Τον «πρόσφυγα» Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, τον οργανωτή της σφαγής της Γαλλίας, και εκείνους που ενδεχομένως τον υποδέχθηκαν στο νησί της Λέρου, αναζητούν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες που είχαν φθάσει στο νησί τους μήνες, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Αυτή η έντονη αναζήτηση έχει ξεκινήσει μετά την κατάθεση της ξαδέρφης του Αμπααούντ, Χασνά Αϊτ Μπουλασέν, στις Γαλλικές Αρχές. Οι Έλληνες αξιωματικοί, με την πιο πρόσφατη φωτογραφία και τα αποτυπώματά του, αναζητούν ίχνη του ανάμεσα στις χιλιάδες καρτέλες των προσφύγων, που είχαν περάσει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τη Λέρο, καθώς αυτά δεν φαίνεται να είχαν καταχωρηθεί στο διεθνές σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησής τους, Eurodac.

Την μαρτυρία της έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό Valeurs Actuelles, σύμφωνα με την οποία ο «μακελάρης» του Παρισίου, της ζήτησε να τον κρύψει και της αποκάλυψε μέρος από τα φονικά σχέδιά του. Στην κατάθεση που έδωσε στις 15 Νοεμβρίου, είπε στους Γάλλους αστυνομικούς πως ο Αμπααούντ ήθελε να χτυπήσει προάστια που κατοικούσαν άτομα Εβραϊκής καταγωγής, σε λεωφορεία και σχολεία.

Η Μπουλασέν, ανέφερε ότι ο ξάδερφός της, της είχε αποκαλύψει πως πέρασε στην Ευρώπη μαζί με πρόσφυγες από τη Συρία, μέσω Ελλάδας. Παρέμεινε κρυμένος για περισσότερο από δύο μήνες σε ευρωπαϊκό έδαφος, χωρίς να αποκαλύπτει τη χώρα, μέχρι και τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Η έρευνα των ελληνικών διωκτικών αρχών δεν αφορά μόνο τον Αμπααούντ αλλά και τους υπόλοιπους τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Από τη Λέρο το επίμαχο χρονικό διάστημα πέρασαν περίπου 3.000 άτομα, ανάμεσα στα οποία αναζητούνται ίχνη του Αμπααούντ, ενώ η έρευνα θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σημείωνεται ότι οι δύο καμικάζι αυτοκτονίας έξω από το ποδοσφαιρικό στάδιο, είχε πιστοποιηθεί ότι πέρασαν στη Λέρο, στις 3 Οκτωβρίου, μαζί με 198 πρόσφυγες, και από εκεί μέσω τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών έφθασαν στη Γαλλία.

Οι ελληνικές αρχές ψάχνουν το νέο πέρασμα του ηγετικού μέλους του ISIS στη χώρα μας, λίγες εβδομάδες πριν την αιματηρή επίθεση στο Παρίσι
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, από 1η Σεπτεμβρίου 2014, ήταν διεθνώς καταζητούμενος, οπότε στις όποιες διελεύσεις από τη χώρα μας χρησιμοποίησε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι ελληνικές αρχές ψάχνουν το νέο πέρασμα του ηγετικού μέλους του ISIS στη χώρα μας, λίγες εβδομάδες πριν την αιματηρή επίθεση στο Παρίσι.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του Αμπαούντ σε δύο διαμερίσματα σε Σεπόλια και Παγκράτι, στα τέλη του 2014. Σε αυτά είχαν εντοπιστεί πέντε «ορφανά» γενετικά αποτυπώματα. Ένα από αυτά κοινό και στους δύο χώρους, το οποίο φέρεται να ανήκει στον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ. Δυστυχώς τα εργαστηριακά αποτελέσματα αναδεικνύουν την ύπαρξη ενεργού πυρήνα τζιχαντιστών στη χώρα μας ή τουλάχιστον το πέρασμά του, παρά τις κυβερνητικές και αστυνομικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Αυτή η «χαμένη ευκαιρία» για την σύλληψη του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, στη χώρα μας, 10 μήνες πριν την σφαγή της Γαλλίας, έχει υπευθύνους και δεν φαίνεται να είναι στη δική μας πλευρά, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ., που έχουν γνώση της υπόθεσης. Οι Βέλγοι αρχικά και στη συνέχεια οι Γάλλοι, δεν εμπιστεύτηκαν στους Έλληνες συναδέλφους τους, σημαντικές πληροφορίες για την υπόθεση, που ενδεχομένως θα βοηθούσαν στον άμεσο εντοπισμό του Αμπααούντ στην Αθήνα.

Και σαν μην έφθανε αυτό, με υπαιτιότητά τους, αφέθηκε ελεύθερος ένας «Σύρος» που είχε συλληφθεί μαζί με τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς στο Παγκράτι, για τον οποίο δέκα ημέρες αργότερα ενημέρωσαν πως τελικά ήταν Γάλλος υπήκοος και σεσημασμένος ως στρατολογητής τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ