Τοπικές Ειδήσεις

Βασικό μέλημα του ΕΚΡ η παράταση της επιδότησης

Με πολλές δυσκολίες και χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των εργαζομένων στην συντριπτική τους πλειοψηφία, κλείνει το 2020. Αυτό δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αγώνες δεν σταματούν, καθώς αναμένονται, δύο ακόμη δύσκολες χρονιές για τους εργαζόμενους.
«Δυστυχώς, την χρονιά που φεύγει για την Ρόδο, παρ’ όλες τις προσπάθειες και τους αγώνες του ΕΚΡ, της ΓΣΕΕ, των Σωματείων, της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού κ.λπ. δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε στο μέγιστο ποσοστό όλους τους εργαζομένους. Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες εργαζομένων που ακόμη είναι ακάλυπτες. Και ο λόγος είναι ότι δεν καλύπτονται όλες από τις ρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Μόλις ήρθε το ΦΕΚ που αναφέρει για τα 50 ένσημα που πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι εποχιακά απασχολούμενοι. Ήταν ένα από τα αιτήματά μας το οποίο –τουλάχιστον- δικαιώθηκε και καταφέραμε να ισοσκελίσουμε την αδικία που υπήρχε, για να ενταχθούν στην επιδότηση ανεργίας όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει 50 ένσημα. Βεβαίως, σε αυτή την κατηγορία είμαστε ακόμη σε διευκρινίσεις, για να δούμε εάν θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στα ΚΑΕ στο Αεροδρόμιο. Συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις μαζί με την διοίκηση του ΟΑΕΔ –και οφείλω να επισημάνω την αγαστή συνεργασία που έχουμε σε κεντρικό επίπεδο. Πάντως με την τελευταία τροπολογία, μεγάλη μερίδα εργαζομένων, καταφέραμε να ενταχθεί», όπως τόνισε.
Αναφορικά με την διαδικασία για την επιδότηση ανεργίας ο πρόεδρος του ΕΚΡ υπογράμμισε πως ως επί το πλείστον έχει ολοκληρωθεί για τους απασχολούμενους στον τουρισμό – επισιτισμό ενώ σε μεγάλο ποσοστό έχει κατατεθεί και το δώρο Χριστουγέννων.
«Επειδή κάποιοι εργοδότες έδειξαν αδιαφορία, με παρέμβαση του ΕΚΡ, συνετίστηκαν και κατέβαλαν το δώρο. Απευθύνω έκκληση σε όσους δεν έχουν λάβει αυτά που δικαιούνται, να απευθύνονται σ’ εμάς προκειμένου να βρίσκουμε τα λάθη και τις παραλείψεις. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε άλλο. Παίρνουμε πολύ λίγα σε σχέση με ό,τι δικαιούμαστε. Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές εκκρεμότητες ακόμη, όπως μερικές κατηγορίες που δεν δικαιώθηκαν π.χ. οι οδηγοί ταξί, οι οικοδόμοι, οι ξεναγοί κ.λπ. Δυστυχώς οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι δεν κατάφεραν να εργαστούν φέτος, είναι ‘στον αέρα’ χωρίς να δικαιούνται κανένα επίδομα…»
Ερωτηθείς σχετικά με τις προοπτικές και τα μηνύματα για την επόμενη χρονιά, ο κ. Εγγλέζος δήλωσε: «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τα μηνύματα της επόμενης τουριστικής σεζόν. Σε επικοινωνία που έχουμε με τους τουριστικούς παράγοντες, μας δηλώνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει τι θα γίνει και πότε θα ξεκινήσει η σεζόν. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε πολλές χώρες του κόσμου και σίγουρα θα παίξει ρόλο η εξέλιξη της πανδημίας. εκτιμούμε ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει περί τα τέλη Μαρτίου του 2021. Από εκεί και πέρα, θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε κάτι παραπάνω…»

Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΡ
Κληθείς να σχολιάσει τις απαιτήσεις που είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για μείωση στους μισθούς των εργαζομένων έως και 20% και πώς είναι οχυρωμένοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Ρόδο, ο πρόεδρος του ΕΚΡ διαβεβαίωσε τα εξής:
«Εμείς στην Ρόδο, καταφέραμε παρά την κρίση και μάλιστα πριν την έναρξη της πανδημίας να εξασφαλίσουμε μια σύμβαση που είναι πρωτοπόρα στο πανελλήνιο – για 2η φορά. Η σύμβαση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου προβλέπει αυξήσεις κι έχει όρους οι οποίοι εξασφαλίζουν το μέλλον των εργαζομένων στον τουρισμό & επισιτισμό στην περιοχή μας. Συνεπώς, δεν μας επηρεάζει τι θα γίνει σε πανελλήνιο επίπεδο. Μας λυπεί όμως, το γεγονός πως κάποιοι εργοδότες συνεχίζουν την ίδια τακτική. Για την Ρόδο, να μην ανησυχούν οι συνάδελφοι καθώς έχουμε υπογράψει μια πολύ καλή σύμβαση και αποτελεί πρότυπο σε πανελλαδικό επίπεδο. Θα μπορούσε να είχε υιοθετηθεί και από άλλες περιοχές. Τουλάχιστον, η ΕΞΡ μάς στήριξε και της αξίζουν τα εύσημα αφού κατάλαβε το πρόβλημα».

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2021
Αναφερόμενος ο κ. Εγγλέζος στους στόχους που έχει θέσει το ΕΚΡ με την έλευση του νέου έτους, υπογράμμισε τα εξής:
«Το βασικό μας μέλημα, είναι να διεκδικήσουμε την παράταση του επιδόματος ανεργίας. Θα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να δώσει παράταση στην επιδότηση (η οποία θα λήξει κανονικά τον Φεβρουάριο) γι ακόμη τρεις μήνες μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη τουριστική σεζόν. Επιπλέον, θα εστιάσουμε σε όσα προβλήματα χρειάζονται λύσεις. Βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή και με τον Δήμο Ρόδου για να εξετάσουμε το επίδομα των 300 ευρώ ώστε μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 8 Ιανουαρίου, να δούμε ποιοι εντάχθηκαν και ποιοι όχι και αν υπάρχει περιθώριο για ένταξη περισσοτέρων ανέργων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου