Ειδήσεις

Ανακοπή του Δήμου Ρόδου κατά διαταγής πληρωμής «μαμούθ» που εξέδωσε η Γενική Τεχνική

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, συζητήθηκε η ανακοπή που άσκησε ο Δήμος Ρόδου για την ακύρωση διαταγής πληρωμής «μαμούθ», που εξέδωσε εις βάρος του η εταιρεία Γενική Τεχνική.
Η εταιρεία δεν παραστάθηκε στην δίκη καθώς η απαίτησή της έναντι του Δήμου Ρόδου δεν υφίσταται διότι προέρχεται από σύμβαση που είχε υπογράψει με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.
Η επίμαχη διαταγή πληρωμής είχε εκδοθεί σε μια προσπάθεια της εταιρείας να πληρωθεί τις οφειλές της από εκτέλεση έργου μέσω της διαδικασίας επιχορήγησης ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων, που όμως δεν συμπεριλήφθηκε.
Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου άσκησε κατά του Δήμου Ρόδου και κοινοποίησε στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, την ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς αγωγή του, με την οποία ζητά να υποχρεωθεί να του καταβάλει ποσό συνολικού κεφαλαίου 1.131.346,85 ευρώ νομιμότοκα, και την δικαστική δαπάνη.
Το παραπάνω ποσό διεκδικεί το Δ.Λ.Τ.Ν.Δ., δυνάμει της συμβάσεως 821/25-2-2005 δημοσίου έργου που συνήψε με την εταιρεία «Γενική Τεχνική Α.Ε.» επί αντίστοιχης  από 22-2-2005 προγραμματικής σύμβασης, που συνήψε με το Δήμο Ρόδου, άλλως δυνάμει αδικαιολόγητου πλουτισμού και σύμφωνα ακόμη με την υπ’αρ. 459/2014 διαταγή πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία διατάχθηκε να καταβάλει στη «Γενική Τεχνική Α.Ε» το παραπάνω ποσό.
Ειδικότερα η παραπάνω  διαταγή πληρωμής εκδόθηκε με αίτηση της παραπάνω εταιρείας και με τίτλους 9 τιμολόγια της εταιρείας (1-9/2013) και 9 αντίστοιχες εντολές πληρωμής του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ..
Ελήφθη υπόψιν μεταξύ άλλων η 13η εντολή, για την εκτέλεση των έργων «επείγουσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του προσήνεμου μόλου του τουριστικού λιμένα Ρόδου» ποσού 768.000 ευρώ, σύμφωνα με την υπ’αρ. 821/25-5-2005 σύμβαση εκτέλεσης μεταξύ Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. και της «Γενικής Τεχνικής Α.Ε», η οποία συνήφθη στα πλαίσια της από 22-2-2005 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Ρόδου, ως φορέα χρηματοδότησης και Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. ως φορέα εκτέλεσης και υλοποίησης του έργου.
Στις 10-12-2014 κοινοποιήθηκε στο Δήμο Ρόδου η υπ’αρ. 814/2014 διαταγή πληρωμής της Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία έγινε δεκτή η από 9-12-2014 αίτηση της τεχνικής εταιρείας «ΓΕΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.».
Η διαταγή πληρωμής διατάσσει το Δήμο Ρόδου να πληρώσει στην παραπάνω εταιρεία 1.142.659,85 ευρώ νομιμότοκα με νόμιμο τόκο υπερημερίας, μετά την έκδοση εκάστου τιμολογίου, μέχρι εξόφλησης, και 22.853,18 ευρώ δικαστική δαπάνη λόγω εκχώρησης προς την εταιρεία της απαίτησης που έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (Δ.Λ.Τ.Ν.Δ.) κατά του Δήμου Ρόδου.
Στην διαταγή πληρωμής γίνεται επίκληση της προαναφερθείσας διαταγής πληρωμής κατά του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. προς καταβολή 1.131.346,85 ευρώ, μετά 11.131,00 ευρώ για δικαστική δαπάνη, νομιμότοκα με το νόμιμο τόκο υπερημερίας μετά την έκδοση εκάστου τιμολογίου, μέχρι την εξόφληση σύμφωνα με την αρ. 821/25-5-2005 σύμβαση εκτέλεσης δημόσιου (δημοτικού) λιμενικού έργου μεταξύ Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. και αιτούσας, της προαναφερθείσας αγωγής του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. κατά του Δήμου Ρόδου ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς για να πληρωθεί έντοκα το παραπάνω ποσό, σύμφωνα με την από 22-2-2005 προγραμματική (διοικητική) σύμβαση που αφορά εκτέλεση του δημόσιου (δημοτικού) έργου με την ονομασία «επείγουσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του προσήνεμου μόλου του τουριστικού λιμένα Ρόδου» ποσού 768.000 ευρώ και της υπ’αρ. 146/26-11-2014 απόφασης του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. και της 2555/5-12-2014 απόφασης του προέδρου του Δ.Σ. αυτού περί εκχώρησης της απαίτησης του κατά του Δήμου Ρόδου προς την «Γενική Τεχνική Α.Ε.»
Η Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών διατείνεται ότι οι συγκεκριμένες αξιώσεις του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. κατά του Δήμου Ρόδου (δυνάμει της 22-2-2005 μεταξύ τους προγραμματικής σύμβασης) δεν είναι καταχωρημένες δημοσιολογιστικά στις υποχρεώσεις του Δήμου Ρόδου, υφίσταται ζήτημα παραγραφής λόγω του χρόνου που παρήλθε και τέλος ότι θα πρέπει να εξετασθεί το βάσιμο των αιτούμενων τόκων υπερημερίας.
Το όλο ζήτημα έχει κι άλλες παραμέτρους, που εξετάζονται, όπως πληροφορία που θέλει τη συγκεκριμένη οφειλή να έχει εκχωρηθεί από τον εργολάβο σε τράπεζα.
Περαιτέρω εξετάζεται αν το αρχικό κονδύλι έχει επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας νομίμως καθώς οι οικονομικές υπηρεσίες, θεωρούν ότι δεν υφίστανται οι κατά νόμο προβλεπόμενες ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες για τον υπολογισμό τους.
Η Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών διατείνεται ότι οι συγκεκριμένες αξιώσεις του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. κατά του Δήμου Ρόδου (δυνάμει της 22-2-2005 μεταξύ τους προγραμματικής σύμβασης) δεν είναι καταχωρημένες δημοσιολογιστικά στις υποχρεώσεις του Δήμου Ρόδου, ότι υφίσταται ζήτημα παραγραφής λόγω του χρόνου που παρήλθε και τέλος ότι θα πρέπει να εξετασθεί το βάσιμο των αιτούμενων τόκων υπερημερίας.
Επισημαίνεται επίσης ότι προέκυψε λόγω χρόνου, δυστοκία να περιληφθεί, ύστερα από εκκαθάριση της, η αξίωση του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. στις διαδικασίες των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν. 4093/2012 του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Δήμος Ρόδου εστράφη μάλιστα με αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας το ίδιο ποσό υποστηρίζοντας ότι αποτελεί υποχρέωση του ΕΟΤ να το καταβάλει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου