Τον επόμενο μήνα, Φεβρουάριο του 2018, θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. Επιπλέον, η διοίκηση του ΕΚΡ προετοιμάζει μια σειρά από εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από τον προσεχή Μάιο κι έπειτα, με αφορμή την συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυσή του (1948 – 2018) αλλά και για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ.
Όπως δήλωσε χθες μεταξύ άλλων στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, προγραμματίζονται δράσεις, όπως η έκδοση βιβλίου της ιστορίας του ΕΚΡ, μία ημερίδα σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής:
«Το 2018 είναι η χρονιά που γιορτάζουμε τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΚΡ (1948 – 2018). Γι αυτό και ετοιμάζουμε μια σειρά από εκδηλώσεις για να τιμήσουμε αυτή την επέτειο. Συγκεκριμένα, θα εκδοθεί ένα βιβλίο που θα περιλαμβάνει την ιστορία του ΕΚΡ με τους αγώνες, τα σωματεία, τις δράσεις και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό ενώ θα πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση και μία ημερίδα σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας, για τα ζητήματα των εργαζομένων και προσκεκλημένους εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων, ομιλητές κ.λπ.
Επίσης, θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με την Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, σε διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές με θέμα το ΕΚΡ και τους αγώνες των εργαζομένων. Αυτό θα γίνει με ορίζοντα την Πρωτομαγιά, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια ολόκληρου του έτους ώστε να συνδεθούν με την επέτειο για την συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση της ΓΣΕΕ», ανέφερε ο κ. Χατζησάββας.
Βεβαίως, όλα αυτά τα χρόνια, το ΕΚΡ διαδραμάτισε έναν πολύ σοβαρό ρόλο στην τοπική κοινωνία της Ρόδου, συνδέοντας την πορεία του με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα:
«Από την αρχή της ίδρυσής του, το 1948, το ΕΚΡ έχοντας 25 σωματεία ως ιδρυτικά μέλη, κατέδειξε ότι οι εργαζόμενοι έπαιζαν πολύ σοβαρό ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπου μας. Αναδείκνυαν τα προβλήματα της εργατικής τάξης, έκαναν προτάσεις και για την εξέλιξη της τοπικής οικονομίας, ενώ ήταν πάντα παρόντες σε όλους τους αγώνες. Από τις πρώτες αποφάσεις του ΕΚΡ ήταν η ίδρυση Τουριστικής Σχολής στην Ρόδο. Επίσης πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΙΚΑ στο νησί, στην ανέγερση εργατικών κατοικιών που εξυπηρέτησαν χιλιάδες συμπολίτες μας από την δεκαετία του ’50 μέχρι και σήμερα. Το ΕΚΡ ήταν αυτό που ξεκίνησε τις μεγάλες κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων το 1982 με βάση τις οποίες οι εργαζόμενοι απέκτησαν δικαιώματα, ενώ παρακολουθώντας την ιστορία του ΕΚΡ, βλέπουμε την ιστορία της οικονομικής εξέλιξης της Ρόδου».
Όπως ανέφερε, μεταξύ των ιδρυτικών μελών του ΕΚΡ ήταν τα σωματεία στην τότε Καπνοβιομηχανία της Ρόδου, στην Μακαρονοποιΐα «Ροσόλ» και άλλες βιομηχανίες, όπως οι κεραμοποιοί του Γενναδίου «Υψηκεράμ» αλλά και της ΜΑ.ΠΟ.ΛΕ.
«Το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων τότε, δεν ήταν το μεγαλύτερο! Θα έλεγα ότι ήταν το μικρότερο… Αυτό δείχνει πως η ανάπτυξη της Ρόδου δεν ήταν μονόπλευρη και βεβαίως, οι εργαζόμενοι συνέβαλαν κατά πολύ. Σε δύσκολες συνθήκες, βγαίνοντας από την Κατοχή, είχαν την δύναμη να συνασπιστούν σε σωματεία, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η συμβολή του ΕΚΡ και κυρίως των εργαζομένων σε αυτό που λέγαμε ‘οικονομικό θαύμα’ της Ρόδου και αυτό θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από τις εκδηλώσεις που θα κάνουμε με αφορμή την επέτειο των 70 ετών από την ίδρυσή του» είπε ο κ. Χατζησάββας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ