Ρεπορτάζ

Αναιρέθηκε καταλογιστική πράξη εις βάρος αρχιλοχία

Σε αναίρεση καταλογιστικής απόφασης του V τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε βάρος ενός Αρχιλοχία, που φέρεται να είχε εμπλοκή σε διαχειριστικές ανωμαλίες στο σούπερ μάρκετ της 95 ΑΔΤΕ, προχώρησε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ’ αρίθμ. 2243/2014 απόφαση της.
Με πράξη της 95 Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕΑ) τον Ιούνιο του 2006 καταλογίστηκε συγκεκριμένα ένας Εθελοντής Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) Αρχιλοχίας (ΠΖ), με το ποσό των 3.087,84 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ισόποσο έλλειμμα που φέρεται να δημιουργήθηκε στο Τμήμα Σούπερ Μάρκετ του Στρατιωτικού Πρατηρίου Ρόδου κατά το χρονικό διάστημα που αυτός υπηρετούσε ως Τμηματάρχης.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι είχαν τοποθετηθεί ηλεκτρικές συσκευές σε θαλάμους οπλιτών και σε γραφείο, ενώ ήταν εμπόρευμα προς πώληση στο σούπερ μάρκετ.
Μετά τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης στις 13 Μαΐου 2009 από Ταγματάρχη (ΜΧ) προέκυψε ότι ο Αρχιλοχίας, ορίστηκε στις 11 Μαρτίου 2008 διαχειριστής του Τμήματος Σούπερ Μάρκετ του Στρατιωτικού Πρατηρίου Ρόδου (ΣΠΡ) χωρίς να συνταχθεί πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής μεταξύ αυτού και του προκατόχου του και χωρίς η ανάθεση αυτή καθηκόντων να αναγραφεί στην ημερήσια διαταγή του ΣΠΡ.
Για την παραλαβή του εν λόγω Τμήματος ενημερώθηκε προφορικά ο Διοικητής του ΣΠΡ, Ταγματάρχης (ΦΠΖ).
Στη συνέχεια, και λόγω αλλαγής διοίκησης στο ΣΠΡ, διενεργήθηκε απογραφή στο ΣΠΡ κατά το χρονικό διάστημα από 5 Μαΐου 2008 έως και 9 Μαΐου 2008. Μετά το πέρας της απογραφής ο ήδη Αρχιλοχίας ορίστηκε Τμηματάρχης του Τμήματος Σούπερ Μάρκετ του ΣΠΡ με την ημερήσια διαταγή συντάχθηκε δε πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, το οποίο χρέωνε στο Τμήμα Σούπερ Μάρκετ εμπόρευμα αξίας 161.678,93 ευρώ και το οποίο παρέλαβε μεν αλλά αρνήθηκε να υπογράψει, επειδή ήθελε να διενεργήσει ο ίδιος έλεγχο επί των ευρημάτων της απογραφής.
Τις παρατηρήσεις του σχετικά με ορισμένες λογιστικές διαφορές στα επιμέρους αθροίσματα περιέλαβε στην από 19 Ιουνίου 2008 αναφορά του, κατόπιν δε αυτής επανασυστάθηκε η επιτροπή απογραφής και διορθώθηκε το ποσό που χρεώθηκε στο Τμήμα Σούπερ Μάρκετ σε 156.331,73 ευρώ, χωρίς όμως να προκύπτει ότι συνετάγη νέο πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, με ενσωματωμένες τις διορθώσεις, το οποίο μάλιστα να υπέγραψε ο Αρχιλοχίας.
Ακολούθως, και ενόψει της μετάθεσής του, διενεργήθηκε νέα απογραφή στο Τμήμα Σούπερ Μάρκετ από 7 Ιουλίου2008 έως 11 Ιουλίου 2008, από την οποία προέκυψε ότι η αξία των εμπορευμάτων στα ράφια του Σούπερ Μάρκετ ανερχόταν στο ποσό των 139.573,97 ευρώ, διαπιστώθηκε δε έλλειμμα ύψους 3.087,84 ευρώ, το οποίο δεν αποδέχθηκε, υπογράφοντας το από 17 Ιουλίου 2008 πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής με επιφύλαξη.
Στο πλαίσιο της ΕΔΕ, που διενήργησε ο Ταγματάρχης (ΜΧ) ο Αρχιλοχίας ισχυρίσθηκε ότι το έλλειμμα που διαπίστωσε η επιτροπή απογραφής οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός της μη καταμέτρησης ορισμένου αριθμού ηλεκτρικών ειδών κατά τη δεύτερη απογραφή, τη στιγμή που τα υλικά αυτά είχαν καταμετρηθεί κατά την προγενέστερη απογραφή.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε, τα μη καταμετρηθέντα είδη βρίσκονταν στο γραφείο του Σούπερ Μάρκετ και στο θάλαμο των οπλιτών.
Μετά από έλεγχο στους χώρους αυτούς, διαπιστώθηκε ότι τα είδη που είχε υποδείξει ήταν ήδη χρησιμοποιημένα, σε ορισμένα δε από αυτά αναγράφονταν τιμές, που όμως δεν ανταποκρίνονταν στην κατάσταση στην οποία αυτά βρίσκονταν.
Τα υλικά αυτά καταγράφηκαν με τις τιμές που αυτά έφεραν χωρίς όμως να περιληφθούν στις καταστάσεις απογραφής, διότι δεν είχαν βρεθεί στα ράφια του Σούπερ Μάρκετ, αλλά σε άλλους χώρους και μάλιστα μεταχειρισμένα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πώλησή τους.
Περαιτέρω προέβαλε ότι το έλλειμμα δεν οφείλεται σε δική του δόλια ενέργεια ή ασυγχώρητη αμέλεια αλλά σε αδυναμία της υπηρεσίας να εξασφαλίσει το απαιτούμενο προσωπικό για την ορθή διακίνηση των υλικών, ώστε να αποφεύγονται οι παράτυπες διαθέσεις αυτών και οι παραλείψεις στα τηρούμενα βιβλία, ενώ η τυχόν ελαφρά αμέλεια και αδιαφορία στην άσκηση των καθηκόντων του μερικού διαχειριστή, συνεπεία της οποίας εμφανίζονται σφάλματα στη χρέωση των υλικών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλειμμάτων, δεν επαρκεί για τον καταλογισμό του.
Με βάση τα ως άνω πραγματικά περιστατικά, το V Τμήμα ήχθη στην κρίση ότι οι ισχυρισμοί του δεν ευσταθούν.
H Oλομέλεια έκρινε, ωστόσο, ότι η υπόθεση χρήζει περαιτέρω ερεύνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου