ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣτΕ: Παράνομη η άρνηση ανανέωσης διαβατηρίου λόγω παλαιάς αστυνομικής ταυτότητας

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΣΤΕ

Σύμφωνα με το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τείας, η Διεύ­θυνση Δια­βα­τη­ρίων του Αρχη­γείου της ΕΛ.ΑΣ. δεν νομι­μο­ποιεί­ται να απορ­ρί­πτει αίτημα έκδοσης ή ανα­νέ­ω­σης δια­βα­τη­ρίου με μονα­δικό επι­χεί­ρημα ότι η αστυ­νο­μική ταυ­τό­τητα είναι παλαιού τύπου ή ότι η φωτο­γρα­φία της εμφα­νί­ζει σημα­ντι­κές απο­κλί­σεις από τη σημε­ρινή εικόνα του κατόχου.

Η υπόθεση αφορά πολίτη που το προη­γού­μενο έτος υπέβαλε αίτηση για ανα­νέ­ωση δια­βα­τη­ρίου, προ­σκο­μί­ζο­ντας δελτίο αστυ­νο­μι­κής ταυ­τό­τη­τας εκδοθέν τον Μάιο του 1972, δηλαδή πριν από 54 χρόνια. Ωστόσο, η Διεύ­θυνση Δια­βα­τη­ρίων απέρ­ριψε το αίτημα, κρί­νο­ντας ότι η ταυ­τό­τητα έπρεπε να έχει αντι­κα­τα­στα­θεί, καθώς είχε παρέλ­θει το χρονικό όριο των 15 ετών, με απο­τέ­λε­σμα –κατά την υπη­ρε­σία– να καθί­στα­ται αδύνατη η ταυ­το­προ­σω­πία.

Κατόπιν της απόρ­ρι­ψης, ο ενδια­φε­ρό­με­νος προ­σέ­φυγε στην αρμόδια διεύ­θυνση της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς απο­τέ­λε­σμα, καθώς του επι­ση­μάν­θηκε ότι, εφόσον επι­θυ­μεί να εφο­δια­στεί με ελλη­νικό δια­βα­τή­ριο, οφείλει να επα­νυ­πο­βά­λει αίτημα, αντι­κα­θι­στώ­ντας προη­γου­μέ­νως το δελτίο ταυ­τό­τη­τάς του με νέου τύπου.

Η προ­σφυγή στο ΣτΕ

Στη συνέ­χεια, προ­σέ­φυγε στο ΣτΕ, ζητώ­ντας να ανα­στα­λεί η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., επι­κα­λού­με­νος ότι η απορ­ρι­πτική απόφαση, πέραν της πλημ­με­λούς αιτιο­λο­γίας, θα του προ­κα­λέ­σει δυσε­πα­νόρ­θωτη βλάβη, καθώς επι­θυ­μεί να ταξι­δεύ­σει στο εξω­τε­ρικό για προ­σω­πι­κούς λόγους και για λόγους υγείας της συζύγου του.

Η Επι­τροπή Ανα­στο­λών του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντι­πρό­ε­δρο Ηλία Μάζο και ειση­γή­τρια την πάρεδρο Χάιδω Ευαγ­γε­λίου, επι­ση­μαί­νει ότι από το 2021 το δικα­στή­ριο έχει κρίνει:

«Ότι σε περί­πτωση κατά την οποία έχει παρέλ­θει ο χρόνος ισχύος του δελτίου ταυ­τό­τη­τας (15 έτη) και μέχρι να αντι­κα­τα­στα­θεί αυτό θεω­ρεί­ται ισχυρό. Πριν από τη χορή­γηση του δια­βα­τη­ρίου οι αρμό­διες υπη­ρε­σίες υπο­χρε­ού­νται να ελέγ­χουν μόνο αν υπο­βλή­θη­καν τα απαι­τού­μενα κατά νόμο δικαιο­λο­γη­τικά, μεταξύ δε αυτών και το δελτίο αστυ­νο­μι­κής ταυ­τό­τη­τας του αιτού­ντος την έκδοση δια­βα­τη­ρίου, το οποίο οφεί­λουν να δεχτούν εφόσον δεν συντρέ­χει βάσιμη αμφι­βο­λία περί τη γνη­σιό­τητα του, όχι δε και να διε­νερ­γούν έλεγχο ταυ­το­προ­σω­πίας του αιτού­ντος».

Δημόσιο συμ­φέ­ρον

Παράλ­ληλα, το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ανα­στο­λής, λαμ­βά­νο­ντας υπόψη ότι:

1) η ΕΛ.ΑΣ. δεν επι­κα­λεί­ται τη συν­δρομή λόγων δημο­σίου συμ­φέ­ρο­ντος που να δικαιο­λο­γούν τη μη ανα­νέ­ωση του δια­βα­τη­ρίου, στον αιτού­ντα στον οποίο, άλλωστε, έχει ήδη χορη­γη­θεί δια­βα­τή­ριο το 2015, με την υποβολή αντι­γρά­φου της ίδιας αστυ­νο­μι­κής ταυ­τό­τη­τας, και

2) η άρνηση της ΕΛ.ΑΣ. πιθα­νο­λο­γεί­ται ότι θα προ­κα­λέ­σει δυσχε­ρώς επα­νορ­θώ­σιμη βλάβη στην οικο­γε­νειακή του ζωή.

Ανα­φέ­ρει ακόμη το ΣτΕ ότι η Διεύ­θυνση Δια­βα­τη­ρίων της ΕΛ.ΑΣ. «υπο­χρε­ού­ται να λάβει υπόψη το προ­σκο­μι­σθέν ως κατά νόμον απαι­τού­μενο δικαιο­λο­γη­τικό, φωτο­α­ντί­γραφο του υπ’ αριθμόν … δελτίου ταυ­τό­τη­τας του αιτού­ντος, για την εξέταση του αιτή­μα­τος ανα­νέ­ω­σης του δια­βα­τη­ρίου του».

Πηγή: imerisia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.