Αθλητικά

Αγώνα για νέες αθλητικές υποδομές αρχίζουν στ’ Αφάντου

Την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμη δυνατότητα, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες αθλητικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή Αφάντου, υπογραμμίζει μέσα από τη μακροσκελή επιστολή του ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της κοινότητας, Γιώργος Εμ. Μπακίρης.
Οι ανάγκες έχουν καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια, το όραμα υπάρχει και η δρομολόγηση των αθλητικών έργων έρχεται προς ψήφιση στις τελευταίες συνεδριάσεις του τοπικού συμβουλίου για το 2020, με τον Γιώργο Μπακίρη να ζητάει τη στήριξη του Δήμου Ρόδου. Το περιεχόμενο της επιστολής του, η οποία φέρει τον τίτλο «Η Κοινότητα Αφάντου έχει ανάγκη σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών», είναι το ακόλουθο:
«Όλοι εμείς οι εκλεγμένοι αιρετοί, αντιλαμβανόμενοι το χρέος μας απέναντι στην τοπική κοινωνία και σε όλους τους συμπολίτες μας που μας τίμησαν με την ψήφο τους, καλούμαστε με τις αποφάσεις μας να φανούμε εμπράκτως αντάξιοι συνεχιστές της κοινωνικής προσφοράς και της υπευθυνότητας του πολυδιάστατου έργου του θεσμού του τοπικής αυτοδιοίκησης, θέτοντας ως προτεραιότητα την υλοποίηση παρελθοντικών αλλά και νέων πρωτοβουλιών για έργα πνοής και ανάπτυξης που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας αλλά και να θέσουν τις βάσεις για μελλοντικά συνεχιζόμενα έργα υποδομών, αποτελώντας παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.
Στην Κοινότητα μας με πληθυσμό πάνω από 8.000 κατοίκους, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τη νεολαία να ασχοληθεί με τον αθλητισμό με πολλά παιδιά να έχουν εγγραφεί στους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους ποδοσφαίρου και στίβου. Επίσης είναι γεγονός ότι η δόμηση της σημερινής καθημερινής ζωής και ιδιαίτερα της αστικής, καθιστά τον αθλητισμό ως ίσως την κυρίαρχη ηθελημένη δραστηριότητα στις σύγχρονες κοινωνίες μας.
Οι υπάρχουσες όμως αθλητικές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν και να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη αυτή ανάγκη. Οι αθλητικές υποδομές που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν στην κοινότητά μας αθλήματα σάλας, όπως καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, ενόργανη γυμναστική κ.ά. είναι ελλιπείς, δυσλειτουργικές και περιορίζονται μόνο σε ανοιχτούς προαύλιους χώρους σχολικών μονάδων.
Ένα σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει εξαιτίας της έλλειψης αθλητικών υποδομών είναι η παράλληλη αθλητική δραστηριότητα πολλών σωματείων και συλλόγων της κοινότητας μας διαφορετικών αθλημάτων και ηλικιών στον ίδιο χώρο, που περιορίζεται στις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δημοτικού Γηπέδου Αφάντου, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολες της συνθήκες για τους αθλητές. Για τον λόγο αυτό πολλά παιδιά αναγκάζονται να μεταβαίνουν καθημερινά στις ασφυκτικά γεμάτες από αθλούμενους αθλητικές εγκαταστάσεις του σταδίου «Καλλιπάτειρα» στην περιοχή Καρακόνερο της Ρόδου για να προπονηθούν.
Η νεολαία μας αποτελεί το πιο ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Με τη δημιουργία νέων ελκυστικών χώρων αθλητισμού και άθλησης επενδύουμε στη νεολαία και δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να βρίσκουν διέξοδο σε υγιή πρότυπα ζωής ξεφεύγοντας από επικίνδυνες καταστάσεις και συνήθειες.
Οι νέοι πρέπει να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας νέας και καλύτερης πραγματικότητας για τον τόπο μας, συστατικά απαραίτητα για την πρόοδο και την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Οφείλουμε ως πολιτεία να αντιμετωπίζουμε έμπρακτα τη νεολαία ως τον σημαντικότερο εταίρο στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής αναπτυξιακής πορείας του νησιού μας.
Επιπλέον στη δύσκολη μετα- covid εποχή, η κοινωνία μας για να μπορέσει να σταθεί χρειάζεται αλληλεγγύη, πρόνοια, συνεργασία και ανταγωνισμό προσφοράς. Μπορούμε να δομήσουμε μία καλύτερη κοινωνία μέσω του αθλητισμού, γιατί εμπεριέχει στο DNA του και εκπροσωπεί με ιδανικό τρόπο όλες τις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά που έχει ανάγκη η νέα εποχή.
Ως τοπικό συμβούλιο θέλοντας να στηρίξουμε ενεργά και εμπράκτως τον αθλητισμό στην περιοχή μας, ενθαρρύνοντας όλο και περισσότερα παιδιά, νέους και νέες να ασχοληθούν με αυτόν και με την άθληση γενικότερα και αναγνωρίζοντας ότι η κατασκευή νέων και η αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό, προχωράμε στη δημιουργία σύγχρονων χώρων αθλητισμού και άθλησης που έχει ανάγκη η Κοινότητά μας, προσπαθώντας να καλύψουμε κενά πολλών δεκαετιών.
Οι ανάγκες για άθληση στην Κοινότητά μας, μας οδήγησαν να θέσουμε ως προτεραιότητα τη λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα.
Στις προσεχείς και τελευταίες για το 2020 συνεδριάσεις της Τρίτης 29/12/2020 και της Τετάρτης 30/12/2020 καλούμαστε ως εκλεγμένο θεσμικό όργανο της πολιτείας, εκπροσωπώντας την κοινότητά μας να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για τα παρακάτω μεγάλα και σημαντικά έργα πνοής και ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Συνεδρίαση 29/12/2020
ΘΕΜΑ 1
Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία νέου Αθλητικού Γυμνασίου – Λυκείου Αφάντου μαζί με Κλειστό Γυμναστήριο στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Ροδιακής Κεραμικής Α.Ε. (Τουβλάδικο) μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. στο πλαίσιο της απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Σ.Δ.Ι.Τ. (38/25.10.2018) (Α.Δ.Α.:Ω1ΤΟ465ΧΙ8-Ε1Μ).
Συνεδρίαση 30/12/2020
ΘΕΜΑ 2.
Κατασκευή νέου σύγχρονου γηπέδου ποδοσφαίρου στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «ΒΙΤΣΑ» στον Οικισμό Κολυμπίων της Κοινότητας Αφάντου.
ΘΕΜΑ 3.
Κατασκευή νέων σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων και προπονητικού κέντρου στίβου στην περιοχή (Παλαιό Λατομείο) στον Οικισμό Κολυμπίων της Κοινότητας Αφάντου.
Η αξιοποίηση ενός χρόνια εγκαταλελειμμένου περιουσιακού στοιχείου ακίνητης περιουσίας της κοινότητάς μας, στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Ροδιακής Κεραμικής Α.Ε. (Τουβλάδικο), με την ανέγερση και κατασκευή ενός σύγχρονου Βιοκλιματικού Αθλητικού Γυμνασίου-Λυκείου μαζί με κλειστό γυμναστήριο, είναι ένα έργο πνοής και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή το οποίο σε ότι αφορά το κλειστό γυμναστήριο αποτελεί διακαή πόθο, ανάγκη και απαίτηση της τοπικής μας κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας μας εδώ και πολλά χρόνια, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί προπονήσεις σωματείων, αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων, μαζικό αθλητισμό και διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις.
Η κατασκευή των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων πέραν από το ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του αθλητισμού, θα αναβαθμίσει και θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν, αναδεικνύοντας την περιοχή μας σε πιθανό προορισμό αθλητικού τουρισμού και επιπλέον θα αναπτυχθεί η ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, δημιουργώντας μια θετική ενέργεια και προσθέτοντας αξία στην τοπική κοινωνία.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι είναι μείζονος σημασίας να αναζητήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Κοινότητάς μας προς τον σκοπό αυτό, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Η χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων αθλητικών υποδομών δύναται να προέλθει από διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης που απευθύνονται σε δήμους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”, το οποίο παρέχει χρηματοδότηση έως 600.000 ευρώ για κατασκευή αθλητικών υποδομών.
Εν κατακλείδι στην κοινότητά μας υπάρχει η δυνατότητα και η προοπτική δημιουργίας αθλητικών υποδομών και αναβάθμισης των χώρων άθλησης, αρκεί η δημοτική αρχή να αφουγκραστεί την αναγκαιότητα του εγχειρήματος και να κατατάξει τον αθλητισμό σε περίοπτη θέση στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου