Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου η αίτηση δύο Σύρων,που κατηγορούνται για παράνομη μεταφορά μεταναστών, για την ακύρωση του εντάλματος προσωρινής τους κράτησης.
Πρόκειται για την R. E. του F. 44 ετών και τον σύζυγό της Y. Y. του S. 47 ετών, που συνελήφθησαν από στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου το πρωί της 25ης Οκτωβρίου 2014 στον λιμένα της Ακαντιάς.
Για την υπόθεση, όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική», είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, καθώς το ανδρόγυνο έχει αφήσει πίσω του τρία παιδιά.
Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε ως προς το νομικό μέρος της υπόθεσης τον ισχυρισμό που ανέπτυξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων κ.κ. Κ. Διακονής και Στέλιος Αλεξανδής, ότι στην περίπτωση Σύρων μεταναστών δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου περί παράνομης μεταφοράς μεταναστών, γιατί πρόκειται για πρόσφυγες από χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση, που χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Κρίθηκε συγκεκριμένα ότι υφίσταται ρητή και ειδική πρόβλεψη από τις κυρώσεις αποκλειστικά στις περιπτώσεις διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα καθώς και της μεταφοράς ανθρώπων, που χρήζουν διεθνούς προστασίας, κατά τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, για τις οποίες, όμως, περιπτώσεις δεν έχουν προκύψει κατά τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα ανάκριση οι προϋποθέσεις συνδρομής τους, καθότι από τους μεταφερόμενους από τους κατηγορούμενους 11 υπηκόους Συρίας (πλέον των 3 τέκνων των κατηγορουμένων), μόνον οι 2 έχουν εξεταστεί προανακριτικά, χωρίς μάλιστα να επικαλούνται με σαφήνεια ότι επιδιώκουν την υπαγωγή τους σε καθεστώς διεθνούς προστασίας.
Κρίθηκε παραπέρα ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν γνωστή διαμονή στη χώρα, αφού ο αόριστος και γενικόλογος ισχυρισμός τους ότι τα τέκνα τους έχουν ήδη μισθώσει διαμέρισμα στην πόλη της Ρόδου, στο οποίο θα φιλοξενηθούν και οι ίδιοι οι προσφεύγοντες, πέραν του ό,τι δεν αναφέρεται καν η   συγκεκριμένη   διεύθυνση   στην   οποία   προτίθενται   να   διαμείνουν,   δεν στοιχειοθετείται από κανένα αποδεικτικό μέσο, δεδομένου ότι δεν προσκομίζεται μισθωτήριο   ή   κάποιο   άλλο   ανάλογο   έγγραφο.
Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι τα ανωτέρω δεν αναιρούνται και από το γεγονός ότι τα τέκνα τους έχουν αιτηθεί και λάβει δελτίο αιτούντος προσωρινή προστασία, ενώ τονίζεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι έχουν καταθέσει ανακρινόμενοι ότι  δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο να παραμείνουν στην Ελλάδα και ότι σκοπός τους είναι να πάνε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κρίθηκε επίσης, ότι σε περίπτωση άρσης ή αντικατάστασης του μέτρου της προσωρινής κράτησης, υφίσταται κίνδυνος φυγής τους στο εξωτερικό.

Θυμίζουμε ότι οι λιμενικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην θαλαμηγό “Rashil”, στην οποία επέβαιναν 16 Σύροι, οι οποίοι εστερούντο νομιμοποιητικών ταξιδιωτικών εγγράφων.
Από καταθέσεις που ελήφθησαν κατονομάστηκε ο δεύτερος ως ο κυβερνήτης του σκάφους, που μετέφερε τους μετανάστες από το λιμένα της Λαττάκειας Συρίας στη Ρόδο.
Εντός του σκάφους βρέθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ανήκει στην πρώτη.
Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους ισχυρίστηκαν ότι δεν πραγματοποίησαν το ταξίδι από κερδοσκοπία και ότι μαζί με τα τρία τους παιδιά σκόπευαν να διαφύγουν στην Ευρώπη.
Με την κήρυξη του πολέμου, τους διωγμούς και τις σφαγές του καθεστώτος Ασσάντ εναντίον της χριστιανικής κοινότητας της Συρίας, αποφάσισαν να φύγουν διότι ζούσαν καθημερινά με τον φόβο.
Οι επιθέσεις με όλμους και μυδραλιοβόλα ήταν καθημερινές και μια εκ των ανηλίκων θυγατέρων τους τραυματίστηκε πάνω από το μάτι της.
Υποστήριξαν ότι επιχείρησαν αρχικώς να εκδώσουν βίζα για να πετάξουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα και να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου.
Ισχυρίστηκαν ακόμη ότι αναγκάστηκαν να δέσουν στη Ρόδο γιατί τεράστια κύματα ύψους 4 μέτρων απειλούσαν να βυθίσουν το σκάφος τους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ