση του κάθε έργου.

Τα χιλιόμετρα
της δημιουργίας
Επισήμως, η περιηγητική έκθεση θα ξεκινήσει την προσεχή Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00’ στην είσοδο του πάρκου Ροδίνι και θα διαρκέσει 11 ημέρες. Η είσοδος για όλους είναι δωρεάν.
Συνολικά 40 καλλιτέχνες, δημιουργοί, περφόρμερ, αλλά και οργανωμένα εργαστήρια θα παρουσιάσουν την δουλειά τους σε μια σειρά από γωνιές του Ροδινιού. Συνολικά τρία χιλιόμετρα διαδρομής θα γεμίσουν με έργα.
Φέτος το Ροδίνι είναι πιο καθαρό από κάθε άλλη χρονιά (της τελευταίας 20ετίας). Βέβαια, δεν μπορεί παρά να στηλιτευτεί το γεγονός του πλήθους των σκουπιδιών που άφησε πίσω της η γιορτή του Κρασιού που έγινε προ ημερών στον ίδιο χώρο. Οι καλλιτέχνες είχαν προχωρήσει στις 23 Αυγούστου σε εθελοντικό, γενικό καθαρισμό του χώρου, ο οποίος δυο μέρες αργότερα γέμισε ξανά σκουπίδια από όλους εκείνους που θέλησαν να γιορτάσουν τον οίνο, παρατώντας δεξιά κι αριστερά τα «πρακτικά» της μεζεδοκρασοκατάνυξης τους. Δεν είναι η κουλτούρα του Ροδίτη αυτή, όμως για αρκετούς φαίνεται πως αυτή είναι η νοοτροπία τους. Να καθαρίσουν οι άλλοι.

Οι καλλιτέχνες
Τα έργα όλα ήδη βρίσκονται στην τελική φάση ολοκλήρωσης. Η τοποθέτησή τους στο πάρκο Ροδίνι θα ξεκινήσει μεθαύριο Σάββατο 31 Αυγούστου και θα συνεχιστεί μέχρι όλα να είναι έτοιμα για την πρεμιέρα της επόμενης μέρας. Σχεδόν όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι συμβατά με το φυσικό περιβάλλον, έτσι ώστε να εναρμονιστούν πλήρως με το οικοσύστημα του άλσους. Κάποια από τα έργα θα μείνουν ως παρακαταθήκη στο χώρο και μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στα προηγούμενα δυο χρόνια, οπότε και είχαν παραμείνει στο πάρκο οι μορφές που ‘χαν δημιουργηθεί από πυλό του ρέματος. Οι μορφές έμειναν εκεί, μέχρις ότου οι βροχές του φθινοπώρου να αφαίρεσαν τα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν φέτος στην “Nature of art III” είναι οι:

Αλέξανδρος Αγγελάκης, Σάββας Αθανασιάδης, Μαρία Ανεζιά, Ειρήνη Βαζούκου, Δημήτρης Βασιλείου, Ευαγγελία Βατσάκη, Θανάσης Βερδελλής, Κώστας Βούλγαρης, Ορίζοντας Γεγονότων, Φώτης Καλαφάτης, Στέφανος Καντάκος, Βούλα Κασσανή, Αποστόλης Κουμούλης, Μυρσίνη Λενούδια, Αντώνης Λιοπύρης, Αλέξανδρος Μεϊχανετζιδης, Φωτεινή Μηναδάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Θάλεια Οικονόμου, Δόμνα Παναγοπούλου, Πανάκεια, Τανό Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μαριαλίζα Πετροπούλου, Ανδρέας Ρηγάκης, Νατάσα Σαβράνη, Σίσσυ Σιγάλα, Γιώργος Σούλιος, Αλίντα Σπηλιώτη, Μαρία Φιλίππου, Φώτης Φραγκούλης, Νίκος Χαλκιάς, Δημήτρης Χαντζιάρας, Trio Bahalo, Torben Loki Bruun, Karl-Heinrich Hoedelmoser, Liquid Light, Azam Maysonet, Sally Nears, Dessislaw Pajakoff, Diamant Shehu, Albert Shena, Angelika Heel Triantafyllou, Tudor Thomas, Gathering και Maja Widle. Επίσης συμμετέχουν με έργα τα εργαστήρια: “Εφήβων” της Στέλλας Ματάλα, “Εικαστικής Εγκατάστασης” της Ευαγγελίας Βατσάκη και “Δημιουργικής Γραφής” της Μυρσίνης Λενούδια.

Η οργάνωση
Η οργάνωση και γενική επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην καλλιτέχνιδα Ευαγγελία Βατσάκη. Από κοντά, πολύτιμος συνεργάτης και για φέτος επιμελητής ήχου της εκδήλωσης είναι ο Αλέξανδρος Αγγελάκης.
Την επιμέλεια των γραφιστικών έχει η Maja Widler, ο σχεδιασμός του website έγινε από τον Cormac Bracken, η σήμανση της διαδρομής από τον Σπύρο Σπανό και όλες τις βιντεοσκοπήσεις θα κάνει η Olympia Gauguet.
Χορηγοί επικοινωνίας:
Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι η εφημερίδα “δημοκρατική”. Επίσης τα ραδιόφωνα “Notos News 97.8” & “Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7”, ο ιστοχώρος rodosevents και το περιοδικό “Λωτός”.
Η οργανωτική ομάδα ευχαριστεί για την στήριξη:
Με ανακοίνωσή της η οργανωτική ομάδα του “Nature of art III” εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες της στους:
– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ιδιαιτέρως τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο πολιτισμού Δωδ/νήσου κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου,
– τον Δήμο Ρόδου και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Πρασίνου, την εταιρεία ΔΕΡΜΑΕ και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο ΔΣ κ. Κακούλη Γέωργιο και τον κ.Χατζησταμάτη Μιχάλη, την εταιρεία RLH.
– Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών και ιδιαίτερα τους Adrien Bordrez και Karl-Heinrich Hoedelmoser.
– Τον Γιώργο Παστρικό για την Περιήγηση στη Χλωρίδα του πάρκου
– Την Πόλυ Χατζημάρκου, την Ευριδίκη Κοβάνη και τον Νεκτάριο Καλογήρου
– Όλους τους εθελοντές και όλες τις εθελόντριες που στηρίζουν -τρία χρόνια ήδη- τη δράση.
NATURE OF ART III – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Χώρος: Πάρκο Ροδίνι, Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου, Ρόδος
Εγκαίνια: Κυριακή 1 Σεπτέμβρη, ώρα 18:00
Διάρκεια: 1/09/19 ως 10/09/19
Ώρες λειτουργίας: Kαθημερινά 11.00-14.00 και 17.00-20.00
Περιηγήσεις με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών
Hμερήσια περιήγηση: Τετάρτη 4/09 ώρα 18.00

Nυχτερινή περιήγηση: Κυριακή 8/09 ώρα 21.00
Eίσοδος: Ελεύθερη
email: nature.of.art.rodini@gmail.com
facebook: Nature of Art at Rodini
site: www.natureofart.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου